Tekijänoikeuksista monipuolisesti

(IPRinfo 3/2011)

Juri Nummelin (toim.): Piraatti vai kirjailija? Tekijän oikeuksia mittaamassa. Avain. Helsinki 2011. 130 s. ISBN 978-951-692-858-9.

Kokoelman nimi Piraatti vai kirjailija juontuu tietokirjailija Juri Nummelinin kokemuksesta: toimittaessaan kirjaa talvi- ja jatkosodan aikaisista sotatarinoista hän ei saanut selville erään novellin oikeuksien haltijaa. Kertomusta ei voitu julkaista, vaikka sen luoja oli kuollut jo vuonna 1955.

Kirjoittajajoukko, johon kuuluvat Nummelinin ja kahdeksan muun lisäksi muun muassa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto, muusikko Olavi Uusivirta, EFFIn toiminnanjohtaja Tapani Tarvainen sekä kirjailija ja lakimiesJarkko Tontti, edustaa kattavasti kotimaisen tekijänoikeuskeskustelun osapuolia. Toiset puolustavat tekijänoikeuden nykyistä järjestelmää, toiset pitävät sitä vanhentuneena ja osa kyseenalaistaa vallitsevat luovan talouden rakenteet kokonaan.

Yhtä mieltä ollaan siitä, että valtion tulisi tukea luovan alan tekijöiden toimeentuloa. Monessa kirjoituksessa paheksutaan tilannetta, jossa taiteen ja viihteen tuotto virtaa tekijöiden sijasta suuryrityksille. Toistuvia aiheita ovat myös vapaat teokset, copyleft ja Creative Commons.

Olavi Uusivirta ei asetu perinteisen tekijänoikeuden eikä vapaan levityksenkään puolustajien leiriin. Hän tunnustaa, että valtava osa musiikkialan markkinasta katoaa digitalisoitumisen myötä. Populaarikulttuurin kentällä hän uskoo ”nopeasti avautuvan, koukuttavan, karkin tai lääkkeen lailla eskapistisesti vaikuttavan” kevyen viihteen pärjäävän aina.

Uusivirta on huolissaan ”omaehtoisen, pysäyttävän, kuuntelukertoja kestävän ja niitä suorastaan vaativan, kuoleman tavoin havahduttavasti vaikuttavan” taiteen tulevaisuudennäkymistä. Hän ymmärtää ”epäloogisia ja vakavamielisiä romantikkoja”, joille musiikki on muutakin kuin älypuhelimeen ladattavaa kulutustavaraa. Tuo vähemmistö ”ostaa vinyylilevyn, jossa on taitettavat kannet. He hypistelevät kansia. Kerta toisensa jälkeen he todistavat ihmeen – uralla liikkuvan neulan, joka saa kaiuttimien kartiot väpättämään.”

Kirja ärsyttää ja herättää ajatuksia. Riippumatta lukijan omista näkemyksistä artikkelit saavat pohtimaan luovien alojen tulevaisuudennäkymiä ja tekijänoikeusjärjestelmän ratkaisumalleja.

Mikko Aarnio
Oik. yo, Helsingin yliopisto
Kirjoittaja oli harjoittelijana IPR University Centerissä keväällä 2011

Share: