Lakimiesharjoittelijana EUIPO:ssa

1/2017 7.3.2017
(Kuva: EUIPO)
Vuosi  EU:n teollisoikeuksien virastossa tarjosi näköalapaikan paitsi immateriaalioikeuksien maailmaan, myös Euroopan unionin toimintaan ja kansainvälisen yhteisön kiemuroihin

Innostuin jo opiskeluaikanani immateriaalioikeuksista, ja unelma – nyt jo toteutunut – trainee-vuodesta Alicantessa syttyi, kun kävimme opintomatkalla professori Rainer Oeschin johdolla tutustumassa vuonna 2013 EU:n teollisoikeuksien virastoon EUIPO:oon (silloiselta nimeltään OHIM:iin). Valmistumisvuotenani 2015 Helsingin yliopisto liittyi mukaan Pan-European Seal Professional Traineeship Programme -verkostoon. Kyseessä on eurooppalaisten yliopistojen sekä kahden suuren IPR-viraston, EUIPO:n ja Münchenissä sijaitsevan Euroopan patenttivirasto EPO:n, yhteistyöprojekti, joka tarjoaa vastavalmistuneille vuoden kestävän työharjoittelujakson jommassakummassa virastossa. Nuoria juristeja aloitti EUIPO:lla vuoden 2015–2016 ohjelmassa yhteensä 60 eri puolilta unionia ja kandidaattivaltioita.

Kädet saveen – ammattitaidon kartuttamista ja jatkuvaa oppimista

Työskentelin vuoden viraston operatiivisella osastolla. Pääasiassa keskityin laatimaan EU-tavaramerkkejä koskevia hylkäyspäätöksiä ehdottomien hylkäysperusteiden osalta sekä valmistelemaan ja ratkomaan väiteasioita. Virasto käsittelee hakemuksia 23:lla EU:n virallisella kielellä. Varsinkin pienten kielien, kuten suomen, osaajista virastossa on jatkuvasti kysyntää.

EUIPO:ssa vietetty vuosi oli antoisa kokemus juristiksi kasvamisen polulla, ja se on muodostanut erinomaisen pohjan IPR-asiantuntijan työtehtävissä toimimiselle. Oppimiskäyrä oli jyrkän nousujohteinen koko vuoden ajan, ja keskeinen tekijä onnistuneelle vuodelle oli, että oma-aloitteisesti haki vastuuta omasta ammatillisesta kehittymisestä sekä osaamisprofiilin laajentamisesta. Vaikka ohjelmaa leimaavat sanat ”traineeship” tai ”harjoittelu”, on ohjelma tarkoitettu maisterintutkinnon jo suorittaneille tuoreille juristeille. Vuosi osoittautui erittäin työntäyteiseksi, ja meitä lakimiesharjoittelijoita kohdeltiin kuin ketä tahansa viraston muita tutkijoita ja päätöksentekijöitä. Perehdytysjakson jälkeen keskusteltiin esimiehen kanssa tavoitteista, ja tuloksia odotettiin kuten koko muultakin tiimiltä.

Koulutus oli myös isossa osassa vuoden aikana ammattitaidon kartuttamisessa. Virastossa järjestetään lähes viikoittain erilaisia seminaareja, webinaareja ja konferensseja.  Koulutusyhteistyötä tehdään Alicanten yliopiston ”Magister Lucentinus” -IPR-maisteriohjelman sekä muiden eurooppalaisten yliopistojen, kansainvälisten IPR-järjestöjen, eri maiden kansallisten tavaramerkkivirastojen sekä oikeudenhaltijoiden ja yritysmaailman kanssa. Trainee-vuoden yhtenä kohokohtana oli kolmipäiväinen Pan-European Seal IP Campus, joka kokosi yhteen luennoitsijoita yritysmaailmasta, yliopistosta ja virkamiessektorilta. Tapahtumassa esiteltiin uramahdollisuuksia trainee-vuoden jälkeen sekä tarjottiin aikaa verkostoitumiselle.

Yhteisöllisyyttä, kansainvälisyyttä ja ihmisten kohtaamista

Vuosi virastossa tarjosi näköalapaikan paitsi immateriaalioikeuksien maailmaan, myös Euroopan unionin toimintaan ja kansainvälisen yhteisön kiemuroihin – unohtamatta upeaa näköalaa Välimerelle, jonka äärellä moderni virastokompleksi sijaitsee.

(Kuva: Gorjan V Prozus)

Vaikka elämme yhä kansainvälisemmässä maailmassa, lähdemme opiskeluvaihtoon ulkomaille ja käymme ammatillisissa yhteyksissä päivittäin sähköpostikirjeenvaihtoa ympäri maailmaa, kansainvälisyys saavuttaa aivan uuden tason, kun arki jaetaan ja töitä tehdään rinnakkain  maailman eri kolkista tulleiden ihmisten kanssa. Virasto on kuin EU pienoiskoossa. Yhteisöllisyys korostui erilaisissa tilaisuuksissa, kuten viraston Syyrian pakolaisten auttamiseksi järjestämässä hyväntekeväisyyskonsertissa, jossa me EUIPO:n omat muusikot nousimme lavalle, sekä keväällä EUIPO:n isännöimässä EU-virastojen välisessä jalkapalloturnauksessa. Yhdessä myös surtiin ja kunnioitettiin Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen uhreja sekä jaettiin järkytyksen hetkiä Brexit-äänestyksen lopputuleman selvittyä.

Kokemus vahvisti entisestään omaa eurooppalaista identiteettiäni, mutta toisaalta vuosi osana suurta byrokratiakoneistoa avasi silmiä, kuinka pienen maan kannattaa luovia isossa, monikansallisessa yhteisössä. Politiikan suhdanteet heijastuvat myös immateriaalioikeusviraston arkeen. Mielestäni eurooppalaisen yhteistyön ohella tulisikin yhä vahvasti vaalia mm. pohjoismaista yhteistyötä, joka pitkistä perinteistään huolimatta on pikkuhiljaa jäänyt eurooppalaisen yhdentymisen varjoon.

Pan European Seal -ohjelmalla on ylevä tehtävä eurooppalaisen tavaramerkkioikeuden harmonisoinnin ja koulutuksen kannalta. Ohjelman keskeisenä tausta-ajatuksena on, että osallistujat vievät EUIPO:ssa kartutettua tieto-taitoa kotimaihinsa. Samaa harmonisointitavoitetta toteutetaan myös kansallisten virastojen ja EUIPO:n secondment-ohjelmalla, jossa kansalliset virastot lähettävät asiantuntijoitaan virastoon määräajaksi. Tarkoituksena on, että kansalliset asiantuntijat tuovat omaa osaamistaan viraston käyttöön ja vievät komennuksen aikana oppimaansa EU-tietoutta takaisin kotihallintoonsa. Esimerkiksi Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta oli useita kansallisia asiantuntijoita EUIPO:ssa, mutta Suomen virasto ei tällä hetkellä lähetä tutkijoitaan. Huomiota on kiinnitetty myös siihen, että Suomi on jättäytynyt ulkopuolelle useista Euroopan tavaramerkki- ja malliverkoston (European TMDN) lähentämisohjelman hankkeista.

Katse tulevaan

Tätä kirjoitettaessa EUIPO-jaksoni päättymisestä on neljä kuukautta, jonka aikana olen palannut Suomeen ja aloittanut työskentelyn Berggren Oy:llä. Jo nyt olen havainnut, että EUIPO:lla kartuttamani kokemus on ollut äärimmäisen arvokasta ja antaa runsaasti perspektiiviä asiamiestyöhön. On mahdotonta kiteyttää kokemusta yhteen artikkeliin. Muistoja, uusia ideoita ja ajatuksia herää lähes päivittäin, mikä on merkki siitä, että kyseinen vuosi on rikastuttanut uraani, mutta ennen kaikkea elämääni erityisellä tavalla.

Irene Hallikainen
IPR-lakimies
Berggren Oy

Aiheet: Haastattelut
Share: