IPR-ihmisiä: Linda Norrgård – Papula-Nevinpat

2/2021 1.3.2021
Linda Norrgård

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Linda NorrgårdEsittelyssä:

Linda Norrgård

Team Leader, Chemistry and Process Technology, European Patent Attorney
Papula-Nevinpat

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Diplomi-insinööriopiskelujen loppupuolella päätin suunnata IPR-alalle. Lähes koko opiskeluajan luulin, että minusta tulee tutkija. Diplomityötä tehdessäni tutkimustehtävien parissa oivalsin kuitenkin, että minusta ei ikinä tulisi hyvää tutkijaa. Minua kiinnosti kemia hyvin laaja-alaisesti, enkä halunnut fokusoida vain yhteen kapeaan osaan, mitä tutkijan työ mielestäni edellytti. Lisäksi halusin tehdä töitä ihmisten kanssa.

Patenttiala oli tullut tutuksi opiskelun aikana mm. kesätöiden kautta sekä tuotekehitysprojektissa, jonka lopputulos patentoitiin. Valmistuessani hain sitten patenttiasiamiesharjoittelijan paikkaa, jonka sainkin. Vuodesta 2008 lähtien olen työskennellyt patenttiasiamiehenä eri suomalaisissa patenttitoimistoissa.

Papula-Nevinpatissa aloitin v. 2019, ja tiiminvetäjän rooliin kemia- ja prosessiteknologiatiimissä siirryin v. 2020. Asiantuntijatyö ja tiiminvetäjän tehtävät ovat minulle hyvä yhdistelmä, koska saan tehdä juuri sitä mitä alun perin halusinkin – tutustua kemiaan laaja-alaisesti uusien keksintöjen kautta sekä tehdä töitä ihmisten kanssa.

Tiiminvetäjänä tärkeimpiin tehtäviini kuuluu mielestäni huolehtiminen siitä, että tiimiläisillä on kaikki se, mitä he tarvitsevat hoitaakseen tehtävänsä mahdollisimman hyvin.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Haluan tuoda esille erään tuoreen kokemuksen, jonka varmasti muistan koko loppu-urani ajan.

Tämä kokemus on reilun vuoden kestänyt tehtävä Outotecin (myöhemmin Metso Outotecin) in-house IPR-asiantuntijana. Hoidin patenttiasiamiestehtävien lisäksi osa-aikaisena patentti-insinöörin työtehtäviä osana Outotecin IP-tiimiä. Tehtävä oli monella tavalla mielenkiintoinen ja opettavainen. Lisäksi sain seurata läheltä kahden ison pörssiyrityksen fuusiota. Sellaisia tilaisuuksia ei tule vastaan kovin usein.

Välillä on vaikea ulkopuolisena ymmärtää, mitä ongelmia voi syntyä asiakkaan puolella tai mitä kaikkea on otettava huomioon. In-house kokemus auttoi näkemään asiat eri näkökulmasta ja lisäämään ymmärrystä, jotta yhteistyö jatkossa sujuu paremmin. Yhteistyössä asiakkaiden kanssa minulle on tärkeätä kokea, että olemme samalla puolella ja teemme töitä samaa päämäärää kohti. In-house kokemus vahvisti tätä tunnetta entisestään.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Yksi asia mitä haluaisin muuttaa, on ihmisten asenne IPR-alaa kohtaan. Varsinkin patentit mielletään usein negatiivisina. Tämä käsitys johtuu usein tietämättömyydestä siitä, miten patenttiala todellisuudessa toimii. Asenteen muuttaminen vaatii siis IPR-tietoisuuden lisäämistä.

Itse olen ylpeä siitä, miten patenttien avulla pystymme edistämään uusien ympäristöystävällisten tuotteiden markkinoille tuomista. Monelle startupille uusien ratkaisujen patentointi on edellytys rahoituksen saamiselle. Sijoittajat haluavat varmistaa, että tuote on asianmukaisesti suojattu eikä suoraan kopioitavissa. Ilman patenttisuojaa rahoitus jäisi usein saamatta ja monet uudet ympäristöystävälliset ratkaisut eivät ehkä ikinä tulisi markkinoille. Tätä kaikki eivät ymmärrä, eli tietoisuutta olisi hyvä lisätä.

Kehu kollegaa

Haluan käyttää tätä tilaisuutta hyväksi ja kehua koko Papula-Nevinpatin kemia- ja prosessiteknologiatiimiä. On ollut ilo tutustua niin ammattitaitoisiin ihmisiin ja tehdä yhteistyötä heidän kanssaan. Olen myös todella kiitollinen siitä, miten hienosti minut on otettu vastaan uutena tiiminvetäjänä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-ajan vietän perheeni kanssa mökillä. Lisäksi harrastan juoksua ja kaikenlaisia käsitöitä.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Kannan lähes aina käsilaukussa työkalupakkia mukanani. Siihen kuuluu mm. pieni vasara, ruuvimeisseli ja setti kuusiokoloavaimia. Ilmeisesti työkalupakki on pysynyt laukussani siksi, koska minulla on suunnaton tarve korjata asioita enkä kestä löysiä ruuveja. 😉

 

Kuvat: Linda Norrgårdin arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: