IPR-ihmisiä: Katariina Ruuskanen – Somelaw

4/2021 11.8.2021
Katariina Ruuskanen

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Katariina RuuskanenEsittelyssä: 

Katariina Ruuskanen
Perustaja, OTM
Somelaw

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Olin ollut jo vuosia erilaisissa juridisissa tehtävissä suuressa finanssitalossa, kunnes yhtenä kesänä päädyin samaisen finanssitalon markkinointi- ja IPR-asioista vastaavan juristin aisapariksi. Silloin tajusin, että näitä hommia minäkin haluan tehdä. Onnekseni olin vasta aloittamassa maisterivaihetta, joten ehdin hyvin erikoistua juuri noihin aihealueisiin.

En ollut ikinä haaveillut yrittäjyydestä tai oman lakitoimiston perustamisesta. Ennen edellä mainittua kesää olin jo pitkään pohtinut, mitä haluaisin tehdä ja mihin haluaisin erikoistua. Olin hankkinut tähän apua useammalta mentorilta ja muistan jopa sanoneeni heistä yhdelle, että “yrittäjää minusta ei ainakaan tule”. Loppututkielmani kuitenkin paljasti markkinarakoa vaikuttajamarkkinoinnin ja markkinointioikeuden puolelta ja tajusin, että tähän istuu täydellisesti myös toinen lempi-oikeudenalani eli immateriaalioikeudet. Ajattelin, että eihän kokeilemisessa ole mitään hävittävää ja tässä sitä nyt ollaan!

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Ehdottomasti ensimmäinen ja täysin oma asiakas,  jonka kanssa mietittiin perustettavan yrityksen IPR-asiat kuntoon. Parhaiten mieleen jäi kommentti “ahaa, no nyt mä ymmärrän!” Juridiikka on ihan oma kielensä ja kiinnitän itse paljon huomiota siihen, että asiat esitetään tarpeeksi simppelisti ja käytännön läheisesti. Pidän todella tärkeänä sitä, että asiakas ihan oikeasti ymmärtää, mitä asiat käytännössä ja juuri hänen kohdallaan tarkoittavat.

Monille ihmisille sääntely näyttäytyy jonkinlaisena rakettitieteenä. Olemme koittaneet lieventää tätä selittämällä Somelaw:n somessa, mitä tietyt pykälät tarkoittavat käytännössä ja miten ne ihan oikeassa elämässä käyttäytyvät. Minusta tämä on helppo tapa lisätä tietoisuutta sekä vaikuttaa siihen, että jokaisella olisi mahdollisuus toimia sääntelyn mukaan ja näin myös toimia vastuullisesti. Moni on kommentoinut näitä tärkeiksi ja sanonut, ettei ollut tietoinen moisista oikeuksista. Myös näistä saadut palautteet ovat jääneet mieleen, on kiva kuulla, että tekee jotain oikein.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Olisin itse mielelläni opiskellut enemmänkin immateriaalioikeutta. Olemme tottuneet alalla siihen, että sääntely opitaan usein koulussa ja käytäntö vasta työelämässä. Uskon, että mahdollisuus syventyä immateriaalioikeuksiin ja siihen miten asiat käytännössä hoidetaan, erityisesti yrityksien näkökulmasta, voisivat olla hyödyksi työelämään siirtyville.

Lisäksi tilausta IPR-tietoisuuden lisäämiselle löytyy. Isoimmilla yrityksillä nämä hommat ovat usein hanskassa tai he ainakin tietävät, että IPR-asioihin tarvitaan apua. Vähänkin pienemmillä tekijöillä tilanne voi olla ihan toinen ja valitettavan harva tietää, millaisia oikeuksia olisi syytä suojella. Eli lisää pöhinää näistä aiheista!

Kehu kollegaa

Kiitos Katja Weckströmille, joka opintojen aikana vinkkaili aktiivisesti kaikista mahdollisista aiheisiin liittyvistä workshopeista, koulutuksista ja seminaareista.

Mielestäni Katja on suhtautunut hienosti luennointiin ja opetukseen ja vienyt sitä moderninpaan suuntaan, kuten Instagrmiin ja Podcasteihin.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Rakastan ulkoilua, saunomista, hyviä ravintoloita ja uusien paikkojen näkemistä. Kohta tulee kaksi vuotta siitä, kun hurahdin crossfittiin ja maalaamisesta olen löytänyt sopivan vastuksen pikkutarkkuudelleni.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Kotona olen aikamoinen ikiliikkuja. Epäjärjestys ahdistaa ja rentoudun, kun saan järjestellä asioita tai paikkoja. Tavaroita ei juuri koskaan löydy vääristä paikoista, puran mielelläni itse kauppakassit eikä esim. muuttaminenkaan ole yhtään ikävä juttu, kun kaiken saa järjestellä uudestaan paikoilleen. Kaupassa en ole vielä käynyt tasaamassa hyllyillä olevia tuotteita, mutta never say never..

Aiheet: IPR-ihmisiä