Operight – tekijänoikeustietopankki opettajille

(IPRinfo 5/2011)

Opettajien tekijänoikeutta koskeva koulutus on ollut vähäistä ja tieto rajoittunut lähinnä kopiointi- ja lainauskieltoluetteloon.

IPR University Center on toteuttanut vuoden 2010 maaliskuusta alkaen Operight-hanketta, jonka tavoitteena on lisätä opettajien tekijänoikeusosaamista. Hankkeen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen yhteydessä opettajille on järjestetty maksuttomia koulutuksia eri puolilla Suomea.

Operight-hankkeen yhteydessä toteutettiin myös samanniminen tekijänoikeustietopankki, joka palvelee opettajia päivittäin ja tavoittaa heidät helposti. Operight-tietopankki on suunnattu kaikille opettajille kouluasteesta tai opetusalasta riippumatta, sillä tekijänoikeus on kaikille sama. Sisältöön on kerätty esimerkkitapauksia käytännön tilanteista, joissa otetaan huomioon myös eri oppiaineet.

Tekijänoikeusosaamisessa parannettavaa
Tekijänoikeus liittyy vahvasti opetustyöhön, mutta opettajilla on tärkeä rooli myös välittäessään tietoa oppilaille ja toimiessaan esimerkkinä tekijänoikeuksien noudattamisessa. Hankkeen alussa toteutetun osaamiskartoituksen tulosten mukaan opettajien tekijänoikeusosaaminen on heikkoa ja perusosaamisen sijasta liikkeellä on monia vääriä huhuja lain rajoituksista.

Tämä on ymmärrettävää, koska tekijänoikeutta koskeva koulutus on ollut vähäistä ja tieto on rajoittunut lähinnä kopiointi- ja lainauskieltoluetteloon. Tiedon puutteesta johtuen opetukseen liittyviä laajennettuja käyttöoikeuksia ei tunneta, ja tekijänoikeuden kuvitellaan olevan tiukempi kuin se itse asiassa on.

Operight-hankkeen keskeisin tavoite onkin tuoda paitsi oikeaa ja puolueetonta tietoa tekijänoikeudesta, myös esitellä lainsäädäntöä mahdollisuuksia tarjoavana kokonaisuutena.

Tunne taustat, toimi oikein
Hankkeen koulutusten myötä selvisi, että tarve tekijänoikeustietopankille on suuri. Koulutus ei tavoita kaikkia opettajia, ja oikeiden vastausten löytäminen netin suuresta tietomäärästä oli tehtävä helpommaksi. Tietopankki on käytännössä sivusto, johon on kerätty tekijänoikeuslainsäädäntöä opettajien työn näkökulmasta ja välttäen juridisia ilmaisuja.

Sivuston navigointi on rakennettu helpoksi. Lähtökohtana on, että sivustolle saapuvilla opettajilla on yleensä mielessään ongelma, johon he tarvitsevat nopeasti vastauksen. Selkeät teemat ja toimiva haku auttavat opettajaa löytämään vastauksen, aiheeseen liittyvät artikkelit taas kannustavat lukemaan aiheesta enemmän. Sivuston idea onkin, että vastaukset löytyvät sujuvasti, mutta samalla tarjotaan mahdollisuus lukea aiheesta enemmän ja tutustua syvällisemmin sanastoon, aiheesta tehtyihin ratkaisuihin sekä lainsäädännön pykäliin.

Tekijänoikeus on muun lainsäädännön tavoin kokonaisuus. Kun tuntee taustat ja tietää mihin toiminnan rajoitukset pohjautuvat, lakia on helpompi noudattaa. Kuitenkin joitakin nyrkkisääntöjä on helppo painaa sivuston ohjeistuksesta mieleen ilman lainsäädännön taustojen tutkimista.

Operight-hankkeen koulutuksissa on esitetty hyviä kysymyksiä ja käytännön ongelmatilanteita. Sivustolla on kysymyksiä ja vastauksia -osio, josta voi etsiä tietoa aiemmin esitetyistä kysymyksistä. Jos omaan ongelmaan ei löydy ratkaisua, kysymyksen voi lähettää IPR University Centerin asiantuntijoille suoraan sivuston kautta. Halutessaan voi jättää sähköpostiyhteystietonsa, johon vastaus lähetetään samalla kun kysymys julkaistaan sivustolla. Näin sivusto paitsi palvelee opettajia, myös rakentuu heidän oikeiden tarpeidensa mukaan.

Anni Hautanen
koulutuskoordinaattori
IPR University Center
Kirjoittaja toimii Operight-hankkeen koordinaattorina.

Testaa tekijänoikeusosaamisesi?
Käy testaamassa sivustolla kuinka hallitset lakikiemurat. Kymmenen kysymystä sisältää opetustyön yleisimmät tekijänoikeustilanteet. Tietojaan saa käydä testaamassa, ja sivustolle ovat tervetulleita toki myös muutkin kuin opettajat.
Käy tutustumassa tekijänoikeustietopankkiin osoitteessa

Operight-tietopankki: www.operight.fi

Share: