IPR-ihmisiä: Kaisa Fahllund – Berggren

2/2021 8.3.2021
Kaisa Fahllund

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Kaisa FahllundEsittelyssä:

Kaisa Fahllund
Partner, VP of Berggren Legal, Brands and Designs
Berggren

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Päädyin IPR/teknologiajuristiksi työtehtävien kautta nuorena juristina asianajotoimistossa. Opiskeluaikana olin lähinnä kiinnostunut EU-oikeudesta, joka oli silloin uutta ja jännittävää, mutta käytännön teknologia- ja IPR-toimeksiannnot kasvattivat pikkuhiljaa osaamista ja hightech-toimialat alkoivat kiinnostaa kovasti. Työurani asianajotoimistoissa (Heikki Haapaniemi ja Hannes Snellman) keskittyivät pikkuhiljaa teknologiaan ja immateriaalioikeuksiin, etenkin ICT-sopimuksiin, teknologialisensointiin ja R&D-hankkeisiin. Tällä taustalla oli helppoa ja motivoivaa  siirtyä Berggrenille, missä koko talo elää ja hengittää teknologiaa ja immateriaalioikeuksia.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Muutama herkullinen  voitto ICT-sopimusriidoissa ja tavaramerkkijutuissa tulee kyllä mieleen, mutta oikeasti saan parhaat kicksit asiakaspalautteesta; kun asiakas sanoo ”Kiitos avusta” tai ”Kiitos selkeistä neuvoista”, tiedän tekeväni merkityksellistä työtä.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Näen itse immateriaalioikeudet liiketoiminnan mahdollistajina, kilpailutekijöinä ja työkaluina, en niinkään itseisarvoina. Minusta tuntuu, että etenkin juristien olisi hyödyllistä koittaa nähdä myös isompi kuva immateriaalioikeuksien takana ja ehkä ottaa hieman enemmän liiketoiminallista näkökulmaa IPR:iin.

Kehu kollegaa

Kotiinpäin vetämisen uhallakin kehun kollegaani Tarja Tchernychiä, jolla on rautainen ja kattava osaaminen immateriaalioikeuksista ja erityistä osaamista patenttijuridiikasta. Tarja on myös viisas johtaja, jolla on aina pilkettä silmäkulmassa. Tarja oli kollegani jo Heikki Haapaniemellä ja sittemmin tiemme kohtasivat uudelleen Berggrenillä; Tarjaa on syyttäminen ja kiittäminen siitä, että päädyin Berggrenille, missä olen viihtynyt erinomaisen hyvin.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vietämme mahdollisimman paljon aikaa mökillämme Konniveden rannalla. Liikunta ja kirjallisuus ovat rakkaimmat harrastukset.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen työskennellyt vanginvartijana Tukholmassa, Kronobergshäktetissä. Siellä monipuolistin ruotsin kielen taitoani seurustellen osastolla ja vankikuljetusreissuilla miespuolisten vankien kanssa ja opinkin koko joukon slangi-ilmaisuja, joita ei (todellakaan) opita koulussa 😊

Kuvat: Kaisa Fahlludin arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä