IPR-ihmisiä: Christopher Devine – Laine IP

6/2021 17.11.2021
Christopher Devine

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

christopher devineEsittelyssä:

Christopher Devine
Eurooppapatenttiasiamies
Laine IP

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Muutettuani Suomeen 2002 bioteknologia-alan yritys, jossa työskentelin kemistinä patenttihakujen parissa, ajautui konkurssiin. Hakeuduin tämän jälkeen takaisin alma materiini, Northumbrian yliopistoon, opiskelemaan lakia. Palattuani Suomeen opiskelujen jälkeen tiesin viihtyväni parhaiten työssä, jossa yhdistyy tarkka kirjallinen ja kielellinen argumentointi ja innovaatioiden teknisten yksityiskohtien kuvaus.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Olin osallisena ”maailman ensimmäisessä” PRH:n suullisessa käsittelyssä. Voitto tuli kotiin. Suullinen käsittely koski asiakkaamme patenttia, jota puolustimme väitekäsitelyssä. Vaikka olin mukana patentti-insinöörinä ja tukiroolissa, oli todella hienoa ja ikimuistoista olla mukana tässä ensimmäisessä Suomessa tapahtuneessa käsittelyssä.  Väitteentekijä oli sitä mieltä, että vaatimusten kohteelta puuttui kekseliäisyys, mutta me pääsimme todistamaan toisin. Itse kuuleminen kesti alle kaksi tuntia ja vaikka päätöstä ei julkistettu suullisessa käsittelyn lopuksi, meidän ei tarvinnut odottaa tulosta kauan.  Saimme asiakkaalle ja meille positiivisen päätöksen noin 3-4 viikkoa myöhemmin.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Alan tulisi muuttua niin, että asiakkaiden ja muiden sidoshenkilöjen olisi helpompi hahmottaa alan prosesseja ja käytäntöjä.

Kehu kollegaa!

Mark Scott on Amerikan patenttiasiamiehen lisäksi erittäin pätevä lakimies ja voittaa monet käsittelyt jo pelkästään lakituntemuksellaan. Lisäksi hän pystyy hanskaamaan patenttisalkkuja hyvin laajasti eri teknologioiden alueilla.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Tällä hetkellä paljon vapaa-aikaa kuluu Keski-Suomessa olevan vapaa-ajanasunnon remonttiin, mutta kokkailen mielelläni ja yhdistän ulkona syömisen usein näyttelyihin tai teatterissa käynteihin.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Catherine Cookson DBE, on kirjoittanut minulle henkilökohtaisen kirjeen.

Kirjailija Dame Catherine Cookson syntyi ja vietti varhaiselämäänsä Tyne Dockissa, South Shieldsissä, missä hän kävi St Peter and Paul’in peruskoulua. Niin kävin minäkin, vaikkakin vähän myöhemmin ja uudemmassa koulurakennuksessa. Kun olin noin 10-vuotias, meillä oli projekti koululehden tuottamiseksi. Tehtäväni oli haastatella kuuluisinta alumniamme, joten kirjoitin Dame Catherinelle (tuolloin “vain” rouva Cookson OBE), ja haastattelin häntä kirjeitse. Hän vastasi ystävällisesti kaikkiin kysymyksiini ja kirjoitti minulle viehättävän kirjeen vastaukseksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_Cookson

lehtiartikkeli Catharine Cookson

Aiheet: IPR-ihmisiä