Sopimusjuridiikkaa muusikoille ja muillekin?

(IPRinfo 3/2011)

Lottaliina Lehtinen: Muusikon sopimusopas. Tietosanoma Oy, 2011. 232 sivua. ISBN 978-951-885-305-6.

Muusikko joutuu usein uransa aikana allekirjoittamaan sopimuksia sellaisen sopimuskumppanin kanssa, joka tietää sopimusasioista häntä enemmän. Ilman avustajaa sopimusneuvotteluissa muusikko saattaa sitoutua itselleen epäedullisiin sopimusehtoihin tiedon puutteen ja neuvotteluasetelman epätasapainon takia. Viulisti ja juristi Lottaliina Lehtinen on kirjoittanut teoksen helpottamaan muusikoiden sopimustilanteita.

Kohderyhmä on huomioitu erityisesti kirjan rakenteessa. Aluksi Lehtinen esittelee sopimusjuridiikan pääasiat, ja sitten tekijänoikeuden perusteet ilman monimutkaisia yksityiskohtia. Työsuhteen ja toimeksiantosuhteen eroa ja keikkasopimuksia esitellään. Kolmannessa luvussa vuorossa ovat äänitetuotannon sopimukset ja neljännessä muun muassa manageri- ja kustannussopimukset. Rakenne on selkeä, ja tiedot on helppo löytää ilman, että kirjaa välttämättä täytyy kokonaan lukea.

Kirja palvelee tarkoitustaan erinomaisesti. Kirjoitustyyli on selkeä, on vältetty juristijargonia ja keskitytty pääasioihin. Muusikon sopimusopasta on helppo suositella muusikoiden lisäksi kaikille musiikkialan toimijoille, esimerkiksi tuottajille. Kirjan loppuosassa esitellään musiikkialan käytännön sopimistoimintaa ja tyypillisiä sopimustyyppejä. Se on mielenkiintoista luettavaa lakimiehellekin.

Hauskan lisämausteen tuovat viiden erilaisen muusikon kommentit kokemuksistaan musiikkialan sopimuksista. Näin kertoo Michael Monroe:
– Liityin Muusikkojen liittoon muistaakse ni sen jälkeen, kun kuulin jostain, että siellä ajetaan muusikkojen etuja ja samalla saa lakimiespalvelut. Se jäsenmaksu ei ole paljon verrattuna siihen, mitä apua sieltä saa. Se oli järkevää, varsinkin lakiasioiden vuoksi. Jos palkkaa lakimiehen, se maksaa kauhean määrän rahaa. Eivätkä ne välttämättä ole edes niin asiantuntevia.

Kaisa Kärkkäinen
Tutkimusapulainen
IPR University Center

Share: