Työura päätökseen Huippussa

Teosto ry ja Music Finland ry muuttivat Kampin Huippuun keväällä 2014. Kampin Huippuun siirtyivät myös Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry, Suomen Säveltäjät ry ja Suomen Musiikkikustantajat ry. Samalla Kamppiin muutti lisäksi Tekijänoikeuden tietokeskuksen kirjasto ja tietopalvelu. Muutto olikin tietokeskuksen informaatikon, Maire Wikholmin, viimeinen projekti ennen eläkkeelle lähtöä.

Maire on tullut vuosien aikana tutuksi monelle opiskelijalle ja tutkijalle. Tekijänoikeuden pariin hän tuli Nuorisotiedon kirjastosta vuonna 1990, silloiseen Teoston kirjastoon. Kolme vuotta myöhemmin kirjasto siirrettiin Tekijänoikeusinstituutin alaisuuteen. Erikoinen piirre uudessa työympäristössä oli rajattu asiakaskunta.

– Nuorisotiedon kirjastoa ja sen palveluita piti markkinoida laajasti ja kaikille, mutta täällä olikin lista asiakkaista, joita sai palvella. Palvelut oli silloin rajattu vain tekijänoikeusjärjestöjen käyttöön.

Mairen kirjastoura on käynnistynyt kuten monella muullakin: opiskeluaikana kirjastoapulaisen tehtävissä kaupunginkirjastossa.  Suomen kielen ja muiden humanististen aineiden opinnot eivät varsinaisesti valmentaneet tekijänoikeuden parissa työskentelyyn, mutta se ei ole ollut ongelma.
– Ammattitaidostahan tässä on kyse, asiantuntemus tulee sitten työn mukana, Maire muistuttaa.

Lähteet kunniaan

Suurin muutos Mairen uran aikana on tietysti ollut tiedon siirtyminen verkkoon. Aiemmin tietokeskukseen soitti tekijänoikeusneuvonnan tarpeessa ns. suuri yleisö ja kysymykset olivat mitä moninaisimpia. Nykyisin tietoa on saatavilla myös muista kanavista, joten tietokeskuksen palveluita käyttävät pääasiassa tekijänoikeusjärjestöt, tutkijat ja opiskelijat.  Lähteiden käyttö on kuitenkin muuttunut, eikä välttämättä parempaan suuntaan. Aiemmin kokoelmiin hankittiin enemmän saksan- ja ranskankielistä kirjallisuutta, nykyisin niitä ei kysy juuri kukaan.  Myös tekijänoikeusjärjestöjä on tullut lisää Mairen työvuosien aikana.

Tietokeskuksen rooli onkin muuttunut tieteellisen erikoiskirjaston suuntaan. Suurin osa toimeksiannoista liittyy tieteellisen työn tukemiseen. Informaatikon työhön on kokoelmienhallinnan lisäksi tullut mediaseurantaa ja muita tiedonjakamiseen liittyviä tehtäviä.  

– Mukavinta työssä ovat olleet ehdottomasti asiakkaat ja kiinnostavat tiedonhaut. Aina kun sähköpostiin tuli tiedonhakupyyntö, sormet oikein syyhysivät päästä aiheen kimppuun ja rutiinit heitettiin hetkeksi pois.

Useista kotimaisista tekijänoikeutta koskevista kirjoista löytyykin Mairelle osoitetut kiitokset.  Kiitoksiin yhtyy myös IPR University Center ja toivottaa antoisia eläkepäiviä!

Soile Manninen

Share: