Guide to IPR-verkkokurssi starttaa jälleen Lapin yliopistossa

12.9.2017

Guide to IPR on IPR-perusteiden verkkokurssi, jonka tavoitteena on perehdyttää opiskelijat aineettomien oikeuksien perusteisiin. Lapin yliopistossa 6.9.2017 alkava kurssi järjestetään nyt toista kertaa ja se on tarkoitettu kaikille perustutkintoa suorittaville opiskelijoille.

Verkkokurssi rakentuu neljästä eri osiosta: IPR:n historia, tekijänoikeus, patentit sekä tavaramerkit ja muotoilun suoja. Osiot sisältävät teoriaa, case-tehtäviä, videoita sekä kysymysosiot, jotka on läpäistävä, jotta kurssilla pääsee etenemään. Koko verkkokurssin suorittamiseen on varattu aikaa kolme kuukautta. Kurssin opettajana toimii lehtori Rosa Maria Ballardini Lapin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Tämän vuoden erikoisuutena on Aalto-yliopistossa toteutettu peli, jossa IPR-oikeuksia käytetäänkin yrityksen tuhoamiseen.

Kurssi toteutetaan Moodle-oppimisympäristössä. Se on käytössä lähes kaikissa Suomen korkeakouluissa ja opiskelijoille ennestään tuttu. IPR-oppimisympäristön kurssin sisältöä ovat toteuttaneet yhdessä IPR University Center, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ja Lapin yliopisto. Oppimisalustan käyttöönottoa on ollut rahoittamassa Keksintösäätiö ja kurssien materiaalia on tuottanut myös Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. Teknisestä ylläpidosta vastaavat yhteistyössä IPR University Center ja PRH.

Guide to IPR -kurssin pilotti sai viime syksynä hyvin palautetta, ja kurssin teknisiä sekä pedagogisia yksityiskohtia on hiottu kommenttien perusteella. Kurssille on jatkossa mahdollista kirjautua opiskelijan omalla yliopiston käyttäjätunnuksella ns. Haka-tunnistautumisena, jolloin erillisiä tunnuksia ei tarvita.

Oppimisympäristössä toteutetaan Lapin yliopiston peruskurssin lisäksi myös muita koulutuksia. Humanistinen ammattikorkeakoulu toteuttaa IPR-perusteiden koulutuksen suomenkielisenä tämän syksyn aikana ja opettajien tekijänoikeuskurssi pilotoidaan alkuvuodesta 2018. Verkkokurssien ja alustan kehittäminen jatkuu. Rakenteilla on esimerkiksi englanninkielinen aineettomien oikeuksien syventävä kurssi yhteistyössä Lapin yliopiston, Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Jatkossa kurssitarjontaa laajennetaan myös elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tueksi. Esimerkiksi ensi vuodelle on suunnitteilla yritysneuvojille aineettomia oikeuksia käsittelevä verkkokurssi, johon on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

 

(Kuvat ovat otteita verkkokurssilta sekä IPR-pelistä.)

Kirjoittajat

Share: