Esittelyssä IPR University Centerin uusi koulutuskoordinaattori Hilkka Honkanen

2/2023 29.3.2023
Honkanen

Hilkka

Hilkka Honkanen
Kasvatustieteen maisteri
Koulutuskoordinaattori
IPR University Center

Päätin ryhtyä opettajaksi vanhempieni ja isovanhempieni jalanjäljissä, ja valitsin pääaineekseni saksan ja roppakaupalla kielitieteen ja kirjallisuuden opintoja. Opettajan pedagogiset opinnot ja kaikki kasvatustieteeseen liittyvä tuntuivat aina kiinnostavimmilta. Mutta, kuinkas muutenkaan, aivan opintojeni loppuvaiheessa innostuin aikuisten osaamisen kehittämisestä ja digipedagogiikasta työskenneltyäni muutaman kuukauden yliopistohallinnossa. Tein opintoihini pienen suunnan korjauksen ja lopulta valmistuin Helsingin yliopistosta kasvatustieteen maisteriksi, pääaineenani yleinen ja aikuiskasvatustiede. Nyt kerrytän töiden ohella osaamista opinto- ja uraohjaajan opinnoissa Itä-Suomen yliopistossa ja minut voikin silloin tällöin bongata myös Joensuun kampukselta.

Koulutusasiantuntijana olen ehtinyt kiertää pääkaupunkiseudun yliopistoja: aiemmin olen työskennellyt jatkuvan oppimisen ja digiopetuksen parissa Helsingin yliopistossa ja monitieteisen maisteriohjelman suunnittelijana Aalto-yliopistossa. Näistä olen saanut sisältöosaamisen lisäksi valtavan hyvää kokemusta muun muassa verkostoyhteistyöstä ja projektinhallinnasta, sekä tietysti ymmärrystä yliopistomaailman kiemuroista. Kaipasin kuitenkin pedagogisten ratkaisujen kehittämistä ja ihan sitä kädet savessa koulutusten suunnittelua, jota nyt ilokseni saan IPR University Centerissä tehdä.

Oppimateriaaleissa kiinnitän usein erityisesti kuviin ja videoihin huomiota, sillä niiden rooli voi olla oppimisessa merkittävä, mutta niiden täysi potentiaali usein ohitetaan. Innostavan ja sitouttavan opetuksen suunnittelun lisäksi minua kiinnostaa, kuinka pedagogisten ratkaisujen avulla haastavilta vaikuttavat asiat voidaan tehdä helposti lähestyttäväksi kaikille, eli miten IPR-asiat esitetään niin, ettei keltanokkakaan pelästy. Kuulun vielä itsekin niihin, joille IPR-asiat ovat vielä vieraita (lupaan opetella perusteet!), eli koulutuskoordinaattorin tehtävä IPR University Centerissä tuo minulle työhön täysin uutta näkökulmaa. Tämä onkin ollut yksi suurista rikkauksista koulutuksen taustajoukoissa työskentelyssä: pääsen tutustumaan aloihin, aiheisiin ja ihmisiin, joihin en olisi kasvatustieteilijänä uskonut törmääväni. Jo muutaman päivän jälkeen IPR UC:ssa olen vaikuttunut siitä, miten omistautunut ja tiivis yhteisö täällä vaikuttaa.

Vapaa-ajalla minut löytää luonnosta, mökiltä, sohvannurkasta kirja kädessä tai milloin mistäkin reissun päältä. Yritän elvytellä vanhaa viulunsoittoharrastusta (sitä hidastaa sääli naapureita kohtaan) ja odottelen muuttoa uuteen kotiin lähemmäs merta. Salainen harrastukseni taitaa olla asuntoilmoitusten selailu ja vanhoista puutaloista haaveilu. Pidän myös erilaisista haasteista, kaikki lukuhaasteista erilaisiin liikuntahaasteisiin ja muu siltä väliltä käy. Nyt mietin, uskaltaisinko ilmoittautua ensi kesän tunturijuoksutapahtumaan – kysykää syksyllä, miten kävi.

 

Kuvat Hilkan omista arkistoista.

Share: