Erikoinen IPR-kevät

2/2020 14.4.2020

Tilaisuus toisensa jälkeen on joko peruuntunut tai lykkääntynyt. Tämä koskee myös IPR-konferensseja, seminaareja ja kokouksia. Yksi ensimmäisistä, joka ilmoitti vuosikokouksen peruuttamisesta oli INTA, International Trademark Association. Useampia tuhansia IP-asiantuntijoita ja yritysten edustajia kokoava vuosikokous oli tarkoitus järjestää huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Singaporessa. Vuoden alussa vielä kuviteltiin, että Corona-epidemia, nyttemmin pandemia, pystytään eristämään Wuhanin maakuntaan, mutta pikkuhiljaa valkeni, että virus oli levinnyt Etelä-Koreaan ja Japaniin. Ja lopulta sen levittyä myös Singaporeen, kokous jouduttiin peruuttamaan.

Sama kehityksen kulku koski myös ECTAn (European Communities Trade Mark Association) kokousta. Pitkään ECTAn johto viestitti, että konferenssi tullaan pitämään juhannusviikolla Kööpenhaminassa. Tuolloin ajateltiin, että virus saadaan pysäytettyä ainakin siihen mennessä. Nåin ei kuitenkaan käynyt, vaan myös tämä noin 800-900 IP-asiantuntijaa ympäri maailman keräävä tilaisuus on jouduttu peruuttamaan.

Pohjoismaisia IP-asiamiehiä ja –juristejä kokoava, joka toinen vuosi järjestettävä NIR, Nordiskt Immateriellt Rättsskydd elokuun lopusta Oslossa on myös peruuntunut.

Myös Suomessa on lykätty lukuisia IP-seminaareja ja kokouksia. Muun muassa toukokuun 11-12 pidettävä AIPPI Helsinki Symposium ”IP, AI, Data and the Platform Economy – Changes in the IP Landscape” peruttiin, kuten myös perinteeksi muodostunut opiskelijoille, IP-asiamiehille ja tutkijoille tarkoitettu IPR Summer School.

Saa nähdä miten käy AIPPIn syyskuussa pidettävän maailmankongressin Kiinassa.

Tällä hetkellä elämme varsin epävarmoja aikoja. Tietopalvelu Bloombergin ilmoittamien tilastojen mukaan Yhdysvalloissa on 13.4.2020 557 000 tartuntaa ja 22 109 kuolemantapausta. Italiassa vastaavat luvut ovat 156 363 ja 19 899, Espanjassa 166 831 ja 17 209. Merkittävä määrä tartuntoja ja kuolemia on myös Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Emme vielä tiedä miten tilanne kehittyy Intiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Kiinasta saatujen, tosin kiisteltyjen, tietojen mukaan tilanne näyttäisi selvästi tasaantuneen. Samaten Etelä-Koreassa, missä tartuntojen määrä näytti ensin räjähtäneen, virus on ainakin toistaiseksi saatu kontrolliin.

Tällä hetkellä käydään vilkasta keskustelua siitä, kumpi lähestymistapa toimii paremmin, suomalaistyyppiset rajoitukset vai Ruotsissa käytetyt suositukset. Aika näyttää. Keskustelu koronaviruksen jälkeisestä ajasta on pikkuhiljaa virinnyt. Espanjassa on esim. juuri sallittu rakennustyöläisten palaaminen töihin, muun yhteiskunnan pysyessä edelleen enemmän tai vähemmän suljettuna. Pelko talouden romahtamisesta on myös suuri.

INTAssa ollaan kuitenkin optimisteja. Kokous on nyt siirretty marraskuulle 2020 ja näillä näkymin se pidetään Hustonissa Teksasissa. ECTA puolestaan on päättänyt pitää konferenssinsa vasta 2022 Kööpenhaminassa, mutta järjestää kokouksensa jo päätettyjen suunnitelmien mukaan ensi vuonna eli 2021 Wienissä. NIR pitää näillä näkymin puolitoista päiväisen seminaarinsa ensi vuonna maaliskuussa Oslossa.

Vaikka tilanne juuri tällä hetkellä näyttää synkältä, osoittavat jo lukkoon lyödyt kokouspäivämäärät, että elämme toivossa. Olemme valmiita katsomaan eteenpäin ja näin pitää ollakin. Koemme myötätuntoa ja suurta surua kaiken tapahtuneen johdosta ja olemme huolestuneita tulevasta taloudellisesta kehityksestä, mutta jossain vaiheessa asiat normalisoituvat. Tulee uusia toimintatapoja ja esimerkiksi etätyöskentely varmasti lisääntyy, mutta uskon silti vakaasti, että me kaikki tarvitsemme fyysistä kanssakäymistä, tapaamisia pienemmissä ja isoimmissa ryhmissä ja ajatuksen vaihtoa. Pelkka digitaalinen kanssakäyminen ei riitä.

Kirjoittajat

Share: