IPR-ihmisiä: Folke Johansson – Papula-Nevinpat

4/2019 20.12.2019

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä:

Folke Johansson

Director (Patent Department), European Patent Attorney
Papula-Nevinpat

Miten päädyit IPR-alalle?

Tein diplomityön VTT:llä Puolijohdelaboratoriossa ja tarkoitus oli jatkaa siellä, vaikka ehkä tunsin, ettei tutkimustyö sovi minulle. Vuonna 1991 tuli lama ja maaliskuussa sain tietää, että projekti sai vähemmän rahoitusta enkä voinutkaan jatkaa siinä valmistumisen jälkeen kuten oli ollut tarkoitus. Selasin lehtiä ja löysin erään patenttitoimiston työpaikkailmoituksen. Työ kuulosti mielenkiintoiselta ja hain paikkaa, vaikka hakuaika oli jo umpeutunut. Sillä tiellä olen enkä ole valintaani katunut.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Olin mukana muutaman vuoden jatkuneissa lisenssineuvotteluissa, jotka oli tarkoitus saada sovittua. Viimeinen neuvottelu, jossa sopimus lopulta saatiin aikaan, kesti koko yön ja tulin kotiin aamulla klo 8 ja vaimo ihmetteli missä olen ollut. Koska neuvottelut olivat niin hektiset, en ollut muistanut viestitellä kotiin tuloni viivästymisestä.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Erityisesti USA:n patenttioikeudenkäynnit olisi hyvä saada vastaavaan muotoon kuin Euroopassa, jossa häviäjä pääasiassa maksaa voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut.

Kehu kollegaa

Suomesta löytyy monta erinomaista IPR-kollegaa, mutta erityisesti haluan mainita Ilkka Rahnaston. Näkemyksillään ja pitkäjänteisellä työllään hän nosti Nokian ja Suomen maailman IPR-kartalle .

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Lapset ovat jo aikuisia, joten vapaa-aikani kuluu harrastusten kuten uinnin, pyöräilyn ja biljardin parissa. Talvella pyöräily vaihtuu murtomaahiihdoksi ja repertuaariin tulee lisäksi lumilautailu. Viikonloppuisin menen mökille, aina kun mahdollista.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Olen identtinen kaksonen. Identtisyys varmistui noin vuosi sitten DNA-testien avulla.

(Kuvat: Artikkelin kansikuva on otettu Australian rannikolta ennen AIPPI Sydney konferenssia tutun australialaisen asiamiehen vapaa-ajan asunnolta. Siellä on harvinaisen valkoinen hiekkaranta, jonka rannan nimeä en muista.
Kuva artikkelissa: Papula-Nevinpatin arkisto)