IPR-ihmisiä: Reijo Kokko – Laine IP

5/2020 19.10.2020
Reijo Kokko

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:
Reijo Kokko
EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies, IPR-lakimies
Laine IP

Miten päädyit IPR -uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Tuotantotalousinsinöörin koulutuksen hankkineena toimin ennen IPR-uralle siirtymistä laatuinsinöörinä teollisuudessa. Vuonna 2006 aloitin oikeustieteen opinnot Turussa. Oikeustieteellisessä osallistuin immateriaalioikeuden erikoistumisjaksolle kevättalvella 2009. Tuolla kurssilla olivat vierailevina luennoitsijoina nykyiset kollegani Christoffer Sundman ja Tom-Erik Hagelberg. Insinööritaustani vuoksi tuntui järkevältä perehtyä tarkemmin IPR-oikeuksiin ja niiden yrityksille tuomiin mahdollisuuksiin. Onnekseni tuon tilaisuuden jälkeen käytyjen keskustelujen myötä aloitin Seppo Laine Oy:n palveluksessa kesällä 2009, jossa työskentelin tavaramerkki- ja mallioikeusasiamiehenä vuoden 2015 loppuun.

Nykyiseen tehtävääni Laine IP:lle palasin tänä keväänä oltuani välillä asianajopuolella kerryttämässä ennen kaikkea kokemusta riidan ratkaisuista ja itsenäisestä asiamiestyöskentelystä. Lisäksi sain tehdä töitä kokeneiden liikejuridiikan asiantuntijoiden kanssa ja opin valtavasti lisää. Nyt voin yhdistää osaamiseni asiakkaidemme laki- sekä IPR-asioiden hoitamisessa. Ennen kaikkea pääsen hyödyntämään laaja-alaista ymmärrystäni yritysten toiminnasta sekä niiden taloudellisesta ja juridisesta toimintaympäristöstä. Usein ratkaisut ovat ennen kaikkea kaupallisia eivätkä juridisia.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR -alalta urasi varrelta?

Mieleeni on jäänyt vasta pari vuotta alalla oltuani hoidossani ollut tavaramerkkihakemusta koskeva asia, jonka onnistuimme kääntämään asiakkaamme eduksi korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Voitto tuntui erityisen hyvältä ja antoi minulle motivaatiota kehittää etenkin kirjallista argumentointitaitoa.

Mitä muuttaisit IPR -alassa?

Mielestäni IPR-alalla kehitys on mennyt oikeaan suuntaan, mutta ainakin tavaramerkkien kohdalla toivoisin enemmän joustavuutta ja ymmärrystä niissä tilanteissa, joissa toinen osapuoli on passiivinen. Käytössä olevien merkkien tulisi olla etusijalla. Tästä syystä esimerkiksi käyttövelvoitetta tulisi aikaistaa ja koska 10 vuotta on erittäin pitkä aika, myös uudistusten yhteydessä tulisi ilman muuta edellyttää haltijalta näyttöä uudistettavan merkin käytöstä ainakin jokaisessa rekisteröidyssä tavara- ja/tai palveluluokassa, mikäli käyttöönoton viivästymiselle ei ole esimerkiksi tietystä alasta riippuen perusteltua syytä.

Haluan omalta osaltani luoda positiivisen vaikutuksen ja uusia näkökulmia yritysten IPR -strategiaan, IPR -omaisuuden arvostamiseen ja monipuolisiin mahdollisuuksiin.

Kehu kollegaa

Luonnollisesti kehun kaikkia Laine IP:n asiantuntijoita, mutta erityisesti on mainittava arvostamani kollega Tom-Erik Hagelberg, joka on kärsivällisesti jaksanut opettaa ja jakaa kanssani IPR-alan haastavia ja keskeisiä asioita vuosien ajan. Tom sai oppi-isältään Seppo Laineelta hienot eväät IPR-alalle ja hän on tehnyt hiljaista, pyyteetöntä ja ennen kaikkea asiantuntevaa työtä korkealla laatutasolla jo 20 vuotta. Valitettavasti en itse ehtinyt tavata Seppoa, mutta Tomin kautta hänen neuvonsa ovat edelleen mukana omassa tekemisessäni. On hienoa saada taas työskennellä loistavien IPR-ammattilaisten kanssa ja olen iloinen, kun olin tervetullut takaisin Laineelle.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikaa on niukasti, mutta perheeni kanssa mökkeilyn lisäksi vapaa-aikani kuluu tällä hetkellä vanhan Datsun 100A:n entisöinnin, uinnin ja lasten harrastusten tukemisen parissa.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen seurannut NHL-jääkiekkoa päivittäin vuodesta 1991 saakka ja päivitän tilastoja edelleen aina kauden päätyttyä. Osaan tälläkin hetkellä lähes kaikki joukkueiden pelaajat ja pelinumerot ulkoa.

 

Kuvat: Laine IPn ja Reijo Kokon arkistot

 

Aiheet: IPR-ihmisiä