IPR-ihmisiä: Marianna Karjanlahti-Perini, Waselius & Wist

3/2023 8.5.2023

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Marianna New Yorkissa
Kuva: Marianna Karjanlahti-Perinin arkistosta

Esittelyssä:

Marianna Karjanlahti-Perini
European Trademark Attorney

Waselius & WistMiten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Kuten niin moni muukin, täysin vahingossa. Aloitin asianajotoimistourani hallinnollisissa tehtävissä ja avustin juristeja heidän työssään. Erityisesti tehtävät liittyen tavaramerkkeihin ja brändeihin veivät nopeasti mennessään. Oli valtavan paljon opittavaa sekä täysin uusi tapa ajatella tavaramerkkejä ja brändejä, kuin pelkästään markkinoinnin tai oman ostokäyttäytymisen kautta. Hallinnollinen työ opetti perusasioita tavaramerkkien luomisesta, elinkaaresta, suhteesta viranomaisiin ja laadukkaan porfolion hallinnoinnin tärkeydestä ja merkityksestä asiakkaalle. Samalla tavaramerkit eivät jääneet vain työaikaan, vaan myös lomamatkoilla tuli tutkittua mahdollisia tuoteväärennöksiä tai loukkauksia (erityisesti, jos kyseessä oli suomalainen brändi).

Olin asianajotoimisto Boreniuksen ensimmäinen tavaramerkkiassistentti, mutta kiinnostuksen ja osaamisen kasvaessa jäin vuonna 2013 opintovapaalle ja suoritin Hankenin IPR-maisteriohjelman. Tein tämän jälkeen tavaramerkkiasiamiestutkinnon ja olen siitä asti toiminut auktorisoitu tavaramerkkiasiamiehenä ja EU-tavaramerkkiasiamiehenä.

Olen nyt viimeiset pari vuotta ollut mukana kehittämässä ja kasvattamassa Waselius & Wistin tavaramerkkipraktiikkaa. Entinen ja nykyinen kollegani Åsa Krook oli siellä jo valmiiksi, ja olemme nyt tehneet hänen kanssaan töitä yhdessä 15 vuoden ajan.

Nautin siitä, miten paljon tällä oikeudenalalla ollaan mukana asiakkaan liiketoiminnassa, ja että työn kautta syntyy pitkiä asiakassuhteita ja tunneside myös hoidettaviin brändeihin. Avustaakseen asiakasta täytyy todella ymmärtää, mitä asiakas tekee ja mihin asiakkaan toimiala on mahdollisesti suuntautumassa. Työ on suhteellisen kompleksia siinä mielessä, että muutos on jatkuvaa. Tämä johtuu paitsi käytäntöjä vahvasti muokkaavista oikeustapauksista, myös tavaramerkkien ja brändin tietynlaisesti herkkyydestä suhteessa muuttuvaan maailmaan ja kuluttajien vaatimuksiin. Meidän täytyy olla jatkuvasti ajan hermoilla monessa suhteessa, sekä strategisia ja analyyttisia. Tämä pitää mukavasti kiireisenä.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Erityisesti uran alkuvaiheen kansainväliset seminaarit, kuten INTA:n tapahtumat ovat jääneet mieleen hienoina reissuina. Tuntui mahtavalta löytää niin monta samanmielistä tyyppiä saman katon alta ja keskustella usean päivän ajan melkeinpä vain tavaramerkeistä. Näiltä reissuilta tultiin kotiin aina uutta intoa ja tietoa puhkuen. Onpa tuolta ajalta jäänyt matkaan myös kollegoita maailmalta, joita voin ilokseni kutsua ystäviksi. Nykyään nämä matkat tuntuvat vähän rankemmilta, mutta ovat onneksi edelleen yhtä antoisia 😃 Toisena mieleeni painuneena muistona täytyy mainita hetki, jolloin vastaanotin ensimmäisen omaa juttuani koskevan markkinaoikeuden päätöksen. Silloin hymyilytti ja pysähdyin hetkeksi miettimään, miten vaiherikas tie tuohon pisteeseen asti oli kuljettu.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Minä liputan myös IP-oikeuksiin liittyvän tiedon ja ymmärryksen lisäämisen puolesta eli toivon alan koulutusta kaikille, jotka toimivat liiketoimintaympäristöissä. Voisimme puhua myös ”IPR:n normalisoinnista”. Toivoisin, että ymmärryksen lisäämisen kautta yrityksissä pystyttäisiin tekemään tietoisia päätöksiä koskien IPR:n suojaamista (tai suojaamatta jättämistä) ja sen hyödyntämistä. Oman työni osalta näkisin erityisen mielelläni tiedon lisääntymistä myös tilanteissa, joissa luodaan uusia tavaramerkkejä tai yritysten nimiä.

Kehu kollegaa 

Omaksi onnekseni urani varrelle on osunut monta taitavaa ja kannustavaa kollegaa niin IP-alalta kuin sen ulkopuoleltakin. En millään pysty nostamaan ketään toisen yläpuolelle tai listaamaan kaikkia, jos vaikka unohtaisin jonkun. Niinpä kehut saat sinä lukija/kollega, joka tunnistat itsesi muita kannustavaksi, hyvää mieltä ja tasa-arvoa ympärillesi luovaksi (ja vaativaksi) sekä ulkomailla suomalaisia brändejä ja suomalaisten IP-osaamista kehuskelevaksi tyypiksi. Kiitos, että olet!

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Ystävien, musiikin ja cover-bändini parissa. Perheessä vuosikalenteri täyttyy yleensä aika nopeasti, kun suunnitellaan menot ja matkat ystävien ja perheen kanssa, jotka ovat hajallaan Suomessa ja Italiassa sekä bändin keikat. Minua ei kuitenkaan haittaa pitkän aikavälin suunnittelu ja tärkeille asioille löytyy kalenterista aina aikaa.


Kuva: Rene Male

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

16-vuotiaana olin Lions Clubin vaihtarina Kansasissa ja minua ”pyydettiin” osallistumaan itsenäisyyspäivän paraatiin. Istuin kliseisesti avoautossa takapenkkien selkänojien päällä ja heilutin sieltä yleisölle. Se tuntui silloin niin nololta, että tapahtumasta en ole tainnut monellekaan kertoa aiemmin.

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: