Seminaarityötä Taiwanin taivaan alla

(IPRinfo 1/2006)

IPR University Center on tehnyt vuodesta 2004 yhteistyötä kahden taiwanilaisen yliopiston, National Tsing Hua University ja National Taiwan University, kanssa. Järjestyksessä toinen Euro-Asian IP Forum The Limitation of Contemporary IPR System in Knowledge Trading järjestettiin 9. – 10.1.2006 Hsinhussa, Taiwanilla.

Seminaari jakaantui kolmeen paneeliin, jossa kussakin oli kolmesta neljään alustusta:

Panel I Trading in Knowledge
– TRIPs and Development
– CBD and the Trading on Genetic Resources

Panel II Limitation on IP System
– Information Technology
– Bio-technology

Panel III IPRs and the Protection of Traditional Knowledge
¬-International Trend
– Regional and Domestic Practices

Suomesta seminaariin osallistuivat IPR University Centerin johtaja, professori Niklas Bruun ja pääsihteeri Marja-Leena Mansala, OTT Marcus Norrgård Helsingin yliopistosta, patenttiasiamies Sisko Knuth-Lehtola Patenttitoimisto Seppo Laine Oy:stä ja asianajaja Samuli Simojoki Asianajotoimisto Borenius & Kemppinen Oy:stä. Lisäksi mukana oli assistenttina Enni Heikintalo.

Seminaarissa tulivat kiinnostavalla tavalla esiin erilaiset kansalliset painotukset. Taiwanilaisten esitykset painottuivat geneettiseen alkuperään ja kansanperinteen suojaamiseen liittyviin kysymyksiin. Taiwanissa on saatu osittain valmiiksi geneettisiä luonnonvaroja ja niiden käyttämistä koskeva sääntely. Samoin kansanperinteen suojaamiseen liittyvät pyrkimykset ovat ajankohtaisia.

Geneettisiä luonnonvaroja koskevassa sääntelyssä (the Genetic Resource Act) on päädytty siihen, että patenttihakemuksessa on oltava maininta, mikäli sen kohteena on keksintö, jonka geneettinen alkuperä on Taiwanilta. Säännöstä ei kuitenkaan ole haluttu lisätä patenttilakiin, vaikka se on pakollinen tieto patenttihakemuksessa.

Soochow Universityssä oli tehty taloustieteellinen selvitys IPR:n ja informaatioteknologiateollisuuden kehityksen suhteesta. Empiirisesti toteutetun tutkimuksen tuloksena oli todettu, että patentti oli merkittävä tekijä evaluoitaessa informaatioteknologiateollisuuden tehokkuutta. Tutkimuksen mukaan myös tuotto ja mahdollisuus tekniseen muutokseen olivat parantuneet patentoinnin avulla.

Kehitysmaiden biolisenssit puntarissa
Konferenssissa käsiteltiin myös perusteellisesti biolääketieteen tutkimusvälineiden lisensointiin liittyviä kysymyksiä kehitysmaan kannalta. Tutkimusvälineiden lisenssistrategioiden vaikutus kehitysmaiden mahdollisuuksiin kehittää omaa bioteknologiateollisuuttaan on merkittävä. Esiin tulivat vaihtoehtoisina strategioina eksklusiiviset lisenssit, ei-eksklusiiviset lisenssit, liikesalaisuuden suoja, ristiinlisensointi ja patenttipoolit.

Viimeisen paneelin aiheena oli perinnetiedon (traditional knowledge) suoja. Samaan yhteyteen oli kytketty myös alkuperämerkintöjä koskevat kysymykset. Alkuperäväestöön kuuluvien (indigenous people) tietämys, sen hyväksikäyttö ja taloudellisen hyödyn kanavoituminen alkuperäväestölle oli ajankohtainen kysymys Taiwanissa. Konferenssissa esitetyt kannat heijastelivat myös WIPOn piirissä perinnetiedon suojaamisesta käytyä keskustelua.

Yhteistyön on tarkoitus jatkua sekä seminaarien muodossa että mahdollisella opettaja- ja tutkijavaihtona.

Seminaarin tieteellisen annin lisäksi taiwanilaiset isännät tutustuttivat meidät käytännön tasolla perinteeseen – varsinkin ruokaperinteeseen. Vihannesten, kalojen ja hedelmien kirjo oli runsas. Asiantuntevasti opastettuna oli helppo kokeilla tarjolla olleita makuelämyksiä. Oudointa taisi olla sian paksusuoli ja herkullisinta suuret kuorrutetut katkaravut.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: