IPR-ihmisiä: Maija Puustinen – Dispelix

2/2021 8.3.2021
Maija Puustinen

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Maija rannallaEsittelyssä:

Maija Puustinen
General Counsel
Dispelix

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Toimin nyt General Counselina Dispelixillä, joka kehittää läpinäkyviä näyttöjä lisätyn todellisuuden laitteisiin. Vastaan Dispelixillä laki- ja IP-asioista. Dispelixille siirryin Bird & Birdin IP-tiimistä. Olin tehnyt Dispelixin kanssa töitä jo aiemmin aina yrityksen perustamisesta lähtien. Tiesin, että Dispelix on mielenkiintoinen yritys ja toimitusjohtajan kanssa on kiva tehdä töitä.

Kaikki alkoi Manchesteristä, jossa osallistuin IP-kurssille vaihto-opiskelijana. Kirjoitin kurssityön vertailevasta markkinoinnista, minkä ansiosta pääsin harjoitteluun Hannes Snellmanin IP-osastolle. Sen jälkeen menin Elcoteqille tekemään selvitystä patenttilisensoinnista. Elcoteqiltä tie vei juristiksi Nokialle. Siitä asti olen tehnyt töitä pääasiassa teknologiayritysten kanssa.


Maija ja MikkoMieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Dispelixin tuote on teknologisesti valojohde. Olen saanut opetella tohtorikoulutettujen fyysikoiden avustuksella, miten valojohde toimii, milloin valo saadaan kulkemaan valojohteen sisälle ja milloin ulos, ja miten hilarakenteilla ohjataan valon kulkua.

Bird & Birdiltä mieleen ovat jääneet joka toisvuotiset IP-retriitit, joihin osallistuivat kaikki Bird & Birdin IPR-juristit ympäri maailmaa. Oheinen kuva on Brysselistä ja mukana Mikko Nurmisto.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Sekä fotoniikka että IPR edellyttävät erityisosaamista. Kun nämä kaksi yhdistetään, puhutaan jo varsin kapeasta erityisosaamisalueesta. Erityisosaajien löytäminen ei välttämättä ole helppoa. IPR-osaamisen kehittäminen kasvuyhtiöiden teknologia-alueille on hyvin tärkeää.

Suomessa yksi parhaista asioista IPR-alalla on se, että alalla on aktiivisia yhdistyksiä, tapahtumia ja koulutusta. Alalla saa kehittyä ja tutustua muihin alan osaajiin.

Kehu kollegaa

Ella Mikkolan kanssa tein paljon töitä Bird & Birdin aikoina. Ella on innostava ja humaani työkaveri ja esihenkilö. Mikael Mäkelä Metso Outoteciltä on ollut avulias, ystävällinen ja ennakkoluuloton, kun olen ollut yhteydessä ajatusten vaihtoa varten. Kaiken kaikkiaan kokemukseni IPR-alan ihmisistä ovat hyvin positiivisia – he ovat lähteneet mielellään jakamaan parhaiksi koettuja käytäntöjä ja kokemuksia.


Miten vietät vapaa-aikaasi?

Minulla on 2-vuotias tytär. Hänen kanssaan käymme uimassa, rakennamme dublotorneja, imuroimme, luemme kirjoja, leikimme. Kutsutaanko tätä vapaa-ajaksi?

Aikaisemmin pelasin intohimoisesti tennistä ja sen aika on toivottavasti taas pian. Nykyään vietän vapaa-aikaani joogassa tai ravintolassa ystävien kanssa. Olen myös viime vuosina löytänyt uuden harrastuksen elämäkertakirjoista. Niiden kautta pääsee kiinni henkilöiden ajatusmaailmaan syvällisemmin kuin esimerkiksi haastattelujen kautta. IPR-juristeista moni viihtyy kulttuurin parissa ja tämä koskee myös minua.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen aloittanut yliopisto-opinnot Helsingin yliopiston kemian laitoksella. Tausta ei ole suomalaiselle juristille se tyypillisin, mutta tästäkin kokemuksesta on ollut hyötyä IPR-alalla.

Kuvat: Maija Puustisen arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä