IPR Gaalassa palkittiin vuoden 2021 onnistujia, osaajia ja innovaatioita

3/2022 21.5.2022
IPR pöllöt

IPR Gaalassa palkitaan vuosittain aineettomien oikeuksien osaajia ja innovaatioita. Vuonna 2022 IPR Gaalassa palkintoja jaettiin viisi, joista kaksi olivat elämäntyöpalkintoja.

Kaisa OlkkonenVuoden 2021 IPR-teko – Kaisa Olkkonen

Pitkän uran aineettomien oikeuksien parissa tehnyt, nykyään hallitusammattilaisena toimiva Kaisa Olkkonen palkittiin IPR-teko-palkinnolla hänen luotsattuaan kansallisen IPR-strategian ohjausryhmää menestyksekkäästi. Kansallinen IPR Strategia vahvistettiin valtioneuvoston päätöksellä 24.3.2022.

Vuoden 2021 IPR-henkilö – Niklas Bruun

niklas bruunTämä IPR-alan uranuurtaja ”Grand Old Man” palkittiin koko alan eteen tehdystä merkittävästä työstään vuosikymmenten ajalta.  Hänen meriitteihinsä kuuluvat niin IPR University Centerin perustaminen kuin se, että alalle on saatu lisää tutkijoita ja väitöskirjojen määrä aineettomista oikeuksista on lisääntynyt merkittävästi. Niklas Bruun on antanut vuosien varrella lukuisia lausuntoja päättäville tahoille ja haastatteluita eri medioihin. Hän on kirjoittanut ja toimittanut lukuisia IPR-alan kirjoja ja artikkeleita.  Professoriliitto valitsi Niklas Bruunin ensimmäisenä oikeustieteen professorina Vuoden Professoriksi vuonna 2005. Tällä hetkellä hän toimii Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajana. Niklas Bruunin kanssa työskennelleiltä henkilöiltä kysyttäessä, jokainen vastaaja oli vaikuttunut hänen laajasta eri oikeusaloja kattavasta tietämyksestään sekä diplomaattisesta, huumorin sävyttämästä otteestaan, jolla hän toimii sujuvasti niin aineettomien oikeusien, työoikeuden kuin Yhdistyneitten Kansakuntien tasa-arvon edistämisen parissa.

Vuoden 2021 IPR-innovaatio 

IPR-innovaatio-palkinnot valitaan yleisöäänten perusteella. Ehdokkaita palkinnon saajaksi oli kolme:

Kaulo & Partner
Gixon -mobiili applikaatio
Business Finlandin Into-rahoitus

Äänestyksen voitti runsaalla äänten enemmistöllä Kaulo & Partners

kaulo partners tiimi
Karolina Tallberg, Maria Puronvarsi, Jani Kaulo ja Anne Suutala . Kuvaaja Sakari Majantie

Elokuussa 2021 toimintansa aloittanut Kaulo & Partners on Suomen ensimmäinen ja ainoa lakitoimisto, joka on keskittynyt yksinomaan brändioikeuksien suojaukseen, puolustamiseen, kaupalliseen hyödyntämiseen sekä ongelmien ennaltaehkäisyyn juridiikan avulla. Toimisto on luonut IPR-palveluiden alalle uuden lähestymistavan, jossa kaikki käytännön toimenpiteet perustuvat ensin laadittuun brändioikeusstrategiaan, joka mahdollistaa tehokkaan tavan hoitaa brändioikeuksia ja kasvattaa niiden arvoa pitkäjänteisesti. Suuri osa suomalaisyrityksistä ei johda brändioikeuksiaan kokonaisvaltaisesti ja systemaattisesti. Kaulo & Partners muuttaa palvelumallillaan suomalaisille PK-yrityksille tyypillistä tapaa hoitaa brändioikeuksia yksittäisinä toisistaan riippumattomina toimenpiteinä ilman, että toimenpiteet tukisivat laadittua liiketoimintastrategiaa.

Suomessa ei ole aiemmin ollut brändioikeuksiin erikoistunutta lakitoimistoa, joka toimisi strategisena kumppanina pitkäjänteisesti yhteistyössä brändinhaltijoiden kanssa. Kaulo & Partners on kehittänyt myös innovatiivisen, ensimmäisen SaaS-pohjaisen KP LegalLandscape® -ohjelmiston nimenomaan brändioikeusportfolion tehokasta hallintaa varten: https://kaulopartners.fi/fi/legallandscape.
(Lähde: ehdota vuoden IPR-innovaatio-palkinnon saajaa -kysely)

Vuoden 2021 Tekijänoikeusteko -palkinto – Tuomas Mattila

tuomas mattilaTekijänoikeusteko -palkinnon myöntää Suomen tekijänoikeudellisen yhdistyksen hallitus.

Tunnustus myönnettiin oikeustieteen tohtori Tuomas Mattilalle väitöskirjatyöstä ”Yhteistyö tekijänoikeudessa”, joka nostaa esiin kollektiivisen ja yhteisöllisen luovan työn arvioinnin tekijänoikeuden valossa ja muodostaa merkittävän panoksen tekijänoikeuden perustutkimukseen Suomessa. Tutkimuksessa tarkastellaan kysymystä siitä, kenelle tekijänoikeuden tulisi kuulua silloin, jos luovaan työhön on osallistunut useampia henkilöitä erilaisin panoksin ja eri aikoina. Tutkimukseen on otettu tapausesimerkkeinä perinteiset kulttuuri-ilmaukset, yhteisöllisesti maalatut muraalit ja internetissä kollektiivisesti kirjoitettu teksti. Vaikka esimerkit ovat erityisalueilta, niiden tarkastelu auttaa ymmärtämään tekijänoikeuden yleisperiaatteita ja kehittämään oikeudenalan perustutkimusta eteenpäin.
(Lähde: Jukka Liedes)

2021 Suomen AIPPI ry:n tunnustuspalkinto – Kimmo Mikkola

kimmo mikkola
Kimmo Mikkola ja Karu-koira

Suomen AIPPIn hallitus myöntää Suomen AIPPI ry:n tunnustuspalkinnon seuraavilla kriteereillä: Palkinto voidaan myöntää henkilölle, joka on merkittävällä tavalla tukenut IP-oikeuksien kansainvälistä harmonisointityötä ja/tai tehnyt merkittävän teon IP-oikeuksien kansainvälisen suojan alalla.

Palkinto myönnettiin  Kimmo Mikkolalle perustuen hänen työhönsä UPC-järjestelmän ja eurooppalaisten IP-tuomarien välisen yhteydenpidon hyväksi, mukaan lukien hiljattainen UPC Advisory Committee -jäsenyys.

Kimmo Mikkola on tehnyt pitkä uran aineettomien oikeuksien parissa. Hän toimi vuosia eri oikeusasteissa, muun muassa käräjätuomarina. Hänet nimitettiin Markkinaoikeuden ylituomariksi vuonna 2007 ja hän toimi virassaan vuoteen 2019.

ONNITTELUT VOITTAJILLE!

IPR Gaalan mahdollistavat seuraavat yritykset:

sponsorilogot

Kuvat: IPR University Center ja voittajien omat arkistot

Kirjoittajat

Share: