Lyhyesti: Kansalaisaloite tekijänoikeus lain muutoksesta eteni eduskuntaan

Tammikuussa 2013 käynnistetty aloite ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” sisältää konkreettiset ehdotukset tekijänoikeuslain ja rikoslain tiettyjen pykälien kumoamiseksi tai muuttamiseksi. Aloite on jo saavuttanut osan tavoitteistaan: se on herättänyt keskustelua tekijänoikeuslainsäädännön kehittämisestä ja päässyt eduskunnan käsiteltäväksi.

IPR University Centerin järjestämässä keskustelutilaisuudessa 16.9.2013 aloitteen laatijat, erilaisten sidosryhmien edustajat ja tutkijat tarkastelivat ehdotettujen muutosten mahdollisia seurauksia. Eniten puhutti ehdotus kumota tekijänoikeuslain 60 a, 60 b ja 60 c §, jotka koskevat tekijänoikeutta loukkaavan aineiston saannin estämistä. Oikeudenhaltijoiden edustajia huoletti, millä keinoin loukkauksiin voidaan puuttua, jos nämä pykälät kumotaan.

– Onko tekijänoikeuden rekisteröinti mahdotonta? kysyi professori Jukka ”Jups” Heikkilä, joka peräänkuulutti uusia liiketoimintamalleja luoville aloille.

Hän muistutti, miten hankalaa on määritellä teostaso ja teoksen syntyhetki – teoksiahan myydään usein jo ennen kuin ne ovat edes olemassa. Tekijänoikeuden rekisteröinti metatietoineen ratkaisisi monta tekijyys- ja korvausongelmaa. Rekisteröintiajatus sai varovaista kannatusta lähes kaikilta. Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä huomautti, että järjestelmä toimii ainakin Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Aloite lisäisi teosten käyttöä opetuksessa ja tutkimuksessa. Paikalla olevat asiantuntijat totesivat opetusta koskevat tekijänoikeuden rajoitukset sinänsä melko laajoiksi analogisessa ympäristössä, mutta kaikki olivat yksimielisiä siitä, että audiovisuaalisten aineistojen ja verkko-opetuksen maailmassa ne ovat jääneet ajastaan jälkeen. Kansalaisaloitteen tekstin painotukset olivat kuitenkin keskustelijoiden mielestä virheellisiä.

Avoin ministeriö -sivuston projektinvetäjä Joonas Pekkanen totesi, että tekijänoikeusaloitteessa oli käytetty joukkoistamista: palveluun rekisteröityneet saattoivat ehdottaa muokkauksia netissä sitä mukaa kuin teksti eteni.

Tekstiin jääneet epäjohdonmukaisuudet olivat estäneet muusikko Marcus Nordenstrengiä allekirjoittamasta aloitetta.

– Olin innostunut johdannosta, mutta perehtyessäni aloitteeseen tarkemmin huomasin hämmästyksekseni, että tekstissä kumotaan asioita, joita alkuesittelyn mukaan ollaan ajamassa. (PH)

*********

Kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan puhemiehelle 26.11.2013. Tämän jälkeen aloite käsitellään samalla tavoin kuin eduskunnalle annettavat hallituksen esitykset. Puhemiesneuvosto suosittaa, että aloitteeseen liittyvistä toimenpiteistä ilmoitettaisiin tekijöiden edustajille kuuden kuukauden kuluessa aloitteen saapumisesta valiokuntaan.

Kansalaisaloitelaki 12/2012 (13.1.2012): http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120012

Kansalaisaloite ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Avoin ministeriö -sivusto: https://www.avoinministerio.fi/

Share: