Työsuhdekeksinnöstä kannattaa palkita – Hyvä ohjesääntö kerryttää yrityksen aineetonta pääomaa

(IPRinfo 4/2008)

Hyvä keksintöohjesääntö viestii työntekijöille, että yritys pitää innovointia positiivisena ja palkitsemisen arvoisena asiana. Sen avulla voidaan myös välttää tarpeetonta kiistelyä korvauksen tasosta.

Ideoihin ja osaamiseen perustuvan liiketoiminnan painoarvo on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa. Yhä useamman länsimaalaisen yrityksen tärkein pääoma onkin aineetonta, eli se koostuu brändeistä, goodwillistä, tekijänoikeuksista, asiakassuhteista, osaamisesta, osaavista työntekijöistä, liikesalaisuuksista, patenteista ja tietotaidosta.

Hankittua aineetonta pääomaa on aiheellista relevantein osin suojata teollisoikeuksilla. Globaalissa kilpailussa pärjääminen edellyttää kuitenkin, että yrityksellä on myös keinoja kerryttää aineetonta pääomaansa. Yritykset lisäävätkin yhä useammin panostustaan tuotekehitykseen ja innovointiin.

Työsuhdekeksintölaki ja toimiva työsuhdekeksintöohjesääntö voivat tukea tuotekehitystä ja innovointia sekä auttaa keksintöjen ja ideoiden syntymistä. Samalla varmistuu saavutetun aineettoman pääoman pysyminen yrityksellä.

Hyvä ohjesääntö on positiivinen viesti
Hyvä työsuhdekeksintöohjesääntö viestii työntekijöille, että innovointi on yritykselle positiivinen asia ja siitä palkitaan. Se luo ennakoitavat ja oikeudenmukaiset palkitsemismekanismit, jolloin työntekijän odotukset ja palkitseminen kohtaavat toisensa. Erityisen tärkeää tämä on taloudellisesti merkittävien keksintöjen osalta.

Asianajotyössä näkee usein, että näiden keksintöjen osalta osapuolten käsitykset oikeudenmukaisesta korvauksesta ovat kaukana toisistaan. Tästä seuraa tarpeetonta vastakkainasettelua ja oikeudellisia riitoja, ellei asioista ole sovittu etukäteen työsuhdeohjesäännössä.

Asianajotyössä huomaa usein myös, että nykyinen työsuhdekeksintöjärjestelmä ei aina toimi todellisten pioneerikeksintöjen osalta. Kaavamainen ohjesääntöpalkitseminen näyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia avaavan keksinnön tehneen työntekijän silmissä usein laihalta.

Keksijälle syntyy helposti kiusaus karata ja ”tehdä keksintö” oman yrityksen nimiin. Tämä johtaa tarpeettomiin juridisiin selvittelyihin.

On ironista, että työsuhdekeksintöjärjestelmä monesti toimii huonosti juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Hyvällä työsuhdekeksintöohjesäännöllä tulisikin jo valmiiksi viitoittaa tietä ja mahdollistaa poikkeustilanteissa ”spin off” -järjestelyt, jotka mahdollistaisivat työntekijälle (ja samalla työnantajalle) osakasaseman pioneerikeksinnön ympärille perustettavassa yrityksessä.

Keskeinen työkalu innovatiivisessa yrityksessä
Yrityksen näkökulmasta hyvä työsuhdekeksintöjärjestelmä toimii innovoinnin ja tuotekehitystoiminnan katalyyttina, ehkäisee keksinnöistä syntyviä erimielisyyksiä ja parantaa yleisesti työilmapiiriä sekä turvaa samalla aineettoman pääoman kerryttämisen ja säilymisen yrityksellä. Tuotekehitykseen painottuvassa yrityksessä keksintöohjesäännön tulisikin olla keskeinen aineettoman pääoman strategian ja henkilöstöpolitiikan apuväline.

Petteri Häkkänen
Asianajaja
Asianajotoimisto Juridia Oy AB

Share: