IPR-ihmisiä: Paula Sailas – Berggren

3/2020 18.5.2020

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:

Paula Sailas

Lakimies, EU-tavaramerkki- ja -mallioikeusasiamies, Palvelupäällikkö (Tavaramerkit)
Partner
Berggren

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Oikeustieteellisen pääsykokeisiin lukiessa totesin, että jos sisään pääsen, niin perehdyn mihin tahansa muuhun kuin immateriaalioikeuteen. Kun sitten keväällä 1998 ensimmäisen vuoden oikisopiskelijana etsin kesätöitä, päädyin PRH:n tavaramerkkiosastolle toimistotyöntekijäksi. Tästä kiitos silloiselle viraston lakimiehelle Kirsti Tammivuorelle.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Alkuaikoina nuorena juristina oli joitain jännittäviä kohtaamisia tuoteväärennösasioita hoitaessa vastapuolten kanssa ja onhan myös oikeudenkäynneissä aina oma jännittävä tunnelmansa. Lisäksi olen päässyt FICPI delegaattina edustamaan Suomen Patenttiasiamiesyhdistystä kansainvälisissä kokouksissa mm. Etelä-Afrikassa ja Kolumbiassa, niistä jäi myös paljon hyviä muistoja!

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Tällä hetkellä MAO:n 2050€ oikeudenkäyntimaksu on monille firmoille yllättävän iso kynnys lähteä litigoimaan, kun ei ole myöskään täyttä varmuutta siitä, että häviäjä maksaa vastapuolen kulut. Tavaramerkkipuolella tällä hetkellä mielestäni virastojen käytäntö merkkien erottamiskykyarvioinnissa on turhan ankara, pitäisi enemmän jättää harkintaa ja valvontavastuuta yrityksille ja katsoa asioita hieman enemmän käytännön sekaannusvaaran/kuluttajien kokemuksen kautta. Toinen asia on mielestäni turhan tarkaksi mennyt luokituskäytäntö. Nimikkeitä pitää täsmentää sanatarkkaan ja useat luokitusvälipäätökset aiheuttavat yrityksille turhaa viivästystä asioiden käsittelyyn, tuotelanseerauksiin ja ennen muuta ylimääräisiä kustannuksia. Joskus tuntuu, että ihan maalaisjärkeä olisi hyvä saada tähänkin mukaan.

Kehu kollegaa

Hyvä kollegani Sebastian Henn on varmasti Suomen paras ja kokenein lakimies tavaramerkkiasioissa. Olen kiitollinen useista loistavista sparraustuokioista Bassen kanssa! Lisäksi ilman spesialistini Tiina Allinniemen apua ja organisointikykyä en varmaan selviäisi.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Pääasiassa lasten harrastusten parissa, mutta omalla ajalla tenniskentällä ja kesällä myös golfkentällä. Lisäksi tykkään retkeillä luonnossa, viime syksynä tuli mm. kierrettyä Kuusamossa iso Karhunkierros.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen ollut lapsuuteni erittäin tapaturma-altis ja olikohan sattumaa, että esikoiseni syntyi perjantai 13. päivä 😊 Lisäksi tulee mieleen, että ollessani notaarina Helsingin käräjäoikeudessa sain laamannilta luvan vihkiä tuttavapariskunnan.