Tutkimuksesta liiketoimintaan

(IPRinfo 1/2007)

Tutkimustuloksien myötä löytyvien uusien ratkaisujen kaupallistaminen tulee olemaan korkeakouluissa uuden keksintölain myötä keskeinen kysymys. Liiketoimintaosaamisen ja kaupallistamisvalmiuksien kehittäminen tutkimusyhteisöissä tulee yhä useammin olemaan kiinteä osa tutkimuslähtöisten innovaatioiden kaupallistamisprosessia. Teknologiansiirtoon tarvitaan entistä ammattimaisempia toimintamalleja, ja lisensioinnin merkitys osana kaupallistamisprosessia korostuu jatkuvasti.
Keskeisenä osana on immateriaalijärjestelmän palvelujen sovittaminen osaksi tutkimustoimintaa, jolloin luodaan edellytykset tutkimustulosten kaupallistamisprosessin menetykselliselle läpiviennille. Tutkimustulosten suunnitelmallinen ja oikea-aikainen suojaus muodostaa pohjan onnistuneelle kaupallistamisprosessille.

Järeät keinot käytettävissä
Innovaatioystävällinen ympäristö on tutkimusta ja tuotekehitystä kannustava, ja henkisen pääoman järjestelmä (immateriaalijärjestelmä) muodostaa suuren osan toimintaympäristön innovaatioystävällisyydestä. Kaupallistamisessa on käytettävissä todella järeitä kilpailukeinoja tuotekehityksen ja markkinoinnin tueksi. Henkisen omaisuuden suojajärjestelmä, eli
– liikesalaisuus,
– tekijänoikeudet,
– toiminimi,
– tavaramerkki- ja mallioikeus,
– hyödyllisyysmalli ja patentti
muodostavat järjestelmän, jonka avulla kaupallistamisen ja yrittäjyyden riskejä voidaan merkittävästi pienentää.

Tutkimuspanokset vajaakäytössä
Eri ajanjaksoille ulottuvien yksinoikeuksien lisäksi järjestelmä tarjoaa huikean näkökulman tutkimukseen ja kehitykseen tietolähteenä.

Tutkimukseen ja kehitykseen käytetystä panoksesta jopa 30 – 50 prosenttia on huonosti sijoitettua: tutkitaan ja kehitetään uudelleen jo olemassa olevia ja dokumentoituja ratkaisuja. Patentti-informaation avulla päällekkäisyyttä voidaan merkittävästi vähentää.

Patentti-informaatio tutkimuksen ja tuotekehityksen tietolähteenä on vielä varsin tuntematon ja niukasti hyödynnetty. Se on kuitenkin sisällöltään, ajantasaisuudeltaan ja rakenteeltaan ylivoimainen verrattuna muihin ulkoisiin tietolähteisiin.
Tietolähde sisältää n. 60 miljoonaa yksityiskohtaista kuvausta teknisistä ratkaisuista kaikilta tekniikan alueilta kaikkialta maailmasta. Kaikki teknis-taloudellisesti merkittävät ratkaisut on pyritty saamaan yksinoikeuden piiriin, ja ne löytyvät patenttijulkaisuista. Nykyisellään tietojen saatavuus on myös kohtuullisen helppoa, sillä koko kasvava tietomäärä on kokonaisuudessaan sähköisessä muodossa. Se on saatavissa muun muassa internetin kautta sekä ilmaispalveluna että hakupalveluilla jalostettuna maksullisena palveluna.

Tutkimushankkeen alkuvaiheen selvityksissä on tärkeää sisällyttää patentti-informaatio yhdeksi hankkeen tietolähteeksi. Jopa 80 prosenttia kaikesta maailman teknisestä tiedosta ei tule julkiseksi missään muussa tietolähteessä.
Suojausjärjestelmä yhteisellä asialla

Toimiakseen markkinatalousjärjestelmä tarvitsee jonkin välineen, jonka avulla tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan tehtävät investoinnit on mahdollista saada kannattaviksi ja markkinointiponnistelut erottuvammiksi.

Immateriaalijärjestelmä toimii juuri näin, se antaa kehittäjälle yksinoikeuksia kaupallistamiseen määräajaksi. Järjestelmä kannustaa ja palkitsee, edistää innovatiivisuutta sekä ajaa yhteistä etua tuomalla samalla teknologian tulokset jo varhaisessa vaiheessa kaikkien tietoon maailmanlaajuisesti.

Immateriaalijärjestelmä kokonaisuudessaan tarjoaa tutkimukselle sekä suojajärjestelmän että tietolähteen, jonka avulla tutkija voi
– kohdentaa tutkimus- ja kehityspanoksensa paremmin välttämällä pyörän keksimisen uudelleen;
– löytää hyviä teknisiä ratkaisuja ja menetelmiä kaikilta tekniikan alueilta;
– nopeuttaa tutkimus- ja kehitysprosessiaan;
– saada suojan tutkimus- ja kehityspanokselleen;
– vähentää rahoittajan riskiä;
– saada tietoa kilpailutilanteesta;
– löytää lisensiointimahdollisuuksia tai yhteistyökumppaneita sekä
– välttää toisten oikeuksien loukkauksia

Haasteen kansalliselle kilpailukyvyllemme muodostaa se, kuinka hyvin innovaatiojärjestelmän eri osapuolet ja toimijat onnistuvat laajentamaan sen hyväksikäyttöä lisäämällä tietoisuutta ja parantamalla henkisen pääoman suojajärjestelmän ja tietovarantojen käyttöä edistäviä palveluja.

Oman osansa haasteesta saavat myös tutkijat ja tutkimusryhmät, joilta osaamisen ja tiedon tehokas hallinta ja suojaus edellyttää tietämyksen lisäämistä sekä työtapojen ja hyvien ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa yliopistoissa.

Mika Waris
Markkinointijohtaja
Patentti- ja rekisterihallitus

Tietoa PRH:n patentteja koskevasta koulutuksesta ja tutkimuspalveluista.
http://www.prh.fi/fi/patentit/tutkimuspalvelut.html

Ks. myös Keksintösäätiön sivut, esimerkiksi ”Miten toimit, jos olet tehnyt keksinnön”:
http://www.keksintosaatio.fi/

Share: