IPR-ihmisiä: Auri Vainio – IPR University Center

4/2019 13.12.2019

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

Esittelyssä: Auri Vainio

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
IPR University Centerisssä vuodesta 2006

Kuinka päädyit IPR-alalle?

Koulutukseltani olen viestintään ja markkinointiin suuntautunut tradenomi ja IPR-alalle päädyin sattumalta. Ystäväni vinkkasi vuonna 2006: ”Kuule, anoppi etsii työntekijää niiden instituuttiin ja se haettavan henkilön kuvaus sopii sinuun. Hae!” Hain ja pääsin. Tuolloin päädyin Porthanian neljänteen kerrokseen yhdessä Marja-Leenan, Niken, Ennin ja Päivin kanssa. Pakko myöntää, etteivät aineettomat oikeudet olleet mitenkään rakkautta ensi kuulemalta, mutta vuosien mittaan kiintymys on kasvanut ja näin kolmentoista yhteisen vuoden jälkeen voin sanoa, että on siinä jo vähän rakkauttakin.

Työnkuva lyhyesti

Vastaan IPR University Centerin viestinnästä ja markkinoinnista kokonaisuudessaan, hoidan laskutusta ja osan koulutuksista. Muun muassa IPR Gaala, IPR Summer School, IPR -afterworkit ja IPR-lounaat ovat vastuullani. IPR University Center Association ry:n sihteerinä huolehdin yhdistyksen taloudesta ja muista juoksevista asioista. Pienessä toimistossa kaikki tekevät hiukan kaikkea kahvinkeitosta toimintakertomukseen ja budjettien laatimiseen, joten päivät ovat vaihtelevia ja toimenkuva varsin laaja.

Mieleenpainuvin tapahtuma IPR-alalta?

Mieleenpainuvin tapahtuma IPR -alalta on ollut kannatusyhdistyksen kanssa järjestetty SLUSH-side-event IPR Garage vuonna 2016. Tämä oli ensimmäinen todella suuri ja poikkeuksellinen tapahtuma insituutin historiassa ja tuolla Suomen IPR-kentän yhteistyminen todella pääsi esiin.

Ajatus side-eventin järjestämiseen tuli kollegaltani Anni Warghilta ja sen ajatuksen puitteissa koottiin työryhmä ja luotiin uudenlainen konsepti markkinoida omaa tapahtumaa. Kutsuja jaettiin SLUSHissa keltaiset työmiehen haalarit päällä ja ne herättivät kovasti kiinnostusta. Itse Garage järjestettiin Kaapelitehtaan Hima&Sali-ravintolassa, ennen SLUSHin virallisia jatkobileitä.

Mukana olleita yrityksiä oli 13 ja keltaisia haalareita pyöri SLUSHissa useampia kymmeniä. Jännitimme kaikki, tuleeko tapahtumaamme väkeä, ja jos tulee, niin kuinka paljon? Loppujen lopuksi kävijöitä illan aikana oli lähemmäs 600 ja ovella oli jono. Illan aikana ruoan ja juoman kera puhuttiin todella paljon aineettomista oikeuksista ja käsityksemme mukaan saatiin aikaan myös onnistuneita liidejä. Onnistumisen mittarina voidaan myös pitää sitä, että tapahtumaa kyseltiin järjestettäväksi seuraavanakin vuonna.

Tätä tapahtumaa oli mahtava tehdä sen täysin uuden konseptin ja hienon työryhmän kanssa. Pääsin rakentamaan ensimmäistä kertaa täysin itsenäisesti tapahtuman kotisivut, luomaan mainoskampanjan ja tuottamaan painettavan materiaalin.

Kehu kollegaa

Koulutuspäällikkömme Anni Warghin kanssa yhteistyö on jatkunut jo 9 vuotta. Hänellä on paljon hyviä ideoita ja draivia toteuttaa ne. Loistava huumorintaju. Osaava ja välillä jopa viisas.  Yhteistyö toivottavasti jatkuu vielä pitkään, sillä kun laitetaan tuulemaan, ollaan aikamoinen tehoduo!

Mitä muuttaisit IPR-alan nykytilasta?

Lisäisin aineettomien oikeuksien opetusta ylä-asteen opetussuunnitelmaan. Se ehdottomasti kuuluisi tämän päivän perusopetukseen jo silläkin perusteella, että nykyajan sosiaalisessa mediassa jokainen on sisällöntuottaja teksteineen, valokuvineen ja videoineen. Kaikkien nuorten tulisi tietää, mitä aineistoja saa vapaasti käyttää, mitä kuvia/videoita saa julkaista ja kenen luvalla. Perusopetuksella tuotaisiin aineettomia oikeuksia helposti lähestyttävimmäksi, ymmärrettävämmäksi ja sen avulla myös estettäisin myös mahdollista nettikiusaamista, brändien väärinkäyttöä ja piratismia. Etuina tässä olisivat pitkällä tähtäimellä kiistattomat talousvaikutukset, kun yrityksille ei tarvitsisi vakuutella aineettomien oikeuksien merkitystä, vaan se tiedettäisiin jo peruskoulupohjalta. (toim. huom. kirjoittaja ei ole juristi 🙂 )

Kuinka vietät vapaa-aikasi?

Vapaa-aikaa vietän tallilla hevosia hoitaen ja ratsastaen tai Training for Warriors-salilla treenaten. Olen kova matkustelemaan perheen ja ystävien kanssa sekä melkoinen lukutoukka.

Kerro itsestäsi fakta, jota muut eivät tiedä?

Pidän käsillä tekemisestä ja ennen tradenomiopintoja valmistuin parturi-kampaajaksi. Kampausten teko on ihanaa ja niitä teen edelleen mielelläni.

Kuvat: Auri Vainion arkisto