Lääkekehityksen ytimeen BioCampissa

Yli 60 biotieteen ja kaupallisen alan huippuopiskelijaa 25 maasta osallistui syyskuussa 2014 Novartis Oy:n järjestämään BioCamp-tapahtumaan. Lahjakkaille opiskelijoille ja nuorille tutkijoille suunnattu BioCamp tarjoaa mahdollisuuden tutustua bioalan haasteisiin ja kansainvälisen lääkeyrityksen toimintaan.

Pelkästään Suomesta tapahtumaan haki lähes sata opiskelijaa ja nuorta tutkijaa. Suomesta kolmipäiväiseen seminaariin Novartiksen pääkonttorissa Baselissa osallistuivat molekyylilääketieteen jatko-opiskelija Arjan van Adrichem ja biokemian jatko-opiskelija Maria Skog.

Molemmat kokivat, että tapahtuma avasi lääkeyrityksen toimintaa uudella tavalla.

– Maailmalla on mahdollisuuksia, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi täällä Suomessa, Skog arvioi.

Novartiksen henkilöstöjohtajan Hanna Pajusen mukaan BioCampin tavoitteena on tarjota opiskelijoille mahdollisuus syventää mielikuviansa lääketeollisuudesta ja erilaisista uramahdollisuuksista.

– BioCamp tuo esiin lääkekehityksen näkökulmia, joita ei muualta saa.

Lääkekehitys on tiimityötä

BioCampissa osallistujat pääsevät näkemään, miten lääkeyritys pyrkii vastaamaan vielä ratkaisemattomiin terveydenhuollon haasteisiin.

Tänä vuonna mukaan valitut opiskelijat työstivät väestön ikääntymisen aiheuttamia terveyshaasteita ja mahdollisia ratkaisuja. BioCampissa he kuulivat muun muassa näön, lihasvoiman, kuulon ja tasapainon heikentymiseen liittyvästä tutkimuksesta.

– Oli myös hienoa kuulla halusta uusien hoitomuotojen kehittämisestä haastaviin ja harvinaisempiin sairauksiin, Skog kiittelee.

BioCampissa opiskelijat pääsevät tutustumaan lääkekehitykseen käytännön kautta. Eri alojen opiskelijat tekevät pienryhmissä työn, jossa käydään läpi lääkekehityksen eri osa-alueet.

Kahdeksan hengen ryhmään osallistui luonnontieteilijöitä esimerkiksi lääketieteen, mikrobiologian ja solubiologian aloilta sekä pari insinööriä, psykologi ja ekonomi.

– Oli upeaa tehdä projektia motivoituneiden ihmisten kanssa. Valitettavasti esimerkiksi opintojen aikana on harvinaista, että ryhmätyöt olisivat yhtä onnistuneita. Akateemisessa maailmassa omia tutkimustuloksia halutaan useasti suojella, Skog kuvaa.

Adrichem on samoilla linjoilla.

– Vaikka edustimme eri kansallisuuksia ja erilaisia koulutustaustoja, kaikki näytti osuvan paikalleen kuin palapelissä. Ryhmätyö näytti, miten toimitaan monikansallisessa tiukasti säännellyssä ympäristössä.

BioCamp pyrkii tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen. Skog uskoo tapahtumassa syntyneiden kontaktien kestävän.

– Ihmisiin on helppo pitää maailmanlaajuisesti yhteyttä sosiaalisessa mediassa reaaliajassa. Aikaisemmin kontaktit olisivat voineet jäädä vain tapahtuman kestoisiksi, mutta nyt nopealla aikataululla solmitut ystävyydet voivat olla pitkäkestoisia.

Optimaalinen ympäristö

Van Adrichemille BioCamp osoitti, että kun ryhmä parhaita osaajia pääsee tekemään töitä yhdessä, asioita alkaa tapahtua. Hän pitää lääkeyrityksen tutkimuspuolella työskentelyä kiinnostavana vaihtoehtona tulevaisuudessa.

– Yritykset pystyvät tarjoamaan kaikki edellytykset huippututkimukselle, van Adrichem uskoo.

Skog suosittelee opiskelijoille tapahtumaan hakemista.

– Menisin itse uudestaan, jos se olisi mahdollista.

Teksti perustuu Novartis Oy:n medialle laatimaan artikkeliin.

Share: