Maailman henkisen omaisuuden päivä

2/2015 7.5.2015
Maailman henkisen omaisuuden päivä 2015
Maailman henkisen omaisuuden päivää juhlistettiin Suomessa 27.5.2015 Tennispalatsissa. Tilaisuuden teemana tänä vuonna olivat pilvipalvelut ja IPR sekä artistibrändäys.

Rauni Hagman

Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja Rauni Hagman avasi tilaisuuden Bob Marleyn musiikin tahtiin. Hänen puheessaan korostui taiteilijoiden arvostamisen tärkeys ja hän päätti puheensa juhlallisesti: ”Get up, stand up, don’t give up the fight.”

Mikko Manner

Kansallinen sääntely on vaikea sovittaa yhteen kansainvälisten ilmiöiden, kuten immateriaalioikeuksien sekä rajat ylittävän teknologian, kuten pilvipalveluiden kanssa, painotti Asianajotoimisto Roschierin osakas Mikko Manner.

Aki Siponen

Aki Siponen, Microsoftin teknologiajohtaja, esitteli kommenttipuheenvuorossaan sekä pilvipalveluiden luomia mahdollisuuksia, että niihin sisältyviä riskejä.

Heta Hyttinen ja Tommi Läntinen

Tommi Läntisen näkemys oli, että hyvää musiikkia kyllä ostetaan jatkossakin, tarjotaan se sitten CD-levyn tai pilvipalvelun välityksellä.

Riku Rantala

Madventures-tuottaja, toimittaja Riku Rantala kertoi, mitä immateriaalioikeudet ovat hänelle ja Madventuresille merkinneet. Hän toi esiin sen, miltä taiteilijasta tuntuu, kun suuren työn tuloksena luotu teos jaetaan internetissä tekijänoikeudesta välittämättä.

Lauri Kaira, Heli Sirkiä, Taru Kallio-Nyholm, Riku Rantala ja Antti Innanen

Paneelikeskustelussa mietittiin muun muassa, saako julkisuudenhenkilön luomaa henkilöbrändiä käyttää markkinoinnissa ja pohdittiin brändin ja tavaramerkin suhdetta. Keskustelemassa olivat henkilöbrändäyksen asiantuntija Heli Sirkiä, tavaramerkkiasiantuntija Taru Kallio-Nyholm IPR University Centeristä, toimittaja Riku Rantala Gimmeyawallet Productionista ja osakas Antti Innanen Dottirista. Keskustelua ohjasi projektijohtaja Lauri Kaira Lyhdystä.

Kuvat: Matti Matikainen

WIPOn Maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään vuosittain 26. huhtikuuta. Suomen päätapahtuman järjestivät yhteistyössä IPR University Center ja Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY. Tilaisuutta tukivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) sekä Tekijänoikeusakatemia ry.