IPR-ihmisiä: Camilla Udd – Roschier

1/2022 28.2.2022
Camilla Udd

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Camilla UddCamilla Udd
Brand Protection Specialist
Roschier

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Vuosi oli 2006. Maisterinopintojen jälkeen olin suunnannut takaisin Reykjavikiin, jossa olin ollut aiemmin vaihto-oppilaana. Jatko-opintojen päätyttyä selailin kielinaiselle kiinnostavia työpaikkailmoituksia ja silmiin osui Islannin Patentti- ja rekisteriviraston ilmoitus, jossa äitiyslomansijaista toimistotöihin. Olin alkuun vastaanoton ja tavaramerkkiosaston välissä ja siitä toisen sijaisuuden kautta siirryin kokonaan tavaramerkkeihin. Ajan myötä vastuualueelle tuli myös maan mallioikeusrekisterin ylläpito. IPR-maailma vei kerralla jalat alta ja hurmaannuin sen kirjosta täysin! Suomeen paluun jälkeen oli selvää, että hakeutuisin samalle alalle edelleen. Ennalta aavistamatta olinkin yhtäkkiä löytänyt unelma-alan kansainvälisessä ympäristössä, samaan aikaan sekä luovassa että järjestelmällisessä ilmapiirissä.

Mieleen painuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Islannin aikoina pääsin USPTO:n järjestämään Madridin protokollaa käsittelevään koulutukseen. Osallistujia oli ympäri maailman nykyisistä ja Madridiin protokollaa harkitsevista maista. USPTO:n kampus itsessään oli jo mykistävä kokemus, puhumattakaan tutkijakaartista, kun itse tuli virastosta, jossa oli kolmisenkymmentä työntekijää. Tiiviseen neljän päivän sessioon mahtui koulutuksen lisäksi mm. Washington Nationalsien baseball-peli ja elokuvista tuttujen nähtävyyksien kiertämistä. Lisäksi ohjelma toi elämääni ihmisiä, joihin pidän yhteyttä edelleen.

Kahden vuoden takainen IPR Gaala on myös nostettava esiin ikimuistoisena iltana. IPR-assistenttiyhdistyksen saama tunnustus resoinoi sydänalassa edelleen. Se vahvisti näkemystämme siitä, että olemme oikealla asialla, verkostoitumisen ja kouluttautumisen mahdollisuuksien lisäämiselle oli kattavaa tilausta assistenttiroolissa työskenteleville.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Törmäsin joskus sarjakuvaan, jossa immateriaalioikeuksien asiantuntija kohtasi innokkaan hakijan lauseen: ”I want to patent my copyrighted trademark”. Siinä missä tietoisuus oikeuksista on noussut ihmisten keskuudessa toisinaan värikkäidenkin esimerkkien kautta niin näkisin asiasta puhumisen hyödyllisenä myös koulujärjestelmässä – vaikka yhteiskuntaopissa. Mitä oikeudet ovat ja kenelle oikeudet kuuluvat, miksi niiden suojaaminen on merkityksellistä, missä menee raja sallitun ja vilpillisen käytön suhteen, kun kaikki on digitaalisesti helposti saatavilla.

Kehu kollegaa

Väistämättä ajatukseni kantavat IPR-uran alkuun. Ásta Valdimarsdóttir oli tuolloin Islannin viraston johtajana ja toimi sittemmin myös WIPO:ssa Madrid Protocol Headina – joku saattaa muistaa hänen allekirjoituksensa rekisteröintitodistuksista! Kuten sanottu, virasto oli pieni ja rekrytoinnit olivat ihmisläheisiä ja henkilökohtaisia. Häntä on kiittäminen, että sain IPR-kärpäsen pureman ja löysin itseni puhumasta tavaramerkeistä tolkkua tutuille ja läheisille. Pidän häntä niin ikään hyvänä esimerkkinä naisjohtajasta, tarkkana, ystävällisenä ja vakaana asiantuntijana.

Toistuvasti olen ollut kiitollinen ja iloinen assistenttikollegoiden asiantuntemuksesta ja monipuolisuudesta. Tätäkään työtä ei tehdä yksin ja valtava voimavara löytyy ympärillä olevista ihmisistä. On suuri ilo olla osa yhtä kattavaa ja innostunutta yhteisöä!

Camilla lumilaudallaMiten vietät vapaa-aikaasi?

Joitakin vuosia sitten hurmaannuin yhtä lailla rantalentopallosta ja löysin siitä uuden mahtavan harrastuksen. Tykkään ommella joko vanhasta uutta tai löydän inspiraatiota upeasta kangaslöydöstä. Parina viime talvena olen myös lämmitellyt uudelleen suhdettani lumilautailuun. Se sujuu ihan mukavasti ja samalla vähän kuten olettaa saattaa: venähdyksin ja ruhjein!

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Islannin nykyinen presidentti Guðni Th. Jóhannesson oli historianopettajani! Se tosin saattaa olla fakta hänen menneisyydestä. Tunnustettakoon, että ensirakkauteni oli Happy days -ohjelman Fonzie ja yhtenä vuosien varrella karttuneista taidoista erityismainintana: osaan tehdä ilmapalloeläimiä.

Kuvat:
Kansikuva Roschierin arkisto, muut Camilla Uddin arkisto

 

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: