Pääkirjoitus. Instituutille uudet puitteet

LehtiarkistoIPRinfo_1-2002 Pääkirjoitus 1.1.2002

(IPRinfo 1/2002)

IPR University Centerin lyhyessä, mutta kunniakkaassa historiassa alkoi 1.3.2002 uusi vaihe. Samalla immateriaalioikeus sai uuden entistä selkeämmän tunnustuksen suomalaisessa yliopisto-opetuksessa ja -tutkimuksessa.

Viiden yliopiston eli Helsingin yliopiston, Turun yliopiston, Helsingin kauppakorkeakoulun, Svenska handelshögskolanin ja Teknillisen korkeakoulun yhteisesti perustama laitos on selkeä osoitus immateriaalioikeuden opetuksen ja tutkimuksen tarpeesta ja sen tiedostamisesta. Ja ennen kaikkea se on osoitus siitä, että on tarve nimenomaan yliopistojen yhteiseen toimintaan, aitoon monitieteiseen yhteistyöhön. Yhteinen laitos jatkaa yhdistyspohjaisena aloittaneen IPR University Centerin työtä ja vakiinnuttaa näin instituutin aseman.

IPR University Centerin toiminta perustuu jatkossa yliopistojen yhteiseen sopimukseen. Yhteinen laitos on hyväksytty osaksi kunkin yliopiston toimintaa. Perustamissopimuksessa on lisäksi otettu huomioon se, että mukaan voivat liittyä kaikki toiminnasta kiinnostuneet yliopistot. Perustamissopimuksen allekirjoittaneiden yliopistojen keskuudessa on täysi yhteisymmärrys siitä, että mahdollisimman laaja toimijoiden joukko on kaikkien edun mukaista ja laitoksen tavoitteena.

Uusi toimintamuoto täydensi samalla IPR University Centerin vastaamaan alunperin tarkoitettua. Teknillisen korkeakoulun mukaantulo toi toimintaan mukaan välttämättömän kolmannen pyörän eli teknologian. Systemaattiselle yhteistoiminnalle oikeustieteen, taloustieteen ja tekniikan kesken luotiin näin toiminnalliset puitteet.

IPR University Centerin toiminnassa on alusta lähtien pyritty elinkeinoelämän ja yliopistojen joustavaan yhteistyöhön. Yhteistyö on osoittautunut molempia osapuolia hyödyttäväksi ja tyydyttäväksi. Tämä joustava ja tarpeellinen yhteistyö ei saa olla muodosta kiinni, vaan sen jatkumisesta tulee huolehtia. Tähän tarjoaa hyvän mahdollisuuden se, että IPR University Centerin johtokuntaan on varattu kolme paikkaa yliopistojen ulkopuolelta tuleville immateriaalioikeuden asiantuntijoille. Myös kannatusyhdistykseksi jäävä IPR University Center Association ry antaa yhteistyölle edelleen erinomaisen foorumin.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: