Tekijän kommentteja kirja-arvosteluun

(IPRinfo 1/2012)

Haluan oikaista muutamaa kohtaa Pekka Valkosen kirjoituksessa Innovaatiokupla-kirjasta
IPRinfo-lehden numerossa 5/2011.

Kirja on suunnattu tietolähteeksi laajalle yleisölle, ei patentti-insinöörien opaskirjaksi. Myös insinöörit, juristit ja muut asiantuntijat, jotka toimivat keksintöjen ja IPR oikeuksien parissa, saavat siitä hyödyllistä tietoa. Esimerkiksi luku Keksintöjen ja innovaatioiden vaietut vaarat osoittaa monipuolisesti mitä vahinkoja seuraa heikosta IPR-tietämyksestä.

Kirja edustaa lajityypillisesti kriittistä journalismia. Sen tyyli on tarkoituksella pamflettimaisen kärjistävä, jotta sen esille nostamille lukuisille epäkohdille vihdoin tehtäisiin jotain. Rakentavuus syntyy tuota kautta. Kärkevän muodon takana on kuitenkin täyttä faktaa, koska muuten väitteille ei olisi perusteita.

Kirjoittajan lause ”Mukana on paljon yritystoimintaan kohdistuvaa kritiikkiä, joka esitetään nimenomaan keksijöiden ongelmana” on vääristävä. Olen pyrkinyt osoittamaan joitakin yrityskulttuurin vahingollisia ja osin rikollisia menettelytapoja sekä niiden vaikutusta myös keksintö- ja innovaatioasioihin. Ne liittyvät paitsi IPR-kysymyksiin, myös ennen kaikkea arvomaailmaan, jolta pohjalta muun muassa elinkeinoelämässä voidaan toimia.

Valkonen tulkitsee osin väärin myös kirjan esittämän kritiikin verovarojen tuhlaamisesta turhaan tutkimukseen. Menettelytapojen heikkouksista ja poliittisesta piittaamattomuudesta syntynyt päällekkäinen tutkiminen on aivan eri asia, kuin se, mitä Bernstein on tarkoittanut ”tärkeintä on liike” -teoriallaan. Päällekkäisyys johtuu osin siitä, että Suomessa on usein tapana jättää hyödyntämättä samasta aiheesta jo tehtyjen hankkeiden tai tutkimusten tulokset ja sen sijaan perustaa uusi hanke, jossa lähdetään taas nollilta. Menettelyyn vaikuttaa myös keksijöiden ja yritysten heikko osaaminen esimerkiksi uutuustutkimusten tekemisessä sekä valvonnan puute.

Erillinen lähdeluettelo puuttuu käsikirjoitusvaiheen niukkojen resurssien vuoksi. Ei siksi, etteivätkö kaikki tiedot ja taustat olisi todennettavissa. Suurin osa lähteistä ja viitteistä on mainittu itse tekstissä. Kirjaan on otettu valikoima keksinnöllisten tuotteiden tapauksia tarinamaisesti kerrottuna havainnollisuuden vuoksi, sillä keksintöihin ja innovaatioihin liittyvästä todellisuudesta tiedetään liian vähän.

Marjasinikka Väänänen
toimittaja-tietokirjailija

Share: