IPR-ihmisiä: Lottaliina Pokkinen – Lehtinen Legal

3/2021 27.5.2021
Lottaliina Lehtinen

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Lottaliina
Kuvaaja: Toni Härkönen

Esittelyssä:

Lottaliina Pokkinen
Toimitusjohtaja
Lehtinen Legal 

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Kun olin urapolkuni alussa, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, mihin polkuni johtaisi – tai mihin haluaisin sen johtavan. Tein valintoja intuitiolla, ja seurasin sydämeni ääntä. Tässä vaiheessa uraa on mukava todeta, että matka onkin ollutkin täysin looginen.

Olen muusikkosuvusta, ja kouluttauduin sekä muusikoksi että juristiksi. Opiskeluaikani rahoitin soittamalla viulua mm. Turun kaupunginorkesterissa ja turkulaisten yhtyeiden, kuten Xysman ja Suurlähettiläiden, levyillä. Ollessani opiskeluaikana mukana Turun kaupunginteatterin musikaaliproduktiossa kuulin Muusikkojen liitosta, ja hakeuduin sinne kesätöihin. Sain ensimmäiset levytyssopimuksiin liittyvät yhteydenottoni, ja aloin innostua tekijänoikeuksista ja luovan alan tekijöiden auttamisesta.

Konsertti Hartwall areenalla
Vuosien jälkeen viulukeikalla Vantaan viihdeorkesterin riveissä Hartwall Arenalla 2019! Solisteina Jarkko Ahola ja Waltteri Torikka

Tein graduni musiikkivideoihin liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä ja aloitin työni Muusikkojen liiton vakituisena juristina heti oikeustieteen maisteriksi valmistumiseni jälkeen. Viihdyin liitossa 20 vuotta. Työkenttäni keskittyi freelancemuusikkojen ja artistien auttamiseen. Autoin liiton jäseniä mm. levytys-, kustannus- ja managerisopimuksissa, tavaramerkkiasioissa sekä tekijänoikeusloukkauksiin liittyvissä riidoissa. Töiden ohessa tein Tukholman yliopistossa LL.M-tutkinnon eurooppalaisesta immateriaalioikeudesta, valmistuin oikeustieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta, opiskelin neuvottelemista Harvardin yliopistossa ja kirjoitin kaksi tietokirjaa – ensimmäisen musiikkialan sopimuksista ja toisen luovista neuvottelutaidoista.

Lehtinen legal logoKymmenen vuonna sitten tutustuin kirjailija Sofi Oksaseen, ja aloin töiden ohessa toimia hänen sopimusjuristinaan. Tämä innosti perustamaan yritykseni Lehtinen Legal Oy:n, jota pyöritin ensin päätyöni ohessa. Yritykseni asiakaskunta kasvoi koko ajan, ja tämän vuoden alussa siirryin päätoimiseksi yrittäjäksi. Yritykseni auttaa luovan alan tekijöitä heidän tekijänoikeus- ja muissa sopimuksissaan sekä järjestää neuvottelukoulutuksia. Tiedon levittäjänä ja luovan työn edistäjänä olen edelleen intohimoammatissani.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Hienoja muistoja on paljon – ja niitä tulee koko ajan lisää. Muusikkojen liiton edustajana sain mm. olla mukana tekijänoikeusneuvoston kokoonpanossa. Tekijänoikeusneuvostoon liittyi opiskeluaikana jotain myyttistä, ja luin neuvoston lausuntoja ahkerasti. Oli huikeaa päästä osaksi neuvostoa ja pohdiskella syvällisesti tekijänoikeuslainsäädännön filosofisia ydinkysymyksiä. Yksi riemullisimmista muistoistani on se, kun me tekijänoikeusneuvoston arvostetut asiantuntijat kääntelemme yhdessä valaisimia ja pohdimme, ylittävätkö ne teoskynnyksen.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Yksityishenkilöt ja pienyrittäjät jättävät mallinsa ja tavaramerkkinsä usein suojaamatta, koska pelkäävät prosessin kustannuksia. Olisi hienoa kehittää tapoja varmistaa se, ettei suojaaminen jää kiinni varojen puutteesta. Näin vältyttäisiin monilta riidoilta. Tekijänoikeusneuvostossa tämä turhautti usein: riita olisi voitu välttää mallisuojalla, mutta kun se oli jätetty hoitamatta, yritettiin vedota tekijänoikeussuojaan – eikä tuotteen kuitenkaan katsottu ylittävän teoskynnystä. Myös musiikkibisneksessä on tullut vastaan riitoja, jotka olisi vältetty tavaramerkkirekisteröinnillä – tai sopimalla bändin kesken siitä, kuka omistaa bändin nimen.

Kehu kollegaa

Minulla on paljon luottoihmisiä, joihin olen usein yhteydessä! Verkostot ovat valtava voimavara. Yksi luottotyypeistäni on Teoston Leif Sällström. Häneltä olen oppinut valtavasti musiikkiteosten lisensoinnista, ja hän vastaa kysymyksiini aina yhtä iloisesti, rauhallisesti ja asiantuntevasti.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Aiemmin työ ja vapaa-aika sulautuivat niin vahvasti yhteen, etten oikein osannut erottaa niitä – minulla oli kesälomillakin aina jokin kirjoitusprojekti menossa. Viime vuosina olen alkanut hankkia harrastuksia. Viime kesänä aloitin maalaamisen Johanna Oraksen maalauskurssilla Punkaharjulla, ja tyttären kanssa olemme löytäneet geokätköilyn. Lisäksi rakastan kirjoja, elokuvia, oopperaa ja konsertteja. Ah, miten kaipaankaan Ruisrockiin!

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen syntynyt Saksan Schwarzwaldissa, Freiburgissa. Isäni opiskeli siellä aikoinaan huilunsoittoa, ja asuin kaupungissa elämäni pari ensimmäistä vuotta. Myöhemmin palasin itsekin Freiburgiin opiskelemaan, ja vietin vuoden Albert Ludwigs -yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Kuvat:

Kannen kuva ja henkilökuva: Toni Härkönen
Muut: Lottaliina Pokkisen arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä