Ensimmäiset Konsta-palkinnot innovaation edistäjille

(IPRinfo 2/2005)

Maailman henkisen omaisuuden päivää vietettiin jälleen huhtikuussa. Suomessa päivän päätapahtumassa juhlistettiin kotimaisia keksijöitä jakamalla ensimmäiset Konsta-palkinnot.

Maailman henkisen omaisuuden päivän päätapahtuma järjestettiin 26. huhtikuuta Helsingissä. Päivää vietetään YK:n alaisen erityisjärjestön WIPOn (World Intellectual Property Organization) aloitteesta kaikkialla maailmassa.

Suomen päätapahtuman järjestivät kauppa- ja teollisuusministeriö, Patentti- ja rekisterihallitus, Keksintösäätiö, Sitra sekä Suomen Keksijöiden Tukiyhdistys.

Tapahtumassa kuultiin monipuolinen katsaus Suomen keksintö- ja innovaatiorakenteiden tilaan ja tulevaisuuden näkymiin. Nimekkääseen puhujakaartiin kuuluivat mm. KTM:n kansliapäällikkö Erkki Virtanen, akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen, Sitran yliasiamies Esko Aho ja PRH:n pääjohtaja Martti Enäjärvi.

Suomen Keksijöiden Tukiyhdistys perustettiin vuosi sitten. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tukea suomalaisten keksijöiden ammatillisia edellytyksiä aatteellisesti ja taloudellisesti. Yhdistyksen puheenjohtajana on tunnettu keksijä ja teollisuusvaikuttaja, talousneuvos Olavi Lehto.

Spedekin palkittiin Konsta-patsaalla
Päätapahtuman yhteydessä jaettiin ensimmäiset Konsta-palkinnnot keksimisen ja innovaation edistäjille. Palkinnon ovat perustaneet Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistys ja Headline Oy. Palkinto myönnetään henkilöille ja organisaatioille, jotka ovat esimerkillisellä tavalla parantaneet keksijöiden onnistumisen edellytyksiä tai edistäneet keksijämyönteisyyttä.

Palkintoja jaettiin kaikkiaan viisi. Koulu-Konstan sai Teknologiateollisuus ry ”Tämä toimii” -kilpailusta, jonka tarkoituksena on lisätä lasten ja erityisesti tyttöjen kiinnostusta teknologiaan.

Alue-Konsta ojennettiin Oulun kaupungille. Palkinnon perustelujen mukaan Oulun seudusta on määrätietoisen kehitystyön tuloksena muodostunut keksimiselle ja innovaatiolle ihailtavan kannustava kasvualusta.

Yritys-Konstan sai Metso Paper Oy, joka palkitsijoiden mukaan kuuluu keksintö- ja innovaatiotoiminnan eliittiin yritysmaailmassa. Yhtiölle on kehittynyt ”maailmanlaajuisestikin kadehdittava” IPR-politiikka, palkinnon perusteluissa hehkutettiin.

Media-Konstan vastaanotti Tekniikka ja talous -lehti, koska keksinnöt ja innovaatiot ovat alusta alkaen kuuluneet lehden sisällön peruskohteisiin.

Elämäntyö-Konsta myönnettiin postuumisti viihteen monitoimimiehelle Pertti ”Spede” Pasaselle. Palkintoa perusteltiin sillä, että omaperäisiin ideoihinsa lähes itsepäisesti uskoneen Speden elämäntyö on rohkaiseva esimerkki kaikille suomalaisille keksijöille.

WIPO urges youth to ”think, imagine, create” on occasion of World Intellectual Property Day (26 April 2005):

Maailman henkisen omaisuuden päivän 26.4.2005 päätapahtuma Suomessa / suomalaisen keksijän päivä.

Risto Paananen

Share: