IPR-ihmisiä: Jerry Härkönen – Boco IP

4/2020 13.7.2020
moottoripyörän rakentamista

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Pystykuva Jerry Härkösestä

Esittelyssä:

Jerry Härkönen
EU tavaramerkki- ja malliasiamies, IP Advisor
Boco IP

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Rehellisyyden nimissä, pakko tunnustaa, että IPR-alalle päädyin puhtaasti vahingossa. Valmistumiseni aikaan olin jo töissä eräässä IPR-toimistossa, josta aukesi juuri oikeaan aikaan paikka TM-asiamiehen äitiysloman sijaiseksi. Se oli niin loistava tilaisuus, ettei kieltäytyminen tullut kyseeseen. Tästä tilanteesta olen siirtynyt usean mutkan ja eri toimiston kautta lopulta Boco IP:lle.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Yksi mieleenpainuvimmista muistosta on ehdottomasti viime vuonna saamani ensimmäinen puhujakutsu IPR-aiheiseen seminaariin. Itse kutsu oli sinällään jo uralleni merkittävä, mutta mieleenpainuvimman tästä tekee se, että konferenssi järjestettiin Siperiassa Tomskin kaupungissa. En ollut koskaan edes aiemmin käynyt Venäjällä ja nyt lähdettiin heti ”syvään päätyyn”, tutustumaan marraskuiseen Siperiaan.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Mielestäni yksi suurimmista ongelmista erityisesti Suomessa on yleinen tietotaso liittyen IPR-asioihin. Tilanne on toki muuttunut koko ajan parempaan päin, sillä esimerkiksi IPR-liitännäisiä uutisia julkaistaan nykyisin huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten, mutta silti yleisen tietoisuuden lisäämisessä on vielä parannettavan varaa. Monille akronyymi ”IPR” ei vieläkään kerro mitään tai se tarkoittaa pitkälti edelleen yksinomaan patentteja.

Kehu kollegaa

Tämänhetkinen kollegakavalkadi koostuu niin rautaisista ammattilaisista, että ketään yksittäistä henkilöä on todella vaikea nostaa esille, sillä töitäkin tehdään nykyisin entistä enemmän tiimeissä. Jos kuitenkin on pakko erityisesti mainita nimiä, niin nostan esille tuoreet Markkinaoikeuden sivutoimisiksi asiantuntijajäseniksi nimetyt bocolaiset: Karri Leskinen, Jonna Sahlin, Anu Keinänen ja Jaana Hämäläinen. Lisäksi erikoismaininnan ansaitsevat myös meidän Myynti&Markkinointitiimiin kuuluvat Petri Nieminen ja Heidi Lautjärvi, joiden tahdin perässä pysymiseksi joutuu kyllä tekemään töitä oikein kunnolla.

Jerry ja koiraMiten vietät vapaa-aikaasi?

Innostun aika helposti asioista, joka näkyy varmaan myös vapaa-ajan vietossa. Uusia asioita ja harrasteita tulee kokeiltua melko usein, mutta pääasiassa nykyisin vapaa-aikani vietän sään salliessa ulkona koiran kanssa treenatessa, koripalloa pelatessa tai metsän siimeksessä enduroa ajaessa. Viime aikoina on myös tullut vietettyä paljon aikaa hiljattain hankkimani mökin remontoinnin parissa. Talvella ja huonomman sään sattuessa vapaa-aika tulee vietettyä yleensä tallin uumenissa moottoripyörien rakentelun lomassa. Lisäksi harrastelen myös hieman kitaransoittoa.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Hurahdin muutama vuosi sitten syvemmälle ruoanlaiton saloihin ja olemme nyt hyvistä ystävistä ja ammattikokeista koostuvan porukan kanssa tehneet muutaman vuoden ajan cateringina hieman fiinimpää, tapas-tyyppistä ruokaa erilaisiin tilaisuuksiin.

 

Kuvat: Jerry Härkösen arkisto sekä Boco IP:n arkisto