IPR-ihmisiä: Heidi Adler – Orion

4/2020 6.8.2020
Koripalloa

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:

Heidi Adler
IP Johtaja
Orion

Kuinka päädyit IPR -alalle?

Osallistuin Helsingin yliopiston tutkijakoulussa IPR-kurssille, jonka yksi luennoijista oli ruotsalainen professori Bengt Domeij. Minulla heräsi kiinnostus aiemmissa kemian opinnoissa täysin tuntematonta alaa kohtaan ja väitöskirjan tekeminen siirtyikin ainakin sen aiheen osalta historiaan. Immateriaalioikeuksien pariin lähdin 2000-luvun alkupuolella ja sillä tiellä ollaan edelleen monta kokemusta ja työnantajaa rikkaampana.

Nykyinen työnkuva

Nykyisessä tehtävässäni Orionin IP-johtajana vastaan yrityksemme immateriaalioikeusasioista ja toimin sekä esimiestehtävissä, että asiantuntijana erilaisissa IPR projekteissa ja arvioinneissa, kuten  due diligence –analyyseissä yritysostojen tai teknologialisensointien yhteydessä. Johdan immateriaalioikeusasioiden parissa työskentelevää, huippuosaajista koostuvaa asiantuntijatiimiä, jonka tehtävänä on huolehtia IPR-salkkumme rakentamisesta yhdessä tutkijoiden kanssa sekä salkun kehittämisestä vastaamaan liiketoiminnan tulevaisuuden muuttuvia tarpeita.

Mieleenpainuvin tapahtuma/kokemus/muisto IPR-alalta?

Olen päässyt osallistumaan useisiin immateriaalioikeuksiin liittyviin riitoihin ja oikeudenkäynteihin eri maissa ja useammalla mantereella. Tämä kokemus on antanut osaamista ja kyvykkyyttä arvioida immateriaalioikeuksiin liittyviä riskejä holistisesti hyvin suppeidenkin tietojen valossa. IPR toimii parhaassa tapauksessa apukeinona päästä liiketoiminnan kannalta suotuisaan lopputulokseen osapuolille positiivisen lopputuloksen kautta. IPR:n strategisen hyödyntämisen keinot liiketoimintaan liittyvissä neuvotteluissa onkin erittäin suuri jatkuvan kiinnostuksen kohteeni.

Muista kokemuksistani haluaisin nostaa esille työni IPR Managerina Abu Dhabissa, jolloin sain matkaani mielenpainuvia kokemuksia työskentelystä hyvin erilaisessa ympäristössä.

Kehu kollegaa

Haluan kiittää Jonna Sahlinia. Kiitos, että palkkasit minut alalle töihin ja autoit urani alkumetreillä urapolkuni perustan rakentamisessa.

Mitä muuttaisit IPR-alan nykytilasta?

Tarkastelisin lakeja kriittisesti ja modernisoisin niitä tukemaan tällä hetkellä nopeasti muuttuvaa ja  kehittyvää toimintaympäristöä. Vaikka ennakoitavuus onkin liiketoiminnan kannalta tyypillisesti erittäin hyvä asia, tapahtuvat tarvittavat lainmuutokset aina hitaasti. Uudet liiketoimintamallit ja muuttuvat toimintatavat voivat kuitenkin joissain tapauksissa kärsiä lainsäädäntömuutosten hitaudesta. Lisäisin myös IPR- koulutusta eri koulutusasteille, jotta saisimme lisää osaajia tähän harvalukuiseen joukkoomme ja kansallisen tason ymmärrys aiheesta kasvaisi vahvistamaan kilpailukykyämme.

Kuinka vietät vapaa-aikasi?

Kolmen aktiivisen ja urheilua harrastavan lapsen äitinä vietän kohtuullisen paljon aikaani autonkuljettajan hommissa (KKK= kustanna, kannusta ja kuskaa). Olen kevään etätöiden aikana panostanut enemmän myös omaan hyvinvointiini ja liikkumiseen. Syksyn suunnitelmissa onkin jatkaa liikkumista eri muodoissaan aktiivisesti, uskaltaisinkohan palata vielä koriskentille?

Kerro itsestäsi fakta, jota muut eivät tiedä?

Osalle kollegoistani on mahdollisesti ollut tiedossa, että olen aiemmin pelannut koripalloa SM- ja maajoukkuetasolla. Se mitä ette ole ehkä aiemmin tienneet, on 17 vuoden takainen huippupelini, jossa tein yhden ottelun naisten sarjan piste-ennätyksekseni 51 pistettä.

Kannen kuva: Koripalloliiton arkisto
Pieni kuva: Heidi Adlerin arkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä