Pohjoismainen oikeustapauskilpailu: Suomelle voitto jo toistamiseen

(IPRinfo 1/2011)

Korkeatasoisen kisan voitto heltisi selkeällä argumentoinnilla.

Hankenin englanninkielisen IP-maisteriohjelman opiskelijat Aleksander Belotserkovsky, Muriel Cambruzzi ja Teemu Pitkänen voittivat pohjoismaisen oikeustapauskilpailun, Nordic IP Moot Court Competitionin (NIP). Suullinen finaali pidettiin joulukuun alussa Oslon yliopistossa.

Neljännen kerran järjestetystä kilpailusta on muodostunut pohjoismaisen yhteistyön malliesimerkki. Se kuuluu kaikkien osallistuvien yliopistojen kurssiohjelmistoon, ja kilpailu on herättänyt kiinnostusta erityisesti Suomessa. Tänä vuonna Suomen alkukarsintaan osallistui kuusi joukkuetta, joita kaikkia ohjasi kokenut immateriaalioikeusjuristi. Vain yksi joukkue kustakin maasta pääsi finaaliin. Suomessa kilpailusta vastasi professori Marcus Norrgård Hankenilta, ja voittoisan joukkueen ohjaajana oli asianajaja Åsa Krook (Asianajotoimisto Borenius & Kemppinen Oy).

Selkeä argumentointi vakuutti tuomarit
Kisan tuomaristossa olivat Ruotsin Patentbesvärsrättenin johtaja Per Carlson, käräjätuomari Ari Wirén Helsingin käräjäoikeudesta, asianajaja Arne Ringnes (Advokatfirmaet Thommessen AS, Norja) ja asianajaja Jens Jacob Bugge (Horten Law Firm, Tanska). Kaikki tuomarit olivat kokeneita immateriaalioikeusjuristeja, kuten aikaisempinakin vuosina.

Hankenin joukkueen suorituksessa tuomaristoa miellytti erityisesti esityksen alussa selostettu näkemys oikeustapauksesta. Joukkue peittosi Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon yliopistojen oikeustieteellisten tiedekuntien kilpailijat selkeällä ja tuomareille hyvin avautuvalla argumentaatiollaan. Tukholman yliopiston joukkue sai palkinnon parhaista kirjelmistä. Suurin osa Suomen alkukarsintaan osallistuneista opiskelee Hankenin kaksivuotisessa immateriaalioikeudellisessa maisterinohjelmassa. Belotserkovsky kertoi, että yksi syy Hankenin maisterinohjelmaan hakeutumiseen oli mahdollisuus osallistua oikeustapauskilpailuun.

Hankenin maisteriohjelmassa päteviä opiskelijoita ja opettajia
Hankenin voittajajoukkueen jäsenillä on mielenkiintoiset taustat. Belotserkovsky on venäläinen nanofyysikko, Cambruzzi ranskalainen juristi ja Pitkänen suomalainen ekonomi. Belotserkovsky iloitsee voitosta ja sanoo oppineensa kisan aikana paljon, vaikka se teettikin runsaasti työtä. Papula-Nevinpatilla osa-aikaisesti työskentelevä Belotserkovsky uskoo, että hän hyötyy kisasta myös patenttiasiamiestehtävissä, vaikka kysymyksessä olikin tavaramerkkioikeudellinen loukkaustapaus.

Marcus Norrgård katsoo joukkueen menestyksen osoittavan, että Hankenin IP-maisteriohjelmaan hakeutuu päteviä henkilöitä. Osaltaan voitto on myös osoitus opetuksen laadukkuudesta.
– Pyrimme antamaan opiskelijoille mahdollisimman hyvät eväät toimia monikansallisessa IP-ympäristössä riippumatta heidän koulutustaustastaan, Norrgård sanoo. Norrgård kiittää erityisesti kaikkien kuuden joukkueen ohjaajia. Åsa Krookin lisäksi ohjaajina toimivat Johanna Flythström (Roschier Asianajotoimisto Oy), Juha-Pekka Hautamäki (Asianajotoimisto Bird & Bird Oy), Olli Vilanka (Hanken) ja Marco Grönroos (Opetus- ja kulttuuriministeriö).
– Ilman heidän apuaan emme olisi pystyneet järjestämään korkealaatuista ohjausta joukkueille, Norrgård kiittelee.

Taso noussut joka vuosi. Ensi vuonna järjestämisvuorossa on Kööpenhaminan yliopisto, jossa ensimmäinen oikeustapauskilpailu pidettiin vuonna 2007. Professori Jens Schovsbo ja asianajaja Anders Valentin odottavat innolla kisaa.
– Kilpailun taso on noussut vuosi vuodelta, ja tänä vuonna se oli todella korkea, Valentin sanoi kisan jälkeen.

Jäämme siis odottamaan seuraavaa kilpailua ja toivomme Suomen joukkueelle edellisvuosien kaltaista menestystä.

Soile Manninen
Tietoasiantuntija
IPR University Center

Lisätietoja vuoden 2010 oikeustapauskilpailusta:
http://www.jus.uio.no/ifp/english/research/areas/intellectualpropertylaw/nordic-ip-moot-court-competition/

Share: