IPR ihmisiä: Anni Wargh – IPR University Center

1/2022 25.2.2022
anni_aamu

Tässä juttusarjassa tutustutaan suomalaiseen IPR-kenttään ja siellä työskenteleviin henkilöihin heidän omilla sanoillaan. Juttusarjassa kirjoittaja vastaa alla näkyviin valmiisiin kysymyksiin.

anni_warghEsittelyssä:

Anni Wargh
koulutuspäällikkö
IPR University Center

Miten päädyit IPR-uralle ja nykyiseen tehtävääsi?

Päädyin IPR-alalle sattuman kautta reilut kymmenen vuotta sitten. IPR University Centerin silloinen pääsihteeri Marja-Leena Mansala osoitti ennakkoluulottomuuttaan ja palkkasi vastavalmistuneen taloustieteilijän vetämään opettajille suunnattua valtakunnallista tekijänoikeuskoulutushanketta. Hanke kesti puoli vuotta, jonka jälkeen minut vakinaistettiin hoitamaan muita hankkeita ja koulutustarjontaa.

Olen aina ollut kiinnostunut vähän kaikesta ja on ollut vaikeaa löytää vain yhtä alaa, johon suuntautua. Opiskelinkin hieman erilaisen tutkinnon: yrittäjyyttä, aluetaloustieteitä, julkisoikeutta, kasvatustieteitä ja johtamista. Opiskelujen aikana hakeuduin harjoitteluun ja pariksi vuodeksi töihin henkilöstöosastolle julkisella puolella. Ihmiset, osaamisen kehittäminen ja työkyvyn ylläpito kiinnostavat edelleen. Ehkä koska itse olen aina ollut yleistietoon ja monialaisuuteen taipuva, eri alojen huippuasiantuntijat kiehtovat minua.

Nykyisessä tehtävässäni nautin sen monipuolisuudesta ja itsenäisyydestä. Meillä on tehokas pieni tiimi ja laaja asiantuntijayhteisö ympärillä. Yliopisto antaa ison talon etuja ja tukea, mutta kuitenkin yksikkömme on toiminnassaan yritysmäinen. Pidän hallitusta kaaoksesta, mikä on eduksi instituutissa työskennellessä. IPR-ala on mielenkiintoinen ja vaikuttava, tuntuu tärkeältä tukea ja auttaa alaa Suomessa.

Mieleenpainuvin kokemus/muisto/tapahtuma IPR-alalta urasi varrelta?

Saan edelleen parhaat fiilikset oikein hyvästä ja vaikuttavasta luennosta tai puheenvuorosta. Muistan kaikki kerrat, kun olen kuullut ensimmäisen kerran parhaita IPR-alan asiantuntijoita. Suomessakin on monia huippuasiantuntijoita, jotka ovat myös maailmanluokan luennoitsijoita. Myös isompien hankkeiden rahoituspäätökset ja projektien läpiviennit ovat jääneet mieleen.

Mitä muuttaisit IPR-alassa?

Alan koulutustarjontaa tulisi saada laajennettua ja selkeytettyä. IPR Center on tässä näköalapaikalla ja olemme tehneet asian eteen kovasti töitä. Alan tutkimusta, professoreita ja sitä myöten opetusta tulisi olla vielä enemmän korkeakouluissa. Yhteiskunta ja teknologia kehittyvät nopeasti, eikä kyse ole vain yritysten kilpailukyvyn kasvattamisesta – esimerkiksi tekijänoikeudet kuuluvat ihan kaikkien arkipäivään.

Kehu kollegaa

Marja-Leena Mansalan kanssa teimme monta vuotta hyvää yhteistyötä. Edelleen mietin välillä mitä Marja-Leena tähän sanoisi, vai sanoisiko mitään. Hänen lisäkseen nykyinen työparini Auri Vainio ansaitsee kehut. Nopeudessaan ja sanavalmiudessaan Aurin kanssa on todella helppo tehdä töitä. Auri ei stressaa turhia, varsinkaan etukäteen, ja asiat pysyvät mittasuhteissaan välittömässä meiningissä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikaani vietän pääasiassa perheen kanssa ja uudehkon perheenjäsenemme, villakoira Topin kanssa lenkkeillen. Hevoset ovat minulle tärkeitä, tykkään myös pyöräillä ja tänä talvena ostin sukset vuosien tauon jälkeen.

Fakta sinusta, jota muut eivät tiedä?

Minulla on melko hyvät perustimpurin taidot. Tykkään rakentaa ja remontoida, vaikka aina kun projekti on kesken ja koti pölyssä ja sekaisin, kiroilen sitä miksi taas aloitin. Päädyn usein myös apukäsiksi korjaamaan autoja. On kiva tehdä käsillä ja nähdä lopputulos.

Kuvat: Annin kotiarkisto

Aiheet: IPR-ihmisiä
Share: