Opettajien tekijänoikeuspäivä Itämerellä

3/2017 5.10.2017
(Kuva:flickr.com/Mike Beales)
Opettajien tekijänoikeuspäivää vietettiin tänä vuonna jo viidennen kerran. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Itämerellä risteillen Tallinnaan M/S Finlandialla. Tekijänoikeuspäivä on osa IPR University Centerin tuottamaa Operight-opettajien tekijänoikeuskoulutushanketta.

Risteilylle lähdettiin lauantaina 16.9.2017, ja päivä alkoi esityksellä opettajien oikeuksista omiin materiaaleihin sekä työsuhdeasioilla. Aiheesta oli puhumassa aineettomien oikeuksien ja työoikeuden asiantuntija, professori Niklas Bruun IPR University Centeristä. Luennolla puhuttiin niin sanotusta normaalikäyttösäännöstä, sopimisen tarpeesta ja opetusalan henkilöstön työsopimuksiin lisättävistä lausekkeista.

Yleispätevät lausekkeet voivat aiheuttaa epäselvyyttä oikeuksien omistajasta, jos opettaja esimerkiksi tuottaa ja julkaisee oppimateriaalia vapaa-ajallaan, mutta työsuhteen ollessa voimassa. Bruun muistutti myös, että oikeuksista sovittaessa tekijänoikeus on mahdollista viipaloida palasiin. Tekijänoikeus ei siis ole yksi kokonaisuus eikä kaikista oikeuksista tarvitse luopua, vaan oikeuksia voi luovuttaa sovitusti haluamassaan laajuudessa.

Päivän ohjelmaa jatkettiin keskustelemalla tekijänoikeuden perusteista ja yleisimmistä käsitteistä. Niistä oli kertomassa lakimies Hilma-Karoliina Markkanen asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta. Tekijänoikeus syntyy ilman erillistä rekisteröintiä ja vain luonnolliselle henkilölle. Tekijänoikeudessa olennaista on tunnistaa teoskynnys, eli milloin on kyseessä teos ja materiaali, jota tekijänoikeus suojaa.

Lakimies Josefina Aalto Krogerukselta jatkoi tekijänoikeuden laajennetuilla oikeuksilla opetukseen liittyen. Sivistyksellisistä syistä tekijänoikeuslakiin sisältyy poikkeuksia, jotka mahdollistavat suojattujen teosten käyttämiseen opetustyössä ilman erillistä lupaa. Opettajat voivat esittää opetustilanteessa kaikkea julkaistua materiaalia, videoita ja näytelmiä lukuun ottamatta, suoraan laista tulevien poikkeuksien perusteella. Aineiston pitää myös olla saatavilla laillisesta lähteestä, eli esimerkiksi luvatta nettiin ladattua aineistoa ei saa käyttää. Tekijänoikeus on teknologianeutraali, joten se suojaa samalla tavalla esimerkiksi painettua kirjaa ja digitaalista e-kirjaa. Digitaalinen aineisto on yhtä arvokasta kuin fyysinen, huolimatta siitä, että sähköistä aineistoa on paljon helpompaa kopioida ja jakaa.

Luento-osuuden jälkeen laiva saapui Tallinnaan, jonne lähdettiin viettämään vapaasti päivää ostoksilla ja nähtävyyksiä katsellen. Illalla osallistujia odotti laivalla vielä yhteinen illallinen, jonka aikana monissa pöydissä nousivat esiin tarkentavat kysymykset tekijänoikeuteen ja käytännön tilanteisiin liittyen.

Kiitos kaikille osallistuneille hyvästä ja aktiivisesta tekijänoikeuspäivästä! Toivottavasti tapaamme ensi vuonna uudestaan. Siihen asti on mahdollisuus osallistua Operight-tietoiskuihin sekä lukea lisää tietoa tai lähettää kysymyksiä operight.fi-sivustolle.

Anni Wargh
koulutuspäällikkö
IPR University Center

Operight-hanke on ollut toiminnassa vuodesta 2010 alkaen ja sen rahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Aiheet: Muut, Tekijänoikeus
Share: