Standardien ja patentoinnin riippuvuudesta

(IPRinfo 1/2002)

Tässä artikkelissa on esitetty näkemyksiä standardointityön ja patentoinnin riippuvuuksista. Artikkeli perustuu kokemukseen tietoliikennealan standardoinnissa.

Tyypillisesti standardointiorganisaatiot vaativat jäseniltään sitoutumista tiettyihin IPR-sääntöihin. (IPR = Intellectual Property Rights). Tämä koskee sekä alueellisia standardointiorganisaatioita (kuten ETSI = the European Telecommunications Standards Institute), teollisuuden muodostamia standardointifoorumeita (kuten WAP Forum = Wireless Application Protocol Forum) että muita vastaavia organisaatioita (kuten IETF = the Internet Engineering Task Force). Edelleen tällainen organisaatio tyypillisesti vaatii jäsentensä sitoutuvan antamaan omistamansa IPR:t toisten jäsenten käyttöön kohtuullisin korvauksin mitään osapuolta syrjimättä siltä osin kuin kyseessä olevan standardin implementointi tätä vaatii.

Organisaatiot vaativat myös tyypillisesti jäsentensä ilmoittavan omistamansa oleelliset IPR:t. Eroja säännöksissä löytyy. Esimerkiksi IETF:n säännöt vaativat ilmoituksen ainoastaan niistä IPR:stä, jotka standardointityötä tekevä henkilö on itse standardiin ehdottanut ja joista hän on itse henkilökohtaisesti tietoinen. Tällaisissa tapauksissa IETF odottaa IPR:ien haltijoiden noudattavan kohtuullisen korvauksen ja syrjimättömyyden periaatteita.

Koska mitkään säännökset eivät koske organisaatioiden ulkopuolisia yrityksiä tai henkilöitä, organisaatioiden IPR-säännöt eivät pysty täysin suojaamaan jäseniään. Kuten yllä käy ilmi, myöskään jäsenten väliset suhteet eivät välttämättä ole mutkattomat organisaatioiden säännöissä esiintyvien aukkojen vuoksi.

IPR-tilastoista tietoliikenne- ym. standardeissa

Oheinen kuvio (klikkaa tekstin alla olevaa ”Essentiaalipatentit-linkkiä) esittää ETSI:n tietokannan (ks. www.etsi.org) perusteella tehdyn vertailun eri yritysten ilmoittamista essentiaalipatenttiperheistä GSM-standardissa. Essentiaalipatentilla tarkoitetaan patenttia, jota ilman ei voi valmistaa tietyn standardin mukaista laitetta. Kaiken kaikkiaan ilmoitettujen GSM-essentiaalipatenttiperheiden lukumäärä ETSI:n tietokantojen perusteella on lähes 300. Kaaviosta käy ilmi, että suurimmat IPR:ien omistajat ovat yrityksiä, jotka itse suunnittelevat tai valmistavat GSM-standardin mukaisia laitteita. Muiden IPR:ien omistajien joukossa on esimerkiksi matkapuhelinoperaattoreita ja muita yrityksiä, jotka eivät itse valmista GSM-laitteita. On huomattava, että kaaviossa käytetty tietokanta perustuu yritysten omiin ilmoituksiin, eikä patenttien essentiaalisuutta ole vahvistettu riippumattomasti.

Internet-standardeja luullaan usein ”IPR-vapaiksi”. Kuitenkin IETF:n internetsivuilta (www.ietf.org) selviää, että yli 40 yritystä on ilmoittanut mahdollisesti omistavansa essentiaalipatentteja, jotka liittyvät IETF:n tekemiin standardeihin.

Vastaavia tilastoja voidaan esittää myös monien muiden standardien osalta. Kuitenkin yllä olevat esimerkit osoittavat hyvin yritysten aktiivisuuden patentoinnissa standardien kehityksessä.

IPR:ien kehitys standardointi- ja tutkimustyössä

IPR:ien tekemiselle yritysten tutkimus- ja kehitysorganisaatioissa on kaksi päämotiivia. Ensimmäinen motiivi on, että yritys pyrkii kehittämään teknologiaa, jota se voi edelleen lisensioida tai myydä eteenpäin. Tässä tapauksessa yritys pyrkii aktiivisesti hyödyntämään tekemänsä keksinnöt liikevaihtonsa ja tuloksensa parantamiseksi. Toisena vaihtoehtona on, että lisenssi- ja myyntitulojen kerääminen ei ole ensisijainen tarkoitus, vaan ensisijaisesti pyritään turvaamaan vapaus kehittää, valmistaa ja myydä tuotteita yrityksen omalla osaamisalueella. Vapauden esteenä voi olla esimerkiksi kilpailijan omistamat patentit, jollei yrityksellä ole vastaavasti omia patentteja, joita kilpailija tarvitsee.

Kokemuksen perusteella voi nähdä, että tyypillisesti IPR tietyn standarditeknologian alueella kuuluu pääosin niille yrityksille, jotka ovat tehneet eniten työtä kyseessä olevan standarditeknologian kehittämiseksi ja varmistaakseen kehitettävän standardin olevan kilpailukykyisen. Jos IPR:ien kehityksen motiivina on pelkkä IPR:ien saaminen standardiin lisensiointitulojen toivossa, standardin kilpailukykyisyyden varmistaminen ja kokonaisuuksien huomioonottaminen jää vähemmälle. Tällöin myös vaikuttamisen mahdollisuus standardin kehitykseen jää tyypillisesti melko vähäiseksi. Parhaat vaikutusmahdollisuudet standardin kehitykseen on niillä yrityksillä, jotka ensisijaisesti keskittyvät tekemään parasta mahdollista standardia ja samalla suojaavat kehittämänsä ideat ja teknologiat.

Tärkeää on, että tietoisuus IPR:ien merkityksestä ja osaaminen IPR:ien kehittämisessä ulottuu koko organisaatioon, etenkin päivittäin standardointi- ja tutkimustatyötä tekeviin henkilöihin. Yrityksen kulttuurin tulee myös voimakkaasti tukea Iuovaa ajattelua ja IPR:ien syntymistä. Systemaattinen kehitetyn teknologian suojaaminen näyttää myös vaativan erityistä IPR-osaamista koko organisaatiossa. Standardin syntyvaiheessa on myös oleellista tarkasti seurata, että keksintö on kuvattu patenttivaatimuksissa riittävän laajasti siten, että se kattaa erityisesti juuri standardiin mukaan otetun version keksinnön toteutuksesta.

Johtopäätöksiä

Omien IPR:ien mukaan saaminen standardeihin on merkittävästi vaikuttanut teknologian kehitykseen ja tämä on myös selvästi nähtävissä telekommunikaatiostandardien alueella. Motivaatio uusien innovaatioiden tekemiseen on merkittävästi suurempi silloin, kun se suoraan vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan joko suoranaisina tuloina tai varmistamalla vapauden toimia tietyllä teknologia-alueella myös jatkossa. Lisensiointi- ja loukkaamisasiat standardoidun tekniikan alueella ovat jossain määrin suoraviivaisempia kuin muilla tekniikan alueilla, koska kaikkien tiettyä standardia noudattavien laitteiden valmistajien on käytettävä standardoituja ratkaisuja. Yleensä laitevalmistajat ovat myös sitoutuneet noudattamaan kyseisen standardointiorganisaation IPR-sääntöjä.

Harri Honkasalo
Director of IPR Standard Technology
Nokia Corporation

Linkkejä:

European Telecommunications Standards Institute ETSI:
http://www.etsi.org/getastandard/home.htm

Internet Engineering Task Force IETF:
http://www.ietf.org/

Share: