IPR-ihmisiä: Miika Kärnä – Sound Law

2/2024 6.3.2024
miika kärnä

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

miika kärnäEsittelyssä

Miika Kärnä
Luovan alan juristi
Sound Law -lakipalvelun perustaja.

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Sopimukset ja immateriaalioikeudet olivat opintojeni aikana ne aihealueet, jotka kiinnostivat minua eniten. Vaihto-opiskeluni aikana Maastrichtin yliopistossa kävin maisterivaiheen IPR-kurssia, ja pian tämän jälkeen istuinkin jo Arkadiankadulla kirjoittamassa tiivistelmiä oikeustapauksista IPR-University Centerin harjoittelijana.

Opintojeni jälkeen aloitin työurani liikejuridiikan ja verokonsultoinnin parissa, mutta siirryin sitten asiakaspalveluun ja liiketoiminnan kehitykseen start-up-maailmaan. Jonkin aikaa jopa ajattelin, etten tule tekemään enää juristin töitä. Jälkikäteen tarkasteltuna tiesin koko ajan, että todellinen kutsumukseni ihmisten auttamisessa oli jossakin muualla. Se jokin puuttui, mutta mitä se olisi?

Muutama vuosi sitten ajatukseni kirkastui, kun vastasin lapsuudestani asti kaikuneeseen intohimooni, musiikkiin. Lähdin opiskelemaan lauluntekoa kansanopistoon. Yhtäkkiä lähipiirissäni oli lahjakkaita muusikko- tai artistiuransa alkutaipaleella olevia ihmisiä, jotka selkeästi kaipasivat lainopillista tukea esimerkiksi keikkamyynti- tai levytyssopimuksien kanssa. Ymmärsin, että tässä se kaipaamani tarkoitus on: pystyn yhdistämään ammatillisen osaamiseni, intohimoni ja haluni auttaa kanssaihmisiäni. Alkutahdit luovien lahjakkuuksien lakipalvelu Sound Law´n perustamiselle oli annettu.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Järjestin IPR-University Centerin harjoitteluni aikana v. 2015 ”Taide lainakengissä” paneelikeskustelutilaisuuden, johon sain keskustelijoiksi mm. taitelija Jani Leinosen, tuottaja Jukka Immosen sekä juristi Lottaliina Pokkisen. Panelistit pureutuivat ennalta pohtimiimme kysymyksiin ja kertoivat kokemuksiaan muunmuassa seuraavista aiheista: Kuinka paljon vanhaa voi lainata uuteen taideteokseen? Mikä on on sallittua käyttöä ja mikä taas ei? Missä raja kulkee? Mitä tarkoitetaan musiikin sämpläämisellä?

Näin jälkikäteen tuntuu jopa hassulta, miten elämässä voikaan jotkin asiat palata niin voimakkaasti yhteen, sillä nämä henkilöt ovat olleet minun ammatilliselle kehitykselleni kullanarvoisia palattuani intohimoni pariin!

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Olen vielä ollut verrattain vähän aikaa alalla, joten en voi arvioida kuin omaa tekemistäni. Isoin haasteeni on saada viestini läpi internetin huomiokilvassa. Markkinaoikeuden ratkaisulle tai tekijänoikeusneuvoston lausunnolle huomion saaminen samalla alustalla elämysvideoiden ja kuvien kanssa on haasteellista, mutta koen silti , että minun on välttämätöntä olla tiedonjaollani läsnä siellä missä sekä nykyiset sekä erityisesti tulevaisuuden tekijät mediasisältöä kuluttavat. Olen siis harjoitellut ja harjoittelen edelleen mediaseksikkään audiovisuaalisen koulutusmateriaalin viestintää Instagramissa ja TikTokissa.

Kehu kollegaa

Lottaliina Pokkinen on esikuvani ja opettajani. Hänen työnsä ansiosta olen pystynyt lyhyessä ajassa omaksumaan musiikkialan juridisen viitekehyksen. Erityinen kiitos myös Suomen Muusikkojen liitto Ry:n toiminnanjohtaja Ahti Vänttiselle luottamuksesta, kun hän antoi minulle mahdollisuuden toimia liiton juristin sijaisena ja vastata individuaalisopimusten lakipalvelusta kesälomakaudella 2022. Tässä lyhyessä ajassa opin valtavasti!

kitaransoittoaMiten vietät vapaa-aikaasi?

Käytän aikaani musiikin säveltämiseen ja sanoittamiseen sekä laulamisen treenaamiseen. Voit kuunnella musiikkiani suoratoistopalveluissa, löydät sitä MIILO -artistinimelläni. Kappaleiden sanoittaminen on muuten vaikein asia elämässäni mitä olen alkanut opettelemaan! Aktiivisista talviharrastuksista pipolätkä on suosikkini ja kesäisin kasvatan luonnettani golfin parissa. Minulla ja avopuolisollani on myös yhteinen intohimo ruoan laittamiseen, joten kulinaristiset elämykset ovat myös tärkeä osa arkea.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Minulla on monivaiheinen historia synnynnäisesti sydänvikaisena lapsena, perfektionistina koulumaailmassa, vaikea-asteisesti masentuneena ja loppuunpalaneena työntekijänä, työttömänä työnhakijana, yrittäjänä ja oman ammatillisen tarkoituksen ja terveytensä löytäneenä aikuisena. Tänään olen henkilö, joka kehittyy ylöspäin aktiivisen tekemisen ja kannustavien ajatusmallien avulla. Ajattelen, että olen hyvä siinä mitä teen, ja opin kaiken mitä vaan haluan oppia. Menestys on minulle asioiden luomista ja toteuttamista.

Kuvat: Miika Kärnän arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: