C’est la Belgique: Sinne ja takaisin, mutta miksi?

Immateriaalioikeus sisältää paljon ajankohtaisia ja valtioiden rajat ylittäviä kysymyksiä, joten lopputyö on helppo kansainvälistää.

Opiskelu Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa on joustavaa. Siinä missä joustavuus mahdollistaa ympärivuotisen oman alan työn kurssien lomassa, se sallii myös tulevan maisterin valmistella pro gradu -työtään yliopiston tutkimusasemilla, asianajotoimistoissa tai muun leipätyön ohella.

Suomeenkaan gradua ei ole pakko jäädä tekemään, sillä aiheen salliessa itsenäistä tutkimustyötä rajaavat lähinnä opintosuunnitelma, graduprojektin aikataulu ja opiskelijan mielikuvitus. Koska immateriaalioikeus sisältää paljon ajankohtaisia ja valtioiden rajat ylittäviä kysymyksiä, mahdollisuudet kansainvälistää lopputyö ovat hyvät.

Tästä syystä kohdistin katseeni ulkomaille ja hain gradusyksykseni vierailevan tutkijan paikkaa Brysselin Université libre de Bruxelles -yliopistossa. Koska aiheeni käsitteli kansainvälistä ja eurooppalaista tekijänoikeutta, toivoin sekä tutkielmani että itseni hyötyvän Euroopan pääkaupungissa työskentelevien asiantuntijoiden näkemyksistä – au français luonnollisesti. Muodollisen mutta nopean paperisodan jälkeen yliopiston tiedekunta toivotti minut tervetulleeksi pientä maksua vastaan.

Vierailevan tutkijan paikka hyödyksi

Järjestelyssä ei ollut kyse vaihto-opiskelusta tai varsinaisesta työsuhteesta, vaan tutkijanhuoneesta kohdeyliopiston kansainvälisen oikeuden laitoksella. Ohjelmassa oli siis muutama kuukausi itsenäistä työskentelyä, mikä tuottikin runsaasti tekstiä. Sama huone toi myös lähemmäksi kohdemaan ammattikuntaa ja EU-instituutioita, unohtamatta belgialaista olutta. Kirjoituspäivät saattoivat johtaa henkilökuntalounaan sijasta väitöskirjan esittelytilaisuuteen tai asianajotoimiston järjestämään workshopiin.

Muiden eurooppalaisten pääkaupunkien tavoin Bryssel on monen immateriaalioikeuksiin erikoistuneen asianajotoimiston kotipaikka. Se tarjoaa tilat usealle EU:n toimielimelle ja virastolle, joiden toiminnassa henkinen omaisuus on viime aikoina ollut näkyvästi esillä.

Opinnäytetyöhön tarvittavaan virallisaineistoon pääsee usein helposti käsiksi jo internetissä ja kirjastojen avulla. Siksi intensiivisen ja ulkomailla vietetyn tutkimusjakson merkittävimmät hyödyt löytyvät kielen oppimisesta, uudenlaiseen työyhteisöön sopeutumisesta ja laajentuneesta kontaktiverkostosta.

Tutkimustani auttoivat erityisesti keskustelut niiden juristien kanssa, jotka ovat perehtyneet omaan aiheeseeni ja siihen liittyviin käytännön näkökohtiin, kuten kansalliseen ja kansainväliseen oikeuskäytäntöön.

Miksi hakisin ja miten?

Muutama kuukausi ulkomailla voi olla hyvä tilaisuus keskittyä omaan työhön, laajentaa asiantuntemusta, verkostoitua ja oppia kieltä – myös gradua tehdessä. Oman kokemukseni perusteella voin suositella.

Monet eurooppalaiset yliopistot tarjoavat tutkijanpaikkoja sekä perustutkinto-opiskelijoille että maisterin tutkinnon suorittaneille. Hakukäytännöt vaihtelevat maa- ja oppilaitoskohtaisesti, joten kiinnostavan kohteen verkkosivuihin on syytä tutustua hyvissä ajoin ja keskustella asiasta graduohjaajan kanssa.

 

Iiro Loimaala
ON
Helsingin yliopisto

Share: