Patentointia ja palkintoja IPR Gaalassa

1/2018 13.2.2018
IPRGaala2018_SJGraham_640.JPG
IPR Gaalasta palkintoineen, esitelmineen ja juhlaillallisineen on nopeasti muodostunut alkuvuoden IPR-kohokohta. Vuoden 2018 esitelmän piti yhdysvaltalainen Stuart J. Graham. 

Kuten jo tuoreeltaan julkaistusta artikkelista ilmenee, IPR Gaala on vakiinnuttanut paikkansa alkuvuoden kohokohtana, jossa Suomen IPR-osaajat antavat ja saavat tunnustusta, keskustelevat ja juhlivat. Perinteisesti tilaisuuden aloittaa kansainvälisen huippuasiantuntijan esitelmä.Tänä vuonna juhlapuhujaksi oli kutsuttu amerikkalainen talous- ja oikeustieteilijä, professori Stuart J. Graham Georgia Institute of Technologysta.

Tutkimus kumosi oletuksia

Liiketoiminnan strategioiden lisäksi Graham on perehtynyt syvällisesti patentointiin ja toiminut muun muassa Yhdysvaltain kauppakomission, EPOn ja OECD:n asiantuntijana patenttitalouden kysymyksissä. Hänen esityksensä “Intellectual Property and Technology Startups: What Entrepreneurs Tell Us” perustui laajaan amerikkalaisyrityksiä kartoittaneeseen kyselytutkimukseen vuodelta 2008. Graham oli yksi tutkimuksen tekijöistä. Vaikka kartoituksesta on kulunut aikaa, Grahamin mukaan tulokset antavat edelleen käsityksen siitä, miten start-up-yritykset suhtautuvat patentointiin.

Yksi tutkimuksen tavoitteista oli testata yleisiä olettamuksia. Esimerkiksi aloittavia IT-yrityksiä pidetään usein haluttomina patentoimaan. Toki biotekniikkaan ja lääketieteellisiin laitteisiin keskittyvillä yrityksillä patentteja oli huomattavasti enemmän, mutta myös ohjelmistoyrityksistä (tarkastelutavasta riippuen) jopa kaksi kolmannesta ilmoitti patentoineensa.

Suhtautuminen patentointiin yllätti tutkijoita. Suuri osa vastanneista johtajista piti patentteja tärkeinä yrityksen maineen ja rahoituksen saannin kannalta. Vähemmän painoa pantiin kopioinnin estämiselle tai patenttitiheikköjen välttämiselle. Graham korosti, että immateriaalioikeuksien merkityksestä liiketoiminnalle tarvitaan lisää tutkimusta. Esityksen jälkeen kuulijoiden joukossa keskusteltiin vilkkaasti siitä, kuinka hyvin tulokset enää kuvastavat nykytilannetta, Eurooppaa ja Suomea.

IPRGaala2018_Liedessaapuu_448.jpg

Kovan luokan IPR-osaajia palkittiin

Gaalassa jaettiin tuttuun tapaan palkintoja kolmessa kategoriassa:

  • Vuoden 2017 IPR-henkilö
  • Vuoden 2017 IPR-teko
  • Vuoden 2017 IPR-innovaatio

Ehdotuksia eri palkintokategorioihin oli saapunut ilahduttavan runsaasti. Vuoden 2017 IPR-henkilöksi raati valitsi pitkän linjan IPR-osaajan, Papula-Nevinpatin toimitusjohtajan Markku Simmelvuon. Perusteluissa kiitettiin muun muassa hänen innovatiivista ja tehokasta toimintatapaansa sekä aktiivisuutta kansainvälisissä ja kotimaisissa järjestöissä. Energinen mies oli gaalan aikaan matkoilla, ja palkinnon vastaanotti Simmelvuon puolesta Folke Johansson samasta yrityksestä.

IPRgaala2018_RahnastojaHakoranta_390.jpg

Palkinnot jakanut professori Niklas Bruun totesi, että raadin valinta vuoden 2017 IPR-teoksi oli selvä, vaikka se hieman perinteestä poiketen liittyi kansainväliseen eikä kotimaiseen toimintaan. Nokian Ilkka Rahnasto oli nostettu Intellectual Asset Management -lehden (IAM) vuosittaisen ”Market Maker”-listan ykköspaikalle. Kyseessä ovat kansainvälisten IP- ja lisenssimarkkinoiden johtohahmot, joista Rahnasto siis ohitti esimerkiksi Microsoftin ja Googlen tekijät. Lehti kehui Nokian koko IP-ryhmää, ja kiitospuheessaan Rahnasto totesikin, että onnistuminen vaatii monen ihmisen työtä. Siksi hän halusi mukaansa myös gaalapalkintoa noutamaan tiiminsä avainhenkilön Eeva Hakorannan.

Vuoden 2017 IPR-innovaationa palkittiin yleisön äänin Berggrenin GREIP-palvelu. Se on aineettoman omaisuuden johtamisen ratkaisu, jota käyttää Suomessa yli 350 yritystä ja joka on myös jo kansainvälistynyt ulkomaisten yhteistyökumppanien myötä. Palvelun erikoisuus ja suosio perustuvat siihen, että ohjelmistotekniikan lisäksi GREIPissä on mukana perusteellinen ymmärrys aineettomien oikeuksien merkityksestä yritysten liiketoimintaan ja strategiaan.

IPRGaala_HameenAnttila4_307_byPHelander.jpgNäiden palkintojen lisäksi Virpi Hämeen-Anttila kävi pokkaamassa Suomen tekijänoikeudellisen yhdistyksen tekijänoikeuspalkinnon. Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Liedes kertoi, että Sanaston pitkäaikaisena puheenjohtajana Hämeen-Anttila oli sinnikkyydellään merkittävästi vaikuttanut siihen, että kirjastojen lainauskorvaukset vihdoin nostettiin muiden Pohjoismaiden tasolle.

Palkintojen jaon jälkeen Rake-salissa nautittiin erinomainen illallinen, ja juhlatunnelmaa piti sen jälkeen yllä Los Jefes tanssijalkaa kutsuvalla musiikillaan. Ensi vuonna uudestaan!

IPRGaala2018_LosJefes_448.jpg

Teksti ja kuvat Päivi Helander

Aiheet: Muut, Patentit
Share: