Nopealla reagoinnilla oikeutapauskilpailun voittoon

Nordic Intellectual Property Moot Court Competition (NIP) järjestettiin seitsemännen kerran.

Vuoden 2013 Nordic IP Moot Court -oikeustapauskilpailun finaali käytiin joulukuun 5. päivänä markkinaoikeuden tiloissa Helsingin Pasilassa. Tilaisuuden avasi professori Marcus Norrgård, ja ylituomari Kimmo Mikkola kertoi muutamalla sanalla markkinaoikeuden toiminnasta. Kilpailun alkua hallitsi jännityksen lisäksi myös odottava tunnelma, sillä yksi joukkueista oli eksynyt Pasilan sokkeloisille kaduille.

Kirjelmien perusteella finaaliin oli valittu neljä joukkuetta. Tällä kertaa Suomessa kilpailuun osallistui seitsemän joukkuetta ja näistä finaaliin Marcus Norrgård ja Rosa Maria Ballardini olivat valinneet joukkueet Hankenilta ja Helsingin yliopistosta.

Muiden Pohjoismaiden joukkueet tulivat Norjasta ja Ruotsista, mutta Tanskasta joukkuetta ei tänä vuonna saatu mukaan. Ruotsissa kilpailuun osallistui neljä joukkuetta, joista finalistin valitsi Marianne Levin. Norjassa kilpailuun ilmoittautui vain yksi joukkue ja luonnollisesti se pääsi suoraan jatkoon.

Oikeustapaus koski tällä kertaa tekijänoikeutta ja sen toteutumista verkkoympäristössä. Oikeuksien punninta loppukäyttäjien, sisällön omistajien ja palveluntarjoajien välillä uudenlaisten liiketoimintamallien vallitessa on haastavaa kokeneillekin juristeille, joten opiskelijoiden valmistautuminen kilpailuun vaati pitkiä työpäiviä. Joukkueiden mentoreina kilpailuun valmistautumisessa oli edellisten vuosien tapaan kokeneita juristeja.

Mallia muillekin juristeille

Tuomariston puheenjohtajana toimi markkinaoikeustuomari Ari Wirén ja hänen kanssaan joukkueiden suoriutumista olivat arvioimassa tuomari Per Carlsson Ruotsista ja IPR-asianajaja Arne Rignes Norjasta. Finaalin ensimmäisessä osiossa olivat vastakkain Hankenin ja Ruotsin joukkueet, toisessa osiossa Norjan ja Helsingin yliopiston joukkueet.

Kilpailijoiden esiintyminen oli hyvin vakuuttavaa. Mukaan saatiin oikeussalidraaman tuntua joukkueiden huomautellessa toisilleen ajankäytöstä ja sopivista oikeuslähteistä. Hetkittäin myös yleisön keskinäinen kommentointi yltyi äänekkääksi.

Kun paikalla on monta pohjoismaista immateriaalioikeuden keskeistä asiantuntijaa, virheiden huomaaminen saattaa herättää mielipiteitä. Tuomaristo totesikin voittajia ilmoittaessaan, että arvioinnissa ei kiinnitetty huomiota ratkaisun oikeellisuuteen tai faktojen paikkansa pitävyyteen, vaan joukkueiden toimintaan ja argumentointikykyyn. Kilpailun voittanut Norjan joukkue vakuuttikin arvioitsijat nopealla reagoinnillaan, josta voisi ottaa oppia myös moni jo työelämässä toimiva juristi. Ruotsin joukkue palkittiin puolestaan kirjallisesta osiosta, joka oli rakennettu hyvin.

Voittoisa Norjan joukkue kertoi tehneensä paljon töitä finaalin eteen. He olisivat kuitenkin toivoneet, että kilpailusta olisi tiedotettu paremmin opiskelijoille, jolloin mukaan olisi saatu enemmän osallistujia.

Ruotsin joukkue koostui Tukholman yliopiston kansainvälisen maisteriohjelman opiskelijoista. Kaikki joukkueen jäsenet olivat kotoisin Ruotsin ulkopuolelta, joten pohjoismaisen lainsäädännön ja oikeuskäytännön soveltaminen toi omat haasteensa. Heidän mielestään erilaiset kulttuuritaustat toivat joukkueelle myös etua, ja he kiittelivät vuolaasti omia mentoreitaan.

Hankenin joukkue piti kilpailua erittäin hauskana kokemuksena ja heistä finaaliin pääseminen oli suuri etuoikeus.

Vuoden 2014 oikeustapauskilpailu järjestetään Norjassa.

Nordic Intellectual Property Moot Court Competitionin finalistijoukkueet:

Team Norway: Tora K. Vinje, Arna Vikanes Sørheim, Marthe Øksnes ja Lars S. Arnesen (oikeustapauskilpailu voittaja)

Team Stockholm: Alana Jamil, Branka Marusic, Courtney Adamson ja Cecilia Carolina Navarro Lostaunau (paras kirjallinen esitys)

Hanken 1: Iegor Bakhariev, Daniel Jongsma ja Tiina Kristoffersson

Helsinki 3: Josefina Aalto, Kristina Kotro ja Hilma-Karoliina Markkanen

Share: