IPR-ihmisiä: Miko Leach – Procopé & Hornborg Asianajotoimisto Oy

2/2021 20.4.2021
Miko Leach

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

miko leachEsittelyssä:

Miko Leach
Associate (Data Protection, IPR & Technology)
Procopé & Hornborg Asianajotoimisto Oy

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Opiskelin Intellectual Property Rights Law −kurssin viimeisenä lukuvuotenani osana Bachelor of Laws −tutkintoani King’s College London −yliopistossa. Kiinnostukseni IPR:ään heräsi siinä vaiheessa, kun opiskelimme patenttioikeutta ja vielä tarkemmin ottaen siinä vaiheessa, kun opiskelimme patentin loukkausta. Englannissa silloin hiljattain annettu, oikeuskäytäntöä mullistanut Actavis v Eli Lilly −prejudikaatti teki opiskelusta jännittävää, koska tajusin, kuinka dynaaminen ja monitulkintainen oikeudenala patenttioikeus todellakin on.

Muutin takaisin Suomeen valmistuttuani ja hain opiskelemaan OTM-ohjelmaan Helsingin yliopistoon. Ensimmäisenä lukuvuotenani olin mukana Nordic IP Moot Court −oikeustapauskilpailussa, jossa pääsimme kirjoittamaan haastehakemukset ja vastinekirjelmät kuvitteellisessa IPR-riitatapauksessa. Tiimimme eteni finaaleihin, jotka järjestettiin Kööpenhaminan käräjäoikeudessa. Edustimme kantajaa vastapuolenamme Tukholman yliopiston tiimi. Kööpenhaminan matkan aikana sain ilouutisen, että minut oli valittu Muuttuva oikeus −maisterintutkielmaprojektiin ja aloin silloin jo kehitellä ajatusta kirjoittaa maisterintutkielmani patenttioikeudesta. Minulle avautuikin erinomainen mahdollisuus toteuttaa luovuuttani ja ammentaa koulutustaustaani kirjoittamalla oikeusvertaileva tutkielma, jonka substanssiksi valitsin patenttioikeudellisen ekvivalenssiopin. Vertailin pohjoismaalaista ja angloamerikkalaista lähestymistapaa patenttien ekvivalenssiloukkaustulkintaan ja pohdin syitä poikkeavuuksille ja samankaltaisuuksille eri oikeudellisten ilmiöiden, kuten oikeudellisen globalisoitumisen näkökulmasta.

Maisterintutkielmaprojektin aikana hain Associate Trainee −paikkaa Asianajotoimisto Borenius Oy:n IP & Technology −praktiikasta ja onnekseni sain harjoittelupaikan, jossa pääsin tutustumaan käytännön IPR:ään ja juristin työtehtäviin huippuosaajien keskuudessa. Harjoittelujaksoni loppupuolella huomasin, että Procopé & Hornborg hakee IPR-juristeja ja päätin silloin hakea Associate −paikkaa. Nyt joitakin kuukausia myöhemmin olen viihtynyt erinomaisesti uudessa työssäni ja päässyt toteuttamaan itseäni sekä kehittämään omaa osaamistani IPR:n parissa.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

On hankala valita Nordic IP Moot Court −oikeustapauskilpailun ja maisterintutkielmani väliltä, mutta sanoisin, että maisterintutkielmani on joka tapauksessa mieleenpainuvin kokemukseni, koska minulla oli täydellinen mahdollisuus hyödyntää oikeusvertailua yllättävänä tulokulmana itseäni kiinnostavaan, ajankohtaiseen patenttioikeudelliseen aiheeseen. Lopputuloksena oli juuri itseni näköinen työ ja sain vieläpä arvosanaksi 5!

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

En muuttaisi alalla tällä hetkellä mitään, tai ainakaan en osaa vielä tässä vaiheessa urakehitystäni sitä kommentoida. Haluaisin tuoda esille laajempaa ymmärrystä siitä, että IPR on läsnä kaikessa liiketoiminnassa ja se voi nivoutua monenlaiseen eri tilanteeseen. Yritysten ja oikeudenhaltijoiden on tärkeää osata tunnistaa omat IPR:nsä, jotta ne voidaan juuri kyseisestä IPR:stä riippuen rekisteröidä oikeaan aikaan ja oikealla tavalla tai suojata muilla keinoin. Ehkä ajatuksena on, että IPR:t tulisivat entistä tavanomaisemmiksi ja oikeudenhaltijat tiedostaisivat aineettomat omaisuutensa entistäkin laajemmin oikeudenhaltijan henkilömuodosta ja kokoluokasta riippumatta.

Kehu kollegaa

Suuri kiitos maisterintutkielmaohjaajalleni Jaakko Husalle kaikesta tuesta ja sparrauksesta tutkielmani kirjoittamisen aikana. Procopé & Hornborgin osakkaille suurkiitos, että olen ensinnäkin päässyt osaksi huipputoimistoa ja huippuporukkaa ja että olette jo alusta alkaen ottaneet minut mukaan mielenkiintoisiin IPR-toimeksiantoihin ja antaneet vastuuta tällä saralla!

burritoMiten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aika on parasta perheen ja ystävien kesken vietettynä! Joskus on myös ihanaa, kun saa vain olla omassa seurassaan. Matkustaminen on myös kivaa ja toivottavasti tilanne pian sallii lomamatkat (lempipaikkoja ovat tähän mennessä olleet mm. Rooma).

Ice cream bunFakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Tykkään siivoamisesta ja pyrin olemaan minimalistinen tavaroiden suhteen − tosin keittiötarvikkeita ei lasketa, koska rakastan ruokaa ja ruoanlaittoa. Musiikki on myös todella tärkeä voimavara minulle.

Kuvat: Miko Leachin arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä