IPR-ihmisiä: Karri Leskinen – Boco IP

3/2020 29.5.2020

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:

Karri Leskinen
Toimitusjohtaja, Osakas
Boco IP Oy

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Tein diplomityötä Borealis Polymersin tuotekehityksessä Porvoossa ja työni ohessa näin vilauksen myös patenttien maailmasta. Minulla oli opiskelukaveri, joka työskenteli patenttitoimistossa ja olin myös häneltä kuullut hieman alasta. Sitten eräänä päivänä tämä opiskelukaverini soitti ja kertoi, että Kolster hakee polymeerikemian osaajaa patenttiasiamiestehtäviin. Laitoin hakemuksen sisään, tulin valituksi ja näin päädyin asiamieheksi vuonna 1999.
Oltuani 6 vuotta Kolsterilla, sain soiton, jossa minulta kysyttiin kiinnostusta siirtyä toiseen patenttitoimistoon. Muutamien kuukausien keskusteluiden ja pohtimisten jälkeen päätin vaihtaa Bocolle, jossa silloin oli Pia Hjelt kemian alan guruna. Oli mahtavaa päästä Pian oppiin ja nähdä miten samaa työtä voi tehdä eri tavalla.
Bocolla ehdin olla vain 2,5 vuotta, kun Pia pyysi minua siirtymään hänen tilalleen toimitusjohtajaksi (vuonna 2007). Tässä tehtävässä olen edelleen 13 vuoden jälkeen.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Mieleenpainuvia kokemuksia on niin paljon, että vain yhden valitseminen on kyllä todella haastavaa. Yksi erittäin mieleenpainuva ja erilainen kokemus oli, kun olin New Yorkissa antamassa todistaja lausuntoa yhdessä patenttiriidassa (Deposition, Interference proceeding). Mutta kyllä kaikki oikeudenkäynnit ja suulliset todistajalausunnot ovat aina jääneet jollain tavalla mieleen erityisesti jonkun yksityiskohdan vuoksi.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Jos olisi vapaa kädet, niin koko hakemusjärjestelmän sellaiseksi, että olisi yksi kieli (englanti), yksi hakemus ja yksi patentti, joka olisi voimassa kaikkialla.

Kehu kollegaa

Minulla on ollut hieno mahdollisuus koko urani ajan työskennellä itseäni fiksumpien ihmisten kanssa. Nykyisistä kollegoistani voisin mainita vaikka jokaisen erikseen, mutta jos nostan yhden henkilön esiin, niin Anu Keinänen on kyllä yksi huikeimmista patenttiasiamiehistä, ketä olen tavannut. Mahtava asiaosaaminen, huikea kyky esittää monimutkaiset asiat selkeästi ja sanoisin, että asiamiesten joukossa harvinainen kyky porautua yksityiskohtiin samalla kun pitää kirkkaana mielessä ison kuvan ja sen mihin ollaan pyrkimässä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Kirjoja lukemalla ja kuuntelemalla, ulkoilun ja kuntoilun parissa sekä juniorijääkiekkoa valmentaen. Yksittäisistä lajeista voisin mainita golfin ja lumilautailun, mutta liikunta kaikissa muodoissaan on lähellä sydäntä. Autoharrastuksen parissa tulee myös vietettyä jonkin verran aikaa, ja jokunen päivä kesästä tulee vietettyä myös radalla kokeilemassa omia ja auton rajoja.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Jos en olisi niin määrätietoisesti hakeutunut TKK:lle opiskelemaan kemiaa, niin olisin varmaan päätynyt mainosgraafikoksi, joka oli toinen urahaaveeni lukioikäisenä.