EUIPO:s expanderande roll

1/2022 10.2.2022
lamppu
Unsplash.com / Johannes Plenio

Den 3 februari lanserade EU:s immaterialrättsmyndighet, EUIPO, en webbplats eller informationscentral,”hub”, som kallas för ”Ideas Powered for Business”. I den ingår bland annat information om upphovsrätter och industriella rättigheter, såsom varumärken och mönster. IPR info har  bland sina nyheter upplyst om lanseringen.

Genom webbsidan strävar EUIPO till att intensifiera sina ansträngningar att hjälpa företagare, start-ups, samt små- och medelstora företag, SMEs, att bättre förstå de utmaningar som de råkar ut för när det gäller immateriell egendom, ”Intellectual Property, IP”.

I lanseringen av plattformen eller webbplatsen slår EUIPO fast att informationen, som publiceras, i främsta hand är avsedd för SMEs, men också andra intressenter. Tanken är att informationen skall bidra till att utveckla företagens affärsstrategi och tillväxt med fokus på IP och immateriella rättigheter, IPR.

Webbplatsen är indelad i tre avdelningar. Med hjälp av den första kan man lätt identifiera sin immateriella egendom och hur den skall skyddas. Den uppmanar företaget att analysera sina immateriella tillgångar och ger en anvisning om hur dessa kan erhålla skydd. I tabellform tillfrågas företagaren vad som bör skyddas, till exempel ett namn eller en logo, uppfinning, ett mönster eller information. Sedan ges synpunkter på hur skyddet kan uppnås, hur länge skyddet är i kraft, dess geografiska utsträckning och huruvida skyddet kräver registrering. Upphovsrätten hanteras på samma sätt.

Då man så att säga identifierat sin immateriella tillgång och hur den bäst kan skyddas får man en kort redogörelse för nyttan med övningen. Här får man veta att företagaren med hjälp av sin skyddade rättighet kan vidta rättsliga åtgärder mot den som försöker imitera den, denne kan licensiera rättigheten för att förtjäna på den, uppnå en konkurrensfördel, erhålla finansiellt stöd av investerare och skaffa sig en identitet för att stöda sin marknadsposition.

Slutligen räknar sidan upp kontakter, såsom WIPO, EUIPO och EPO samt de lokala immaterialrättsmyndigheterna, till exempel patent- och registerstyrelsen, PRS eller PRH. EUIPO:s sökverktyg TM view och DESIGN view är också inkluderade liksom kontaktuppgifter till den så kallade SME fonden med hjälp av vilken ett företag kan erhålla finansiellt stöd för en registreringsansökan.

Den andra avdelningen eller sidan ger information om hur man skall grunda ett företag, skattefrågor, försäljning inom EU, personaladministration, finansiering och kundhantering.

Under rubriken gratis IP-stöd, ”Free IP support” kan på den tredje sidan de företag som kvalificerar sig för stödet erhålla synpunkter på bland annat allt från tvistlösning, immaterialrättsliga tullfrågor till hjälp med IP registreringsansökningar.     

Webbplatsen EUIPO skapat och nyligen lanserat är utmärkt. Tabellen varigenom ett företag kan identifiera sina immateriella tillgångar är både väl strukturerad och lätt att använda. Den kan också med fördel utnyttjas av ett ombud för att ge sina klienter en helhetsbild av tillgängliga immaterialrättsliga skyddsformer och hur de uppnås samt vilken myndighet det är skäl att kontakta, också på det nationella planet. Informationen rörande aktuella seminarier och utbildning är också välkommen liksom kontaktuppgifterna till SME fonden, som för närvarande har drygt fyrtio miljoner att använda för stöd till små och medelstora företag för att skydda sina immateriella rättigheter.

Det som likväl väcker frågor, särskilt bland immaterialrättsombud och -advokater, är om EUIPO i sin iver att uppfylla kommissionens önskemål att stöda SMEs löper risk att blanda ihop sin roll som registermyndighet med ombudens uppgift att rådgöra särskilt de små och medelstora företagen i enskilda fall vilka immateriella tillgångar det är värt att skydda, hur de skall skyddas och hurudan strategi företagen skall utforma i detta avseende. En registermyndighet som avgör huruvida en ansökan formellt och materiellt är lagenlig kan inte samtidigt fungera som konsult i dessa frågor.

Det som också påpekats från ombudens sida är att de bär juridiskt ansvar för de råd de ger till en företagare. Vilket ansvar en myndighet har i detta avseende är oklart. För att inte hamna i en intressekonflikt bör alltså EUIPO nöja sig med registrering, information, utbildning och empiriska studier beträffande betydelsen och verkan av immaterialrättigheter.

Det råder ingen tvekan om att EUIPO gör ett gott arbete. Det gäller också de lokala myndigheterna, till exempel PRH. Det som i alla fall tvingar dem, som följer med EUIPO:s verksamhet och använder dess service, att vara vaksamma är de betydande resurser myndigheten har till sitt förfogande. Det finns en frestelse att använda dessa på ett sätt som inte överensstämmer med dess uppgift, men kanske framför allt för kommissionen att påtvinga EUIPO sådan verksamhet i och med att den förra inte alltid har egna resurser till sitt förfogande. Hur kommissionens IP Help Desk passar in i sammanhanget är inte heller helt klart.

Kirjoittajat

Share: