Palkittua osaamista

(IPRinfo 5-2012)

Palkitut suomalaisyritykset Planmed, Mendor ja Lappset hyödyntävät IPR-oikeuksiaan ja huomioivat tuotteidensa suojaamisessa niiden erityispiirteet.

Suomalainen design sai kansainvälistä huomiota hyvin hoidetusta mallisuojan käytöstä. YK:n alajärjestö World Intellectual Property Organization WIPO palkitsi suomalaisen Planmed Oy:n kaikkien aikojen ensimmäisellä WIPO Design Awardilla. Planmed tuottaa kuvantamislaitteita muun muassa ortopediseen ja mammografiseen käyttöön.

Kunniamaininnan IPR-oikeuksien laaja-alaisesta hyödyntämisestä sai Mendor Oy, joka valmistaa verensokerimittareita diabeetikoille.

Myös kansainvälisesti tunnetulla leikkipaikkaympäristöjä tuottavalla Lappsetilla on nähty mallisuojan merkitys suojauduttaessa yhä lisääntyvältä kopioinnilta. Lappsetin parkour-ratkaisut palkittiin vuoden 2010 liikuntatuotteena ja Säkylän koulun piha vuoden 2012 lähiliikuntapaikkana.

Lappset Group Oy on yli 40 vuotta vanha perheyritys, joka valmistaa leikki- ja liikuntapaikkavälineitä kaikenikäisille. Yrityksen lakiasiainjohtaja Erkki Ikäheimo kertoo, että Lappsetin ”brändisuojauksen keskiössä” ovat mallisuojaus ja tavaramerkit.

– Kokonaisen leikki- ja liikuntaympäristön suojaaminen on vaikeaa, joten suojaamme yksittäisiä tuotteita, joita on paljon. Sitä kautta suojaaminen on kallista ja edellyttää säännöllistä valvontaa, hän sanoo.

Kopiointia esiintyy silti yhä enemmän. Kuvia Lappsetin tuotteista löytyy netistä helposti.

– Kuviemme avulla on Aasiassa ja Itä-Euroopassa valmistettu jäljitelmiä. Useimmiten on kopioitu ulkomuotoa. Tavaramerkkejä on väärennetty harvemmin. Kopioijat ovat esittäneet myös meidän tuotekuviamme omien tuotteidensa kuvina.

Ikäheimon mukaan paras tapa suojautua on olla askelen edellä kilpailijoita. Lappsetin esimerkkeinä tästä ovat Angry Birds -aktiviteettipuistot ja parkour-ympäristöt ympäri maailmaa sekä senioreiden terveysliikuntaa varten suunnitellut senior-sport-konseptit.

Vaikeasti kopioitavia tuotteita

WIPO-palkittu Planmed kuuluu suomalaiseen Planmeca Groupiin. Konsernin IPR-yksikön vetäjä eli Corporate IPR Manager Juha Tawast työskenteli aikaisemmin Patentti- ja rekisterihallituksessa muun muassa tutkija- ja neuvontainsinöörinä.

Marketing Director Maarit Vannas kertoo, että IPR-ammattilaisten lisäksi myös esimerkiksi tuotekehityksen ja muotoilun osaajat ovat talon sisältä.

– Meillä on toistasataa tuotekehittäjää: mekaniikka- ja ohjelmistosuunnittelijoita, sulautetun käyttöliittymän elektroniikkasuunnittelijoita ja teollisia muotoilijoita, Vannas listaa.

Planmecan pääkonttorin vastaanottotiskin vieressä on kauhuelokuvan lavasteita muistuttavia hammaslääkäreiden työvälineitä ja hoitotuoleja viime vuosisadan alusta. Myyntinäyttelyn puolella avautuu pastellinvärinen nykyisyys – tai tulevaisuus, koska ihan näin hienoja hoitolaitteita ja tuoleja ei monissa kunnallisissa terveyskeskuksissa ja hammashoitoloissa vielä ole.

Planmecan tuotteiden suunnittelusta vastaa Industrial Design Manager Kari Malmén sekä yhtiön muut muotoilijat.

– Muotoilijan tehtävä on tuoda tuotteisiin käyttäjän näkökulma ja yhdistää estetiikka toiminnallisuuteen, Malmén sanoo.

Planmeca Groupilla on patentteja, tavaramerkkejä ja malleja noin 650.

– Niistä noin 200 on vireillä olevia patenttihakemuksia ja saman verran on myönnettyjä patentteja, Juha Tawast laskee.

Millään ”autotalliyrityksillä” ei ole osaamista tai teknologiaa, joilla Planmecan tuotteiden kopiointi onnistuisi. Lääketieteelliset laitteet tarvitsevat myös viranomaishyväksynnät.

– Ulkonäköä voidaan yrittää kopioida, mutta toiminnallisuutta ei. Ratkaisuihimme liittyy niin paljon oivallusta ja insinööritaitoa, Maarit Vannas sanoo.

Mittari selvisi patenttiviidakossa

Mendor Oy:n Discreet-verensokerimittari vaikuttaa kätevältä keksinnöltä. Toimitusjohtaja Kristian Rannan mukaan Discreet on virtaviivainen, helppokäyttöinen ja huomaamaton.

Mittarissa on seitsemän patenttiperhettä: voimassa oleva maailmanlaajuinen pääpatentti sekä muut maakohtaisessa eli pct-vaiheessa.

– Jouduimme kauan luovimaan patenttiviidakossa, koska verensokerimittareita on patentoitu paljon. Määrittelimme kenttämme eli sen, että sormenrei´itysneula, testiliuskasetti ja mittari ovat kaikki muovikuoressa, joka muistuttaa lähinnä kännykkää, soitinta tai pientä digikameraa, Ranta sanoo.

Mendorin toinen päätuote on Balance-seurantaohjelmisto, joka kerää eri yritysten verensokerimittareista tietoa pilvipalveluun.

– Ohjelmiston algoritmipatentti on pct-vaiheessa. Yksi Mendorin perustajista, Tuomas Planman, edustaa meillä vahvaa patenttiosaamista. Lisäksi käytämme IPR-yhteistyökumppaneina eri toimistoja.

Tiina Pelkonen

Share: