IPR Gaalassa juhlittiin aineettomien oikeuksien osaajia

4/2017 29.1.2018
IMG_1667.JPG
IPR Gaala keräsi yhteen yli 100 aineettomien oikeuksien osaajaa

IPR Gaala järjestettiin kolmatta kertaa perjantaina 26.1.2018. Gaalavieraita saapui Rake-saliin ennätysmäärä ja koolla oli yli 100 IPR-alan osaajaa parhaisiinsa pukeutuneina.

Ilta aloitettiin Stuart J. Grahamin kiinnostavalla ja ajankohtaisella juhlaesitelmällä “Intellectual Property and Technology Startups: What Entrepreneurs Tell Us”. Illan odotetuin kohta oli kuitenkin jo perinteeksi muodostunut IPR-palkintojen jako. Palkintoja jaettiin ansioituneille aineettomien oikeuksien osaajille ja yrityksille.

IMG_1676.jpg

Vuoden 2017 IPR-henkilö

Vuoden 2017 IPR-henkilöksi raati valitsi Papula-Nevinpatin toimitusjohtajan Markku Simmelvuon.

Markku Simmelvuo on toiminut alalla aktiivisesti yli 25 vuotta ja viimeiset 15 vuotta hän on johtanut Papula-Nevinpatia menestyksekkäästi. Hänellä on innovatiivinen ja tehokas tapa toimia niin Suomen kuin kansainvälisenkin IPR-kentän erilaisissa yhteistyökuvioissa, ja hänen aivoistaan on lähtöisin muun muassa SLUSHissa toiminut IPR Garage.

Markku Simmelvuo on aktiivinen toimija erilaisissa järjestöissä, kuten AIPPI, AIPLA, epi, FICPI ja STY. Lisäksi hän toimii tällä hetkellä Suomen Patenttiasiamiesten Yhdistyksen puheenjohtajana ja vaikuttaa työ- ja elinkeinoministeriön Teollisoikeudellisessa työryhmässä.

Markku tarttuu asioihin tehokkaasti ja tuloksellisella otteella. Kun Suomessa vuonna 2013 järjestettiin Kansainvälinen AIPPI Forum  & EXCO, joka oli suurin koskaan Suomessa järjestetty IPR-tapahtuma, oli hän tämän erinomaisesti onnistuneen tapahtuman järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Markun puolesta palkinnon vastaanotti Folke Johansson Papula-Nevinpatilta.

Vuoden 2017 IPR-teko

Tämän palkinnon saaja oli raadille helppo valinta todella kovanluokan kansaivälisen noteerauksen myötä. Vuoden IPR-tekopalkinnon sai Ilkka Rahnasto ja Nokian IP-tiimi.

Ilkka_Eeva.jpg

Intellectual Asset Managemet (IAM) julkaisee vuosittain listan globaalien IP-markkinoiden merkittävimmistä ”Market Maker’eistä”, eli ranking-listan niistä henkilöistä, jotka johtavat kansainvälisiä IP- ja lisenssimarkkinoita.  Vuoden 2017 ykköspaikalle oli nimetty Nokian Ilkka Rahnasto. Tässä rankingissa Rahnasto päihitti Microsoftin, Huawein, Qualcommin, Googlen ja Sonyn vastaavat tekijät. Lehdessä kuvataan Nokian lisenssikauppoja mm. Applen kanssa näin: “it may represent the biggest publicly announced return on a single licensing agreement there has ever been”. Koko Nokian IP-ryhmää kehuttiin lehdessä vuolaasti ja erityisesti esiin nostettiin Eeva Hakoranta.

Tällainen huomionosoitus ja noteeraus kansainvälisiltä markkinoilta on myös kansallisen palkinnon ansainnut!

Vuoden 2017 IPR-innovaatio

Yleisöäänten perusteella vuoden 2017 IPR-innovaationa palkittiinBerggrenin GREIP –palvelu.

Heikki_Jatta.jpg

GREIP on aineettoman omaisuuden johtamisen ratkaisu, jota käyttää Suomessa yli 350 yritystä ja jonka käyttäjämäärä on kolminkertaistunut kolmen vuoden aikana. Vuonna 2017 aikana GREIP on kansainvälistynyt uusien ulkomaisten yhteistyökumppanien ja asiakkaiden myötä. Berggren on ainoa IPR-yritys, joka vastaavaa palvelua tarjoaa, sillä muut vastaavankaltaisten palvelujen tarjoajat ovat softa-yrityksiä, joilta puuttuu viimeinen osaaminen aineettomista oikeuksista ja niiden merkityksestä yritysten strategiaan.

Suomen tekijänoikeudellinen yhdistys myönsi vuoden 2017 tekijänoikeuspalkinnon kirjailija, Sanaston puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttilalle, joka oli vahvalla panoksellaan edesauttanut kirjastojen lainauskorvausten reilua korotusta Pohjoismaiselle tasolle.

Palkintojen jaon jälkeen ilta jatkui illallisen ja iloisen juhlatunnelman merkeissä. Juhlavieraita tanssitti ”muun muassa oikeusministeriön house-bändi” Los Jefes menevällä musiikillaan ja jatkoja juhlittiin ravintola Teatterissa.

ruoka.jpg

bandi.jpg

tanssi.jpg

Auri Vainio

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
IPR University Center

Kuvat: Annaleena Hakala ja Eira Heiska
(Markku Simmelvuon kuva Papula-Nevinpatin arkisto)