Mitä tulikaan tehtyä? – vuosi 2016 paketissa

3.2.2017

Vuosi 2016 on ollut kiistämättä IPR University Centerin tapahtumarikkain vuosi. Seminaareja on ollut enemmän kuin koskaan, mutta myös suurien ja näyttävien tapahtumien määrä kasvoi ja instituuttiin törmäsi myös monissa muiden tahojen järjestämissä  tapahtumissa.

Erikseen ei tässä kirjoituksessa ruveta seminaareja listaamaan, mutta koosteena kerrataan IPR University Centerin ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettyjen suurten tapahtumien tunnelmat.

1. IPR Gaala

Vuosi 2016 käynnistettiin 29.1.2016 Suomen ensimmäisellä IPR Gaalalla. Aineettomia oikeuksia juhlittiin tuolloin 82 vieraan voimin Hankenilla. Tummassa puvussa, tottakai. Vierailevana puhujana oli professori Annette Kur Max Planc instituutista ja juhlapuheen jälkeen gaalassa palkittiin vuoden 2015 IPR-onnistumisia. Muodollisuuksien jälkeen illastettiin ja tanssittiin. Ja mentiinpä vielä jatkoillekin.

Kuvassa vuoden 2015 IPR palkintojen voittajia: Niilo Jääskeläinen, Raija Vahasalo sekä Heidi Härkönen.
Kuva: Mirkku Merimaa

2. Maailman henkisen omaisuuden päivä – Suomen pääjuhla

Päivän teema WIPOn mukaan oli vuonna 2016 Digital Creativity: Culture Reimagined. Suomen päivää juhlittiin  annettua teemaa mukaillen nimellä Tieteen ja Taiteen Voima. Pääjuhla pidettiin Tennispalatsissa Helsingissä ja mukaan oli ilmoittautunut 340 innokasta kuulijaa. Päivässä puhuttiin tieteen ja taiteen merkityksestä liiketoiminnalle ja Suomen talouskasvulle. Virallisen osuuden jälkeen Tennispalatsin yläkerrassa oli cocktail-tilaisuus, joka oli oiva mahdollisuus tavata muita osallistujia. Halukkaat saivat jäädä vielä myös kutsuvieraselokuvanäytökseen. Lisää päivän ohjelmasta ja puheenvuoroista voit lukea TÄÄLTÄ

Maailman henkisen omaisuuden päivä toteutettiin yhteistyössä Luovan työn tekijät ja yrittäjät ry:n kanssa.

Kuvassa panelistit: Neogamesin johtaja Koope Hiltunen, Cinet Oy:n elokuvatuottaja Petri Jokiranta, professori Perttu Hämäläinen Aalto-yliopistosta, Teosto ry:n toimitusjohtaja Katri Sipilä ja konsultti Jari Muikku Digital Media Finlandista.
Kuva Soile Manninen

3. IPR Summer School

Kesäkuun toisella viikolla järjestetiin jo kolmas IPR Summer School Helsingissä, Radisson Blu Royalin ja Hankenin tiloissa. Kesäkoulu kokosi yhteen alan toimijoita opiskelijoista, tutkijoihin sekä professoreista yritysmaailman edustajiin. Keskustelut seminaareissa olivat vilkkaita ja erilaiset näkökulmat olivat valaisevia ja ajatuksia herättäviä.

Osallistujia ja puhuja kesäkouluun saapui 12 eri maasta. Seminaareja, iltatapahtumia ja yritysvierailuja viikon aikana järjestettiin yhteensä 16 ja kesäkoulun seminaareihin ja tapahtumiin osallistui yhteensä 190 henkilöä.

Kuvat IPR Summer School opiskelijoiden StartUp Sauna vierailusta, IP Licensing Academyn erilaisista paneeleista ja Jens Schovsby‘stä luennoimassa aiheesta Nordic IP.

Kuvat: Netta Luhtalampi sekä Soile Manninen

Heinä-elokuu instituutissa lomailtiin ansaitusti. Ja kerättiin voimia syksyyn, joka toi tullessaan kannatusyhdistyksen jäsenten yhteen hiileen puhaltamista yhteisen asian hyväksi sekä ihan uusia yhteistyökumppaneita.

