IPR-ihmisiä: Susanna Martikainen – Nokia

1/2022 28.2.2022

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Susanna MartikainenSusanna Martikainen
VP, Head of Licensing Commercial Management
Nokia  

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Menin harjoittelijaksi Nokialle IPR-organisaatioon opintojeni loppuvaiheessa vuonna 1998, ja jatkoin juristina noin puolen vuoden jälkeen saatettuani opintoni loppuun. Siitä lähtien olen ollut Nokialla erilaisissa tehtävissä ja nyt viihtynyt talossa jo yhteensä 24 vuotta. Olen aina pitänyt työstäni, saanut työskennellä erilaisissa rooleissa ja uusia haasteita on tullut eteen uran edetessä, eikä töitä ole siksi tarvinnut etsiä muualta.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?                                                                                                                                       

Olen ollut mukana useissa merkittävissä oikeudenkäynti- ja välimiesmenettelyprosesseissa, jotka ovat johtaneet neuvoteltuun patenttilisenssisopimukseen osapuolten välillä. Joidenkin suurten yritysten kanssa olemme neuvotelleet ja uusineet sopimuksia vuosien aikana useita kertoja, ja jokainen sopimukseen johtanut neuvottelu on osaltaan kasvattanut omaa osaamista. Nämä ovat olleet tärkeitä merkkipaaluja urallani.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Haluan edistää entistäkin suuremmassa määrin välimiesmenettelyn käyttöä FRAND-lisensiointikiistojen ratkaisemiseen. Globaalit patenttioikeudenkäynnit useissa maissa ovat tyypillisesti valtavasti resursseja vieviä, pitkiä ja kalliita prosesseja. Vapaaehtoinen välimiesmenettely tarjoaa tehokkaan ja nopean tavan näiden riitojen ratkaisuun.

Kehu kollegaa

Minulla on työurani aikana ollut erinomaisia esimiehiä ja kollegoita, mistä olen kiitollinen. Arvostan suuresti heiltä saatua tukea ja tärkeitä oppeja. Yksi merkittävimmistä ihmisistä on ollut Ilkka Rahnasto, joka palkkasi minut Nokialle, kun olin vasta valmistunut juristi, ja ohjasi minut urani alkuun. Ilkka on laajasti arvostettu IPR-alalla ja monen kollegan luottohenkilö, joten minulla oli parhaat mahdolliset lähtökohdat urani aloittamiseen. Olen oppinut häneltä valtavasti parin vuosikymmenen aikana työskennellessämme Nokialla. Ilman häntä en varmastikaan olisi siellä, missä olen nyt.

Etenkin uran alkuvaiheessa on ratkaisevan tärkeää saada ohjausta ja apua itseään kokeneemmilta, ja pyrin nykyisessä roolissani tarjoamaan samanlaista tukea uusille ja työuraansa vasta aloittaville kollegoille.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Rakkain harrastukseni ovat hevoset. Kaksi hevostani ovat hyvää vastapainoa kiireiselle työelämälle ja aamuni tyypillisesti alkavat sillä, että käyn ratsastamassa ennen työpäivän alkua.  Ratsastan hevoseni valmentajani ohjauksessa useamman kerran viikossa, koska kouluratsastus on taitoa ja jatkuvaa kehittymistä vaativa laji. Onneksi perheenikin on mukana harrastuksessa: myös tyttäreni ratsastaa ja aviomieheni on mukana kannustusjoukoissa.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Ensimmäinen työpaikkani oli hevostallilla. Muistan vieläkin, kun vuosia sitten erään oikeudenkäynnin yhteydessä järjestetyssä depositiossa minua pyydettiin listamaan kaikki aiemmat työtehtäväni, vastapuolen asianajaja kommentoi työurani alkua pilke silmäkulmassa todeten, että hevostalli on varmastikin ollut kaikkein mielenkiintoisin työpaikkani.

Kuvat: Susanna Martikaisen arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: