IPR-ihmisiä: Markku Simmelvuo – Papula-Nevinpat

3/2020 5.6.2020

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:

Markku Simmelvuo
Toimitusjohtaja, Eurooppapatenttiasiamies
Papula-Nevinpat

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Sattumalla oli iso rooli päätymisessäni alalle. Silloinen Papula Rein Lahtela Oy etsi vastavalmistunutta tai valmistumisvaiheessa olevaa teekkaria koulutettavaksi patenttiasiamiestehtäviin joulun 1993 aikoihin. Soitin Antti Papulalle kysyäkseni lisää, koska en tiennyt silloin patenteista mitään. Kuukauden päästä allekirjoitin työsopimuksen, muutimme vaimoni kanssa Tampereelta Espooseen ja aloitin työt 1.3.1994 Runeberginkadun toimistolla.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Minulla on monta mieleenpainuvaa kokemusta, muistoa ja tapahtumaan urani varrella. Olen ollut äärimmäisen onnekas saadessani edustaa yhtiötämme monessa hienossa tilaisuudessa ympäri maailmaa ja kokenut sen myötä paljon. Myös suuri joukko kansainvälisiä ystävyyssuhteita on tullut vuosien varrella ja minulla on ilo tuntea upeita IPR-ihmisiä maailman monesta kolkasta. Kuitenkin, mieleenpainuvin kokemus ja muisto on, kun pidin Suomessa 2013 järjestetyn AIPPIn konferenssin päättäjäisgaalaillallisella puheen järjestelytoimikunnan puheenjohtajan roolissa. Se äärimmäisen vapautunut ja lämmin tunnelma, kiitollisuus upeista ja upeasti sujuneista järjestelyistä ja kaikki ne iloiset ja tyytyväiset vieraat juhlapuvuissaan illallispöydissään jäivät mieleeni ikiajoiksi. Helsingin henki oli käsin kosketeltava.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Ihmisten taustoista johtuen usein asioiden kehittymisen estää ongelmien ja riskien välttäminen. Toki alan luonnekin vaatii aina tarkkaa harkintaa, kun muutoksia tehdään, mutta olisin ainakin itse valmis hiukan nopeampaan muutokseen digitalisoinnissa ja esimerkiksi päällekkäisen työn vähentämisessä.

Kehu kollegaa

Folke Johansson on pakko ottaa esille tässä yhteydessä. Määrätietoisempaa ja pedantimpaa patenttiasiamiestä voi olla vaikea löytää. Hänen peräksiantamattomuutensa on erinomainen hyve IPR-asioiden hoitamisessa ja se yhdistettynä pitkään kokemukseen ja tietoon johtaa kyllä usein erinomaiseen lopputulokseen. Toki esimiehelle tuo ominaisuus on joskus juttu, joka kannattaa pitää mielessä, kun asioista keskustellaan. Kannattaa antaa Folken itse huomata asioiden kehittämissuunta ja sitten alkaakin tapahtua.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vietän paljon aikaa liikunnan parissa. Omat urheiluharrastukseni vievät aikaa paljon. Minulle läheisiä lajeja ovat golf, jääkiekko, murtomaahiihto ja viimeisinä vuosina ehkä päällimmäiseksi on noussut triathlon. Tykkään jonkin verran matkustaa myös vapaa-ajalla, mutta viihdyn myös kesämökillämme Tammisaaressa.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen Ironman.