IPR Summer School 2016

6.6.2016

Vuoden IPR-superviikko on täällä taas!

Kolmatta kertaa järjestettävän IPR Summer Schoolin avajaisia juhlistettiin Hankenilla sunnuntaina 5.6.2016. Tilaisuuden avasi Hankenin opetuksesta vastaava vararehtori Minna Martikainen. Immateriaalioikeus on yksi Hankenin painopistealueista ja kauppakorkeakouluna Hanken pystyy tarjoaamaan Intellectual Property Law-maisteriohjelmassaan ainutlaatuisen näkökulman tähän oikeudenalaan.

Professori Martti Mäntylän (Aalto-yliopisto) keynote-puheenvuoron teemana oli esineiden ja asioiden internet eli IoT (Internet of Things). IPR-perspektiivistä aihetta kommentoi apulaisprofessori ja yliopistonlehtori Rosa Maria Ballardini (Hanken, Lapin yliopisto).

Mäntylä muistutti, että tekipä tulevaisuudessa työkseen mitä tahansa, IoT tulee näkymään kaikkialla. Dataa on saatavilla kaikesta mahdollisesta, kun laitteet ja niiden kautta myös ihmiset ovat yhteydessä verkkoon 24/7. Käynnissä on neljäs teollinen vallankumous ja voidaan puhua internetin laajuisesta, syvästä tekoälystä. Kansainväliset investoinnit Suomen kannalta tärkeille aloille ovat vähentyneet, joten IoT-ympäristöön liittyvät näkymät ovat kiinnostavia myös taloudellista kehitystä ajatellen. Ballardini ennusti IoT:n osalta jatkoa mobiilipuolelta tutuille patenttisodille,  mutta vaihtoehtoisesti voidaan nähdä avointen innovaatioiden ja lisensointimallien nousua, mikä vauhdittaisi alan eteenpäin menoa entisestään. Ja vauhti on kova jo nyt.

Kesäkoulussa on perinteiseen tapaan opiskelijoille oma ohjelma, johon kuuluu seminaareja, tuomioistuinkäytäntöä  käsitteleviä oikeustapausklinikoita ja yritysvierailuja. Maanantai käynnistyi vierailulla Teostoon ja iltapäivällä oli vuorossa viidettä kertaa järjestetty China IP Days. China IP Daysin lisäksi sekä opiskelijoille että ammattilaisille suunnattuja iltapäiväseminaareja järjestetään tänä vuonna kaksi. Tiistain seminaarissa käsitellään sopimattoman menettelyn ja immateriaalioikeuden rajanvetoa, ja yhteistyössä Suomen teollisoikeudellisen yhdistyksen (STY) kanssa keskiviikkona järjestettävässä seminaarissa aiheena on tuomioistuinten rooli IPR:ien kehityksessä. Aiempina vuosina Patent Licensing Academy -nimen alla kulkenut koulutusohjelma laajentuu nyt muillekin osa-alueille. Kaksipäiväinen Advanced  IP Licensing  Academy tarjoaa tuoreinta tietoa lisensointibisneksen  trendeistä mm. IoT:n, arvon määrityksen, muodin, brändien ja avointen ohjelmistojen  osalta.

Luvassa on siis viikko täyttä IPR-asiaa aamusta ja iltaan. Lisää kesäkoulusta ja sen tapahtumista pääsette lukemaan elokuussa julkaistavasta IPRinfo-verkkolehdestä.

Kirjoittajat