4. Tekijänoikeus yliopistojen työsuhteissa -seminaari

Aiheesta oltiin kohistu koko syksy. Mitä yliopistojen työsopimuksissa voikaan lukea?   Mitkä ovat työntekijän oikeudet työsuhteen aikana tuottamaansa materiaaliin? Miten verkossa olevaa materiaalia voidaan hyödyntää opetuksessa? Mistä pitää sopia?

IPR University Centerin johtaja Niklas Bruun kirjoitti blogissamme jutun “Ongelmallinen lauseke“, jossa pohdittiin Sivistystyönantajien yliopistoille ja muille oppilaitoksille lähettämää tiedotetta tekijänoikeuslausekkeeseen liittyen. Kohina aiheen ympärillä jatkui, joten IPR University Center kokosi yhteen Professoriliiton, Sivistystyönantajien sekä Tieteen tekijöiden liiton edustajat ja ehdotti yhteistyöseminaaria.

Seminaari järjestettiin Hankenin juhlasalissa 28.11.2016 ja se keräsi paikalle 160 aiheesta kiinnostunutta kuulijaa. Päivän puheenvuoroista on koottu juttu IPRinfo-verkkolehden numeroon 4/2016 ja löydät sen TÄÄLTÄ

Kuva Soile Manninen

5. IPR Garage

Koko syksyn suurin ponnistus ja ehdottomasti merkittävin tapahtuma oli SLUSHin virallisena oheistapahtumana 30.11.2016 Kaapelitehtaan Hima & Sali ravintolassa järjestetty IPR Garage.

Markku Simmelvuo Papula-Nevinpatilta keksi idean, jolla voitiin välttää kallis messuosasto, mutta saada huomiota aineettomille oikeuksille SLUSH-kasvuyritystapahtumassa. IPR Garage-toimintaan lähti mukaan 13 yritystä, joiden kanssa hauskoja ideointipalavereja pidettiin pitkin alkusyksyä.

Kun tapahtuman idea hahmottui, alettiin toimimaan. IPR Garagea varten järjestettiin promootiokuvaukset, tehtiin omat kotisivut ja tietoa tapahtumasta lähetettiin SLUSHiin mukaan ilmoittautuneille startupeille jo etukäteen. IPR Garagen väki erottui messukeskuksen käytävillä keltaisissa korjaamohaalareissa ja jakoi kutsuja illan tilaisuuteen, varsinaiseen IPR Garageen. Siellä startup-yrittäjät, sijoittajat ja messuvieraat saivat ilmaisia neuvoja aineettomien oikeuksien hyödyntämiseen. Palan painikkeeksi tarjoiltiin toki myös ruokaa ja juomaa. Tilaisuus oli täydellinen menestys. Jopa 600 aineettomista oikeuksista (ja tarjoiluista) kiinnostunutta vierasta kävi paikalla. Illan aikana käytiin todella mielenkiintoisia ja hyödyllisiä keskusteluja, luotiin uusia kontakteja ja asiakassuhteita sekä ennen kaikkea saatiin IPR-tietoutta levitettyä yritysmaailmaan Suomessa täysin ennennäkemättömällä tavalla. Kiitos vielä kerran kaikille mukana olleille ja yhteistyökumppaneille!

Tunnelmia avattiin IPRinfo-verkkolehden numerossa 4/2016 ja juttuun pääset TÄSTÄ

IPR Garagen promokuvista vastasi A-P Korhonen.

https://iprgarage.com/

*********************

Vuodesta 2017 on tarkoitus tehdä taas yhtä vauhdikas ja tapahtumarikas kuin vuodesta 2016. IPR Gaala järjestettiinkin jo tammikuussa 2017 ja IPR Summer School’in seminaarit ovat työn alla. Ne tullaan päivittämään kesäkoulun omille kotisivuille ja kesäkoulun viimeisimmän informaation löydät parhaiten aina TÄÄLTÄ

Myös IPR Garagelle on varattu jälleen tila ja SLUSHin kanssa käydään neuvotteluja yhteistyökuvioista. Jos yrityksesi on kiinnostunut lähtemään mukaan IPR Garageen syksyllä 2017, voitte ottaa yhteyttä wargh@iprinfo.com.

Tapahtumarikasta kevättä kaikille!

Aiheet: Muut

Kirjoittajat