IP-oikeutta Välimereltä

3/2023 26.6.2023

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) sijaitsee Espanjan Alicantessa. Tässä neliosaisessa juttusarjassa esitellään Alicantea aineettomien oikeuksien kannalta mielenkiintoisista näkökulmista. Ensimmäisen jutun aiheena on Alicanten yliopiston IP-oikeuksiin ja digitaalisiin innovaatioihin keskittyvä jatkotutkinto-ohjelma, Magister Lvcentinvs.

Mikä?

Magister Lvcentinvs (ML/LLM) -ohjelma on aineettomiin oikeuksiin ja digitaalisiin innovaatioihin keskittyvä yhden lukuvuoden mittainen jatkotutkinto-ohjelma Alicanten yliopistossa. Ohjelma aloitettiin vuonna 1994 samaan aikaan silloisen Euroopan unionin sisämarkkinoiden harmonisointiviraston, OHIM:in toiminnan aloittamisen kanssa. Sittemmin OHIM on muuttunut EU:n teollisoikeuksien virastoksi (EUIPO) ja Magister Lvcentinvs -ohjelma jatkaa yhtenä tarkoituksenaan tukea tutkimuksen keinoin aineettomiin oikeuksiin liittyvän toiminnan kehittämistä Alicantessa. ML/LLM-ohjelman ja EUIPO:n suhteet ovat edelleenkin läheiset ja ohjelman opiskelijat ovat usein löytäneet tiensä viraston työharjoitteluun.

ML/LLM-ohjelma oli Espanjan ensimmäinen aineettomiin oikeuksiin keskittyvä maisteriohjelma. Ohjelman sisältö rakentuu neljälle moduulille, joissa käydään läpi patentteja, teknologiasiirtoja ja digitaalisia innovaatioita, tavaramerkkejä ja mallioikeuksia, tekijänoikeutta ja kilpailuoikeutta, kasvinjalostajanoikeuksia sekä erilaisia laatumerkintöjä.

Oikeustieteellisen tiedekunnan rakennuksia Alicanten yliopistolta

Ohjelman sisältöä päivitetään vuosittain ja ohjelman luennoijat tulevat useista Euroopan maista. Puhujat ovat niin akateemisia tutkijoita kuin käytännön alojen edustajiakin, jotka työskentelevät tuomioistuimissa ja asianajotoimistoissa, mutta myös viranomaisissa, kuten EUIPO:ssa ja Euroopan patenttivirastossa (EPO). Luennoijia käy myös teknisiltä aloilta ja ohjelman opetuksen yhtenä painopisteenä onkin käytännönläheisyys. Tämä valmistaa opiskelijoita työskentelemään aineettomien oikeuksien parissa erilaisilla aloilla ja tätä näkökulmaa tuetaan esimerkiksi osallistumalla erilaisiin oikeustapauskilpailuihin ohjelman aikana.

Professori Pilar
Professori Pilar Montero, Magister Lvcentinvs-ohjelman vetäjiä

”Magister Lvcentinvs -ohjelmassa korostamme sen tiivistä kytkeytymistä työelämään ja eri näköaloihin aineettomien oikeuksien maailmassa. Ohjelmassa käy vieraita luennoimassa niin EUIPO:sta, EPO:sta, yhteisön kasvilajikevirastosta (CPVO), WIPO:sta, kansallisista aineettomien oikeuksien viranomaisista, kuten Espanjan patentti- ja tavaramerkkiviranomaisesta, asianajotoimistoista ja tuomioistuimista. Ohjelmalla on läheinen yhteistyö eri aineettomien oikeuksien instituutioiden kanssa, kuten Alicanten EUIPO:n kanssa, ja se avaa mahdollisuuksia hakeutua virastoon työharjoitteluun, sekä muihin IP-instituutioihin riippuen opiskelijan preferensseistä ja ansioluettelosta. Opiskelijamme ovat sijoittuneet erittäin hyvin eri IP-aloille ja erilaisiin tehtäviin.” – Professori Pilar Montero, Alicanten yliopisto

Magister Lvcentinvs on jatkotutkinto-ohjelma (post graduate program), eli siihen voi hakea korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen. Ohjelmaan osallistuminen ei kuitenkaan edellytä aikaisempaa aineettomien oikeuksien tuntemusta ja osallistujia on ollut esimerkiksi tekniikan ja taloustieteiden aloilta. Ohjelmaan osallistuu vuosittain noin 25 opiskelijaa kaikkialta maailmasta ja lukukausimaksu on noin 9.000,00 euroa. Ohjelman opetustarjonta on pääosin englanniksi, mutta osallistujia kannustetaan opettelemaan espanjan perusteet ja he voivat saada myös kielenopetusta ohjelman aikana. Toisen lukukauden puolella kursseja on myös espanjaksi.

Kansainvälisiä osallistujia

Sofía Ramírez Necoechea Meksikosta ja Juan Oasis Sila Yumbe Espanjasta osallistuivat Magister Lvcentinvs -ohjelmaan lukuvuonna 2022–2023.

”Minua aineettomissa oikeuksissa kiinnostaa erityisesti se, miten niitä voidaan käyttää parantamaan kehittyvien talouksien asemaa. ML/LLM-ohjelmassa olen päivittäin saanut oppia uusia asioita alan parhailta puhujilta” Sofía toteaa. ”Minä taas olen työskennellyt innovaatioiden parissa jo aiemmin ja osallistuin Magister Lvcentinvs -ohjelmaan oppiakseni laaja-alaisesti miten IP-oikeuksia voidaan käyttää aineettoman omaisuuden suojaamiseen” kertoo vuorostaan Juan Oasis.

Juan Oasis Sila Yumbe ja Sofía Ramírez Necoechea osallistuivat ML/MLL-ohjelmaan lukuvuodella 2022–2023.
Juan Oasis Sila Yumbe ja Sofía Ramírez Necoechea osallistuivat ML/MLL-ohjelmaan lukuvuodella 2022–2023.

”Parasta ohjelmassa on ollut se, että joka päivä saamme opetusta erilaisista näkökulmista. Ohjelma on hyvin monimuotoinen, eikä keskity vain tiettyihin instituutioihin, mutta myös yksityiseen ja akateemiseen ulottuvuuteen. Tämän lähestymisen myötä on muodostunut hyvä teoreettinen ja samalla käytännöllinen näkökulma aineettomiin oikeuksiin.” Juan Oasis jatkaa.

“Minua on erityisesti kiinnostanut ohjelman oikeusvertaileva sisältö, eli se, että opiskelemme aineettomia oikeuksia kansainvälisestä näkökulmasta, eli useamman eri maan lainsäädäntöjä, mutta myös Euroopan unionin lakia ja kansainvälisiä sopimuksia tarkastellen.” Sofía kertoo.

Alicanten kaupungin pitkä historia ja Alicanten yliopisto

Alicanten yliopisto perustettiin vuonna 1979 ja se jatkaa jo vuonna 1545 perustetun ja nykyään historiallisen Orihuelan kaupungin yliopiston perintöä. Yliopistossa on noin 30.000 opiskelijaa ja sen pääkampus sijaitsee San Vicenten kaupungissa Alicanten kaupungin pohjoispuolella. Alicanten kaupungin historia taas juontaa juurensa jo aikaan 800 vuotta eaa., jolloin foinikialaiset kauppiaat perustivat alueelle kauppa-asemia. Myöhemmin roomalaisella kaudella paikallinen varuskunta sai nimen Lucentum, tarkoittaen valon kaupunkia (latinan sanasta lucere, loistaa). Tästä historiasta kumpuaa myös Magister Lvcentinvs -ohjelman nimi.

Lisätietoja Magister Lvcentinvs -ohjelmasta voi löytää Alicanten yliopiston verkkosivuilta osoitteesta:
https://ml.ua.es/home/.

Kirjoittajat

Share